• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Hans Vanaken mag de 65e Gouden Schoen aanbinden, Club grote slokop op Gala

  Hans Vanaken heeft zijn favorietenrol waargemaakt op het Gala van de Gouden Schoen. De middenvelder van Club Brugge kreeg de voorkeur op Mehdi Carcela, die de 1e stemronde had gewonnen. Club ging ook met de trofee voor beste coach (Leko), beste jongere (Wesley) en mooiste goal (Schrijvers) naar huis.

  3 keer op een rij voor Club Brugge

  Hans Vanaken heeft een uitstekend voetbaljaar achter de rug. Met zijn acties, assists (17 in 2018) en doelpunten (14) stuwde de spelverdeler Club Brugge naar een 2e landstitel in 3 jaar.

   

  Na de eerste stemronde moest hij nog Mehdi Carcela laten voorgaan. De nummer 10 van Standard zette ijzersterke prestaties neer in de play-offs, maar in de tweede helft van 2018 kon hij zijn stempel niet meer drukken.

   

  Vanaken wel. Met 250 punten mocht hij zichzelf de oververdiende winnaar van de 65e Gouden Schoen noemen. Carcela bleef op 153 punten steken, Alejandro Pozuelo (Racing Genk) mocht met 119 punten mee het podium op.

   

  Opmerkelijk: voor het eerst in de geschiedenis gaat Club Brugge 3 jaar op een rij met de Gouden Schoen aan de haal. Vorig jaar ging de prijs naar Ruud Vormer, José Izquierdo was de beste voetballer van 2016 in ons land.

   

  De eeuwige rivaal Anderlecht heeft geen reden tot feesten. Geen enkele speler van paars-wit haalde de top 10. Met 4 punten strandde Adrien Trebel op een gedeelde 11e plaats.

   

  Lees ook: Mehdi Carcela stuurt zijn kat naar de Gouden Schoen

  Hans Vanaken en Dries Mertens

  Hans Vanaken krijgt de Gouden Schoen van collega-international Dries Mertens.

  VIDEO: Enkele mooie acties van Hans Vanaken in 2018

  Video player inladen ...

  "Als die transfer er niet komt, is dat voor mij even goed"

  "Ik ben enorm trots dat ik verkozen ben tot beste speler in België. Dit pakken ze me nooit meer af", reageert Hans Vanaken in een gesprek met Sporza.

   

  "De eerste keer dat ik van de Gouden Schoen droomde, moet in 2014 geweest zijn. Toen was ik er al dicht bij met mijn 3e plaats achter Praet en Vazquez. Sindsdien wist ik dat ik eens een jaar op een hoog en constant niveau moest voetballen."

   

  "Dat is me gelukt in 2018. Alles klopte, alles liep perfect. Ik scoorde, ik deelde assists uit en ik heb de ploeg bij momenten gedragen. Die stappen heb ik gezet bij Club Brugge."

   

  "Ik zal erg blij zijn als ik dit jaar mijn niveau kan evenaren", gaat Vanaken voort. "Ze zullen me wat anders bekijken, maar ik heb het gevoel dat ik dezelfde Hans Vanaken zal blijven. Ik wil nog altijd bepalend en beslissend voetballen, om te beginnen nu zondag thuis tegen Charleroi."


  Een transfer naar het buitenland is geen must voor de Gouden Schoen. "Ik ben 26 jaar. Misschien is het nu of nooit", weet Vanaken, "maar als die transfer er niet komt, is dat voor mij even goed."

  Video player inladen ...

  Uitslag Gouden Schoen:

    speler club ptn
  1. Hans Vanaken Club Brugge 250
  2. Mehdi Carcela (Mar) Standard 153
  3. Alejandro Pozuelo (Spa) Racing Genk 119
  4. Junior Edmilson Standard 80
  5. Leandro Trossard Racing Genk 77
  6. Roeslan Malinovski (Oek) Racing Genk 40
  7. Ruud Vormer (Ned) Club Brugge 22
  8. Luis Garcia (Spa) Eupen 6
  9. Mbwana Samatta (Tan) Racing Genk 6
  10. Brandon Mechele Club Brugge 5

  1e stemronde Gouden Schoen:

    speler club ptn
  1. Mehdi Carcela (Mar) Standard 143
  2. Hans Vanaken Club Brugge 118
  3. Junior Edmilson Standard 80
  4. Ruud Vormer (Ned) Club Brugge 22
  5. Leandro Trossard Racing Genk 12
  6. Alejandro Pozuelo (Spa) Racing Genk 11
  7. Brandon Mechele Club Brugge 5
  8. Adrien Trebel (Fra) Anderlecht 4
  9. Lovre Kalinic (Kro) AA Gent 4
  10. Anthony Limbombe Club Brugge 4

  Ook beste coach, beste belofte en mooiste doelpunt

  Club Brugge was de grote slokop op het Gala van de Gouden Schoen. In de strijd om de trofee voor de Trainer van het Jaar won Ivan Leko nipt voor Philippe Clement. De coach van Club kreeg 258 punten, de selectieheer van Racing Genk 253 punten.

   

  Wesley Moraes haalde de prijs voor beste belofte binnen. De Braziliaanse beer van Club Brugge won voor Anderlecht-verdediger Alexis Saelemaekers en Genk-middenvelder Sander Berge.

   

  Ook het mooiste doelpunt in 2018 was een productie van blauw-zwart. Siebe Schrijvers scoorde net voor Kerstmis met een knappe lob tegen Antwerp.

   

  Bekijk hieronder nog eens de goal van Siebe Schrijvers:

  Video player inladen ...

  De andere prijzen van de avond gingen naar ex-AA Gent-doelman Lovre Kalinic - die zich opnieuw tot Doelman van het Jaar kroonde - en Eden Hazard. De Rode Duivel mag zich na Sportman van het Jaar ook de Beste Belg in het Buitenland noemen. Tessa Wullaert won voor de 2e keer de Gouden Schoen bij de vrouwen.

  Prijzen Gala van de Gouden Schoen 2018:

      club ptn
  Gouden Schoen (m) 1. Hans Vanaken Club Brugge 250
    2. Mehdi Carcela (Mar) Standard 153
    3. Alejandro Pozuelo (Spa) Racing Genk 119
  Gouden Schoen (v) 1. Tessa Wullaert Manchester City (Eng) 150
    2. Janice Cayman Montpellier (Fra) 116
    3. Davina Philtjens Fiorentina (Ita) 75
  Trainer van het Jaar 1. Ivan Leko (Kro) Club Brugge 258
    2. Philippe Clement Racing Genk 253
    3. Ricardo Sa Pinto (Por) Standard 98
  Doelman van het Jaar 1. Lovre Kalinic (Kro) AA Gent 160
    2. Guillermo Ochoa (Mex) Standard 132
    3. Sinan Bolat (Tur) Antwerp 119
  Belofte van het Jaar 1. Wesley Moraes (Bra) Club Brugge 143
    2. Alexis Saelemaekers  Anderlecht 97
    3. Sander Berge  Racing Genk 73
  Doelpunt van het Jaar 1. Siebe Schrijvers Club Brugge  
    . Hans Vanaken Club Brugge  
    . Roeslan Malinovski Racing Genk  
  Beste Belg in het buitenland 1. Eden Hazard Chelsea (Eng) 287
    2. Kevin De Bruyne Manchester City (Eng) 186
    3. Dries Mertens Napoli (Ita) 61

  Fase per fase

  1. Vanaken wint de 65e Gouden Schoen!

   Hans Vanaken maakt zijn favorietenrol waar. De 26-jarige middenvelder staat op het podium te blinken met de 65e Gouden Schoen. Hij is de 3e Club Brugge-speler op een rij die de eer te beurt valt. Vanaken volgt zijn ploegmaat Ruud Vormer en José Izquierdo op.
  2. Carcela is er niet, hij slaapt

   Als Mehdi Carcela de Gouden Schoen wint, zal hij die zelf niet in ontvangst kunnen nemen. Standard-coach Michel Preud'homme verontschuldigt zijn "artiest". Krijgt de nummer 10 morgen straftraining?
  3. En dan zien we nu toe aan het moment suprême. Wie staat zo meteen te pronken met de Gouden Schoen? Carcela, Pozuelo of Vanaken?
  4. 2e Gouden Schoen voor Tessa Wullaert

   Tessa Wullaert mag zichzelf opnieuw de beste voetbalspeelster van ons land noemen. In 2016 won de Red Flame ook al eerste editie. Collega-international Janice Cayman kreeg de Gouden Schoen van 2017.
  5. We zijn toe aan de Gouden Schoen voor de vrouwen. Welke Red Flame valt in de prijzen? Janice Cayman, Tessa Wullaert of Davina Philtjens?
  6. "Ik draag deze prijs op aan mijn gezin, Club Brugge en de supporters."

   Ivan Leko
  7. Ivan Leko Coach van het Jaar

   En daar is de volgende prijs voor Club Brugge. Kampioenenmaker Ivan Leko krijgt de trofee voor Coach van het Jaar. Veel overschot heeft hij niet, met 258 punten haalt de Kroaat het net voor Philippe Clement van Racing Genk (253 ptn).
  8. De bondscoach stapt het podium op. Hij komt een collega-coach in de bloemetjes zetten. Ivan Leko (Club Brugge), Ricardo Sa Pinto (ex-Standard) of Philippe Clement (RC Genk)?
  9. Carcela, Pozuelo of Vanaken?

   Maken nog kans op de Gouden Schoen van 2018: Mehdi Carcela (Standard), Alejandro Pozuelo (Racing Genk) en Hans Vanaken (Club Brugge).
  10. Plaats 10 t/m 4

   4) Edmilson 80 punten - 5) Trossard 77 ptn - 6) Malinovski 40 ptn - 7) Vormer 22 ptn - 8) Garcia 6 ptn - 9) Samatta 6 ptn - 10) Mechele 5 ptn
  11. Trossard 5e

   De organisatie lost een nieuwe tussenstand. Opvallend: Trossard eindigt niet op het podium. De creatieve flankaanvaller strandt op plaats 5.
  12. Hazard beste Belg in het buitenland

   We krijgen Eden Hazard te zien. De Rode Duivel én de Sportman van het Jaar wint voor de tweede keer in zijn carrière de prijs voor Beste Belg in het buitenland. Met 287 punten blijft hij ruimschoots Kevin De Bruyne (186 ptn) en Dries Mertens (61 ptn) voor.
  13. Wesley Moraes sloot 2018 af met 12 treffers en 6 assists.
  14. Wesley (Club Brugge) Belofte van het Jaar

   Na het Doelpunt van het Jaar heeft Club Brugge ook trofee voor de Belofte van het Jaar binnen. De Braziliaanse kolos Wesley (22) gaat met de prijs lopen. Hij krijgt 143 punten achter zijn naam, Anderlecht-verdediger Alexis Saelemaekers 97 punten en Genk-middenvelder Sander Berge 73 punten.
  15. "We hebben beslist om dit seizoen in Brugge te blijven."

   Wesley Moraes
  16. Wie wordt de Belofte van het Jaar? Standard-coryfeeën Michel Preud'homme en Wilfried Van Moer zeggen het u zo meteen. De kanshebbers zijn Wesley Moraes (Club Brugge), Sander Berge (RC Genk) en Alexis Saelemaekers (Anderlecht).
  17. In de eerste stemronde werd gestemd voor de prestaties in de terugronde van vorig seizoen. Later op de avond wordt ook de uitslag van de tweede stemronde bekendgemaakt. Daarvoor tellen de prestaties in de heenronde van dit seizoen.
  18. Vanaken 2e na eerste ronde, Trossard 5e, Pozuelo 6e

   De eerste tussenstand is binnen. Mehdi Carcela (Standard) zette de sterkste prestatie neer in de eerste helft van 2018. Hij leidt met 143 punten, topfavoriet Hans Vanaken (Club Brugge) volgt met 118 punten op de 2e plaats. Leandro Trossard (12 punten) en Alejandro Pozuelo (11 punten) moeten tevreden zijn met respectievelijk de 5e en de 6e plaats.
  19. "Hansie is voor mij de nummer 1. En dat zeg ik niet alleen omdat hij een ploegmaat is."

   Ook Ruud Vormer tipt op Hans Vanaken
  20. Doelman Lovre Kalinic is speciaal naar ons land afgezakt om zijn prijs in ontvangst te nemen.
  21. Kalinic nummer 1 bij de keepers

   Net als vorig jaar gaat de gouden handschoen naar Lovre Kalinic. De Kroaat keepte een puik jaar voor AA Gent, wat hem een transfer naar de Engelse club Aston Villa opleverde. Kalinic (160 punten) krijgt de voorkeur op Standard-doelman Guillermo Ochoa (132 ptn) en Antwerp-goalie Sinan Bolat (119 ptn).
  22. Tijd voor de Doelman van het Jaar. Die trofee wordt uitgereikt door een wereldkampioen: Vincent Vanasch, de goalie van de nationale hockeyploeg.
  23. "Ik moet ook Wesley bedanken voor zijn assist."

   Siebe Schrijvers
  24. Het Doelpunt van het Jaar (Siebe Schrijvers):

  25. Club Brugge heeft al prijs

   De eerste prijs van het jaar is voor Siebe Schrijvers (Club Brugge). Net voor Kerstmis scoorde hij met een knappe lob tegen Antwerp (5-1). Daarmee laat hij zijn uitdagers Hans Vanaken en Roeslan Malinovski achter zich.
  26. Beginnen doen we met het Doelpunt van het Jaar. Rode Duivel Dries Mertens komt die uitreiken.
  27. Showtime!

   Het Gala van de Gouden Schoen is begonnen. Tussen nu en 23u kent u de opvolgers van Janice Cayman en Ruud Vormer. Daarnaast gaat ook de beste belofte, de beste trainer, de beste doelman en de beste Belg in het buitenland met een prijs naar huis.
  28. "Trossard heeft in 2018 ook laten zien veel in zijn mars te hebben, maar hij was ook een lange periode out. En om zulke prijzen te winnen heb je juist een heel regelmatig seizoen nodig."

   Roberto Martinez
  29. "Hans Vanaken heeft nog progressie gemaakt het voorbije jaar en belangrijk: hij heeft een heel jaar lang op een hoog niveau gespeeld. Dat is ook de reden dat ik hem bij de Rode Duivels heb gehaald."

   Bondscoach Roberto Martinez
  30. Bondscoach: "Straffe statistieken van Vanaken"

   Volgens Roberto Martinez is er maar één speler die er in 2018 bovenuit stak. "Hans Vanaken heeft een heel constant jaar gehad met straffe statistieken, zowel in België als Europees", vindt de bondscoach. "Het zal moeilijk worden een betere speler te vinden in de Jupiler Pro League."
  31. Felice Mazzu en Mehdi Bayat komen Charleroi vertegenwoordigen.
  32. Mats Rits komt supporteren voor ploegmaat Hans Vanaken.
  33. Leandro Trossard (RC Genk) komt voor een podiumplaats.
  34. Antwerp-speler Geoffry Hairemans.
  35. Ook Tessa Wullaert wil graag met de Gouden Schoen naar huis.
  36. Valt Sander Berge (RC Genk) in de prijzen bij de beloften?
  37. Sandy Walsh (Zulte Waregem) en zijn vriendin.
  38. Rode Duivel Dries Mertens kust zijn Kat.
  39. Siebe Schrijvers komt duimen voor Club-ploegmaat Hans Vanaken.
  40. Ook Stefano Denswil (Club Brugge) kiest voor een strik.
  41. Topfavoriet Hans Vanaken heeft zijn Lauren mee naar het gala.
  42. Alejandro Pozuelo blijft nog een tijd in ons land voetballen. Mét een Gouden Schoen?
  43. Anderlecht-voorzitter Marc Coucke heeft zijn paarse das uit de kast gehaald.
  44. Voormalig WK-scheidsrechter Frank De Bleeckere.
  45. De bondscoach heeft er zin in.
  46. Ruud Vormer kent straks zijn opvolger.
  47. Ivan Leko (Club Brugge) dingt mee naar de prijs voor Trainer van het Jaar.
  48. Ook Verschueren senior komt mee feesten.
  49. Anderlecht-bestuurder Michael Verschueren en zijn partner.
  50. Antwerp-speler Faris Haroun.
  51. Red Flame Janice Cayman was vorig jaar de beste vrouw. Dit jaar opnieuw?
  52. Francky Dury (Zulte Waregem) was in 2013 de beste coach.
  53. Lorenzo Staelens won de Gouden Schoen in 1999.
  54. De familie Preud'homme.
  55. Red Lions-goalie Vincent Vanasch komt ook een kijkje nemen.
  56. Heeft Davy De fauw (r) net een mop verteld?
  57. Alexis Saelemaekers (Anderlecht) komt voor de prijs Belofte van het Jaar.
  58. Gent-coach Jess Thorup en zijn partner.
  59. Roeslan Malinovski (RC Genk) en zijn partner.
  60. De auto van Antwerp-doelman Sinan Bolat (de 2e van rechts) zat helemaal vol.
  61. Videoscheidsrechter Tim Pots en zijn partner.
  62. Oostende-coaches Gert Verheyen en Franky Van der Elst zien mekaar graag.
  63. Standard-speler Renaud Emond en Gabrielle.
  64. De gasten druppelen binnen. Kijk hieronder naar hun entree op de rode loper.
  65. Genk-coach Philippe Clement en zijn Isabelle.
  66. KV Mechelen-held Piet den Boer (r).
  67. Daar is het bestuur van STVV.
  68. Lokeren-coach Trond Sollied is vroeg van de partij.
  69. "Vanaken, Trossard en Pozuelo."

   De top 3 van 3-voudig Gouden Schoen Jan Ceulemans (1980, 1985 en 1986)
  70. Beste vrouw, beste Belg in buitenland, mooiste doelpunt, ...

   De nevenprijzen zijn ook dit jaar weer talrijk op het Gala van de Gouden Schoen. Tessa Wullaert is de grote favoriete voor de Gouden Schoen bij de vrouwen, Eden Hazard maakt veel kans zichzelf op te volgen als Beste Belg in het Buitenland en er wordt ook opnieuw een Doelpunt van het Jaar gekozen. Voor de prijzen Coach van het Jaar, Belofte van het Jaar en Doelman van het Jaar lijkt het een spannende strijd te worden.
  71. "Bij de trainers krijgen we ook een strijd tussen Genk en Club Brugge. Clement en Leko hebben het allebei formidabel gedaan. Misschien heeft Clement een streepje voor. Hij heeft binnen de kortste keren Genk nieuw leven ingeblazen."

   Peter Vandenbempt
  72. "Dit jaar had ik te weinig plaats op mijn stemformulier. Een trefzekere speler zoals Samatta had ik ook willen belonen."

   Peter Vandenbempt
  73. "Carcela had topfavoriet kunnen zijn, maar de nummer 10 van Standard heeft het de laatste maanden laten afweten."

   Peter Vandenbempt
  74. "Alejandro Pozuelo is de enige concurrent voor Hans Vanaken. De Spanjaard strooit met assists en beschikt over twee geweldige voeten. Eén nadeel: ploegmaats als Trossard, Malinovski en misschien ook Berge zullen hem punten afsnoepen."

   Peter Vandenbempt
  75. "Vanaken zou hele mooie en blinkende Gouden Schoen zijn"

   Peter Vandenbempt: "Hans Vanaken is een geweldige voetballer, die tot wasdom gekomen is. Hij acteert al een paar jaar op een hoog niveau en hij is nog constanter geworden. Wat dat betreft zou Vanaken een hele mooie en blinkende Gouden Schoen zijn."
  76. "Het zou een grote verrassing zijn als Hans Vanaken de Gouden Schoen niet wint. Hij vormt het symbool en de verpersoonlijking van het uitstekende jaar dat Club Brugge gekend heeft. Vanaken was de constante factor en de barometer van het team. Als hij goed was, draaide het team ook."

   Peter Vandenbempt
  77. 65e Gouden Schoen voor Hans Vanaken?

   Vanavond wordt in Puurs de 65e Gouden Schoen uitgereikt. Hans Vanaken is topfavoriet voor de prijs. De Brugse spelverdeler lijkt de voorkeur te zullen krijgen op het Genkse trio Alejandro Pozuelo, Leandro Trossard en Roeslan Malinovski. Het gala begint om 21.15u.