Ga naar de inhoud
Vandeputte wint de Krawatencross met een late aanval.

X²O Trofee klassement

naamresultaat
1
Lars van der Haar
in 8u06'25"
2
Eli Iserbyt
op 1'31"
3
Michael Vanthourenhout
5'41"
4
Cameron Mason
5'52
5
Mathieu van der Poel
8'53"
6
Niels Vandeputte
9'16"
7
Toon Vandebosch
10'02"
8
Jens Adams
10'02"
9
Joran Wyseure
17'38"
10
Joris Nieuwenhuis
19'35"

Niels Vandeputte doet Joris Nieuwenhuis de baard af in Lille

 zo 11 februari 2024 15:59
Krawatencross
X²O Trofee
8 rondes
15:00 Lille
Niels Vandeputte
einde
  1. 0
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5
  7. 6
  8. 7
  9. 8

    Niels Vandeputte (Alpecin-Deceuninck) heeft voor het eerst een veldrit op het hoogste niveau gewonnen. De 23-jarige renner klopte in Lille Nederlands kampioen Joris Nieuwenhuis met een verschroeiende aanval in de slotronde. Joran Wyseure moest de twee laten gaan en eindigde als 3e in de voorlaatste manche van de X²O-trofee.

    Droom in vervulling

    Gisteren pakte Eli Iserbyt uit met een straffe inhaalrace in Middelkerke, vandaag hanteerde hij ongewild dezelfde tactiek.

     

    Samen met Michael Vanthourenhout moest hij na een dramatische start al snel achtervolgen. Slechts een tiental renners reden nog achter de Belgische en de Europese kampioen. Ze zouden nooit meer voorin raken.

     

    Thijs Aerts startte wel verschroeiend, maar trapte al vlug op zijn adem. Hij werd voorin afgelost door het viertal Joris Nieuwenhuis, Niels Vandeputte, Joran Wyseure en Lars van der Haar.

     

    Lang zou dat kwartet de dienst uitmaken, tot op een halve ronde tijd eerst Van der Haar moest lossen en Nieuwenhuis even later overkop ging.

     

    Die laatste had duidelijk nog heel wat kracht in de benen, want met een foutloze en razendsnelle ronde beende hij de 2 jonge Belgen weer bij.

     

    De Krawatencross leek zo beslecht te worden in een sprint met drie. Maar Vandeputte had andere plannen en pakte op een halve ronde van de streep uit met een verschroeiende aanval.

     

    Die demarrage betekende het nekschot voor Wyseure, Nederlands kampioen Nieuwenhuis maakte het wel nog erg lang spannend.

     

    Aan de finish hield de jonge Vandeputte uiteindelijk 4 tellen over. Genoeg om zijn droom in vervulling te laten gaan: als jongen van de streek winnen in Lille. Het klassement van leider Van der Haar kwam nooit in gevaar.

    Niels Vandeputte (1e): "Het gevoel na het winnen van een klassementscross is echt ongelooflijk. Ik heb er weinig woorden voor. Ik had dit gisteren wel al in mijn hoofd. Ik kom graag naar Lille en heb hier al mooie dingen laten zien. Ik wist wat ik wilde doen en het liep ook perfect zoals ik het wilde. Ik koos ervoor om mijn aanval te plaatsen voor de viptent, daarna moest ik gewoon foutloos blijven."

     

    Joris Nieuwenhuis (2e): " Ik voelde me vandaag heel goed. Na mijn goeie start hinkte ik wel op 2 gedachten: zelf winnen of rijden voor het klassement van Lars. Tot aan mijn valpartij voelde ik me goed, maar ik viel op mijn hoofd en nek en was even niet meer gefocust. Ik hoopte nog mee te doen voor winst, maar Niels Vandeputte was echt heel straf in de laatste ronde."

     

    Joran Wyseure (3e): "Ik ben echt tevreden. Ik wou graag nog eens op een podium staan na het WK, want dat zijn crossen die ik graag doe. Ik was ook echt gemotiveerd na de pech van gisteren. Maar ik denk dat ik het gevoel nog mis om een finale te rijden. Toen ik alleen weg was met Niels, was ik misschien ook iets te enthousiast. In de laatste ronde was het op. Maar ik kom goed overeen met Niels en gun hem de overwinning."

    Uitslag Krawatencross

    naamresultaat
    1
    Niels Vandeputte
    in 59'25"
    2
    Joris Nieuwenhuis
    op 5"
    3
    Joran Wyseure
    15"
    4
    Lars van der Haar
    23"
    5
    Eli Iserbyt
    40"
    6
    Jens Adams
    41"
    7
    Michael Vanthourenhout
    43"
    8
    Cameron Mason
    54"
    9
    Felipe Orts Lloret
    1'18"
    10
    Toon Vandebosch
    1'35"

    Fase per fase

    16:00

    Van der Haar bolt als vierde over de streep en pakt zo nog wat seconden op Iserbyt, die na een inhaalrace 5e finisht.

    16:00

    Vandeputte wint de Krawatencross met verschroeiende aanval

    15:59

    Vandeputte pakt de zege!

    De explosieve versnelling in de slotronde was voldoende om komaf te maken met zijn metgezellen! Vandeputte wint voor Nieuwenhuis, Wyseure strandt op plek 3.

    15:58

    Wyseure uitgeteld

    Game over voor Wyseure! Hij zal niet meer meestrijden om de zege. Vandeputte heeft nog steeds enkele meters voorsprong op de Nederlandse kampioen.

    15:57

    Langs de materiaalpost verzamelt Vandeputte dan toch enkele meters, Nieuwenhuis probeert in een bochtige zone terug te keren.

    15:57

    Demarrage Vandeputte!

    Op een lange, vlakke strook pakt Vandeputte uit met een fikse versnelling. Nieuwenhuis en Wyseure reageren alert.

    15:57

    Vandeputte demarreert: “Een ferme aanval”

    15:56

    Nieuwenhuis schuift door naar de kop, Wyseure en Vandeputte lossen hem voor geen meter.

    15:55

    Die twee jonge snaken zullen vandaag echt man moeten worden om Nieuwenhuis te verschalken.

    Paul Herygers
    15:53

    Wyseure knalt op en over Nieuwenhuis en Vandeputte en maakt nu zelf tempo. Hij beseft dat hij zo niet opnieuw op een gaatje gezet kan worden.

    15:52

    Laatste ronde!

    Nieuwenhuis sluit weer aan bij Vandeputte op de streep, ook Wyseure maakt enkele tellen later de aansluiting. Samen beginnen ze aan de slotronde!

    15:51

    Vandeputte profiteert van de balkjes om een lengte voorsprong te nemen. Nieuwenhuis heeft op zijn beurt dan weer enkele meters voorsprong op Wyseure.

    15:50

    Van der Haar haalt alles uit de kast om opnieuw aan te sluiten, maar voorlopig kent hij weinig succes. Hij heeft nog iets meer dan 1 ronde om dat te doen.

    15:48

    Wyseure en Vandeputte wisselen de kopbeurten af, Nieuwenhuis spaart de benen en hoopt Van der Haar zo te laten terugkeren.

    15:47
    Het trio vooraan
    15:46

    Het is leuk dat het eens frisse namen zijn die strijden om de overwinning in een topcross.

    Ruben Van Gucht
    15:45

    Van der Haar lijkt uitgeteld, van Iserbyt en Vanthourenhout is al helemaal geen sprake meer. Die laatste 2 zullen toch nog eens vloeken over hun start.

    15:43

    Hij is erbij!

    Nieuwenhuis heeft het gat weer helemaal gedicht na zijn spectaculaire val. Van der Haar heeft meer moeite om de aansluiting te maken.

    X²O Trofee
    datumcrosswinnaar mannenwinnaar vrouwen
    01/11
    Koppenbergcross
    25/11
    X²O-trofee Kortrijk
    16/12
    X²O-trofee Herentals
    01/01
    GP Sven Nys
    04/01
    Duinencross
    27/01
    Flandriencross
    11/02
    Krawatencross
    18/02
    X²O-trofee Brussel