België opent WK veldrijden met brons in de team relay, Nederland is ongenaakbaar

WK veldrijden
veldrijden Veldrijden
location Hoogerheide
trophy Nederland
einde
startfinish
0123456

De eerste medailles zijn uitgedeeld op het WK veldrijden in Hoogerheide. Thuisland Nederland liet in de gemengde aflossing niets liggen en snelde onbedreigd naar het goud. België klom vanuit de achtergrond op naar het brons, maar door een val van slotrijder Laurens Sweeck was meer niet mogelijk.

Nederland wint eerste thuismatch

De gemengde aflossing moet zijn geheimen nog prijsgeven, maar één conclusie is nu al duidelijk: trek nooit voorbarige conclusies. 

 

Bij dit nieuwkomertje zijn doldwaze omwentelingen perfect mogelijk door de mix van categorieën en de onderlinge mengelmoes van mannen en vrouwen.

 

Nederland ging er alleszins als een speer vandoor en de topfavoriet zou de koppositie nooit afgeven. 

 

Groot-Brittannië kwam halfweg nog even hijgen, maar een lel van Fem van Empel besliste de eerste regenboogkamp.

 

Het zestal Van Empel, Leonie Bentveld, Lauren Molengraaf, Tibor del Grosso, Guus van den Eijnden en Ryan Kamp mocht dus een eerste rondje geven voor het thuispubliek. 

Belgisch inhaalmanoeuvre

Voor België leek een medaille aanvankelijk uitgesloten. Antoine Jamin had als 5e het stokje doorgegeven aan Julie Brouwers, maar zij zakte helemaal weg en tikte als 9e aan op 1'11".

 

Maar zoals aangegeven mag je deze estafette nooit in beton gieten. Joran Wyseure maakte heel wat achterstand goed, Marion Norbert Riberolle wipte naar het podium en junior Xaydee Van Sinaey bevroor die plek.

 

Met Laurens Sweeck als afsluiter was zilver zelfs nog haalbaar, maar een slipper dwarsboomde dat scenario. Hij eindigde op een zucht van de zilveren Britten.

De Belgen spelen een laatste keer tikkertje.

Laurens Sweeck: "Val is spijtige zaak, goed dat ik brons nog kon redden"

Laurens Sweeck nam de slotronde voor zijn rekening. Hij begon als 3e en aasde nog op het zilver. Een schuiver gooide roet in het eten.

 

"Een spijtige zaak, anders zou het zilver geweest zijn", reageerde hij. "De kans op winst was heel klein, maar ik reed een goeie ronde. Tot die val."

 

"Het is spijtig dat ik de ploeg zo in de steek laat, maar het is goed dat ik het brons nog kon redden."

 

Wat gebeurde er bij die val? "Ik moest risico's nemen voor de 2e plaats. Ik had de helft van mijn achterstand al goedgemaakt en ik reed op de limiet rond. Ik kwam sneller aan die passage dan tijdens de verkenning."

 

"Ik mispakte me en ik had geluk dat ik redelijk snel weer kon vertrekken. Aan de finish zat ik in het wiel van de Brit. Maar voor hetzelfde geld was alles om zeep."

 

Is de aflossing nu een geslaagd nummer? "Ik vind het wel eens leuk. Het concept van mannen en vrouwen door elkaar zorgt voor een raar verloop."

Uitslag Mixed Team Relay
naamploegresultaat
1NederlandIn 42'05"
2Groot-Brittanniëop 31"
3België33"
4Frankrijk 37"
5Italië 52"
6VS1'19"
7Canada 1'33"
8Tsjechië1'54"
9Polen 2'57"
10Zweden3'09"

Fase per fase

 1. Sweeck bolt als derde over de streep. 13 uur 20.
 2. 13 uur 18. Het zilver is voor Groot-Brittannië, België pakt brons! Laurens Sweeck strandt op een zucht van de 2e plaats. .
 3. 13 uur 17. Nederland boven! Oranje wint met overmacht. Nederland is de eerste officiële wereldkampioen in deze team relay.  .
 4. Ryan Kamp verzekert Nederland van de wereldtitel! 13 uur 17.
 5. Val van Sweeck. Verdampt het Belgische brons? Er wordt een val van Laurens Sweeck gemeld.  . 13 uur 16.
 6. 13 uur 14. Het goud en het zilver zijn in principe weg, brons is nog altijd mogelijk voor Laurens Sweeck. Hij loopt niet meteen weg van de Fransen en de Italianen.  .
 7. Xaydee Van Sinaey lanceert Laurens Sweeck. Spannend! 13 uur 12.
 8. 13 uur 11. Fem van Empel heeft het Nederlandse goud min of meer veiliggesteld. Groot-Brittannië krijgt een lel en ligt op 30" als tweede. Xaydee Van Sinaey houdt op 45" nog net Frankrijk en Italië af. Dat wordt nog spannend voor Laurens Sweeck.  .
 9. 13 uur 11. Einde ronde 5. Tijd voor de laatste wissels. Ryan Kamp versus Thomas Mein en Laurens Sweeck. Zij vechten voorlopig voor de medailles. Krijgen we nog een laatste omwenteling?  .
 10. Nog anderhalve ronde. Nederland Groot-Brittannië op 17" België op 28" Frankrijk op 36" Italië op 38" . 13 uur 08.
 11. 13 uur 07. Het Nederlandse goudhaantje loopt zoals verwacht uit op haar concurrentes.  Xaydee Van Sinaey houdt puik stand, maar Frankrijk en Italië liggen op de loer. .
 12. 13 uur 05. Het is nu Fem van Empel versus Anna Kay en Xaydee Van Sinaey. Voor de Belgische junior is dat een ongelijke strijd.  .
 13. 13 uur 04. Einde ronde 4. Koploper Oranje stuurt Fem van Empel de loopgraven in. De voorsprong blijft piepklein. Groot-Brittannië tikt aan op amper 3 seconden, daarna België (9") en Italië (18"). Kan Xaydee Van Sinaey de podiumplek vasthouden?  .
 14. Marion Riberolle doet België opnieuw dromen van een medaille. 13 uur 03.
 15. 13 uur . Marion Norbert Riberolle voelt zich in haar sas. Ze klimt zowaar weer op het podium. Zo meteen is het aan Xaydee Van Sinaey, Laurens Sweeck is de afsluiter.  .
 16. Job done voor Joran Wyseure. 13 uur .
 17. 12 uur 59. Door het gegoochel van leeftijden en geslachten is dit een zeer onvoorspelbare discipline. De posities: 1 Nederland 2 Italië op 10" 3 Zweden op 14" 4 België op 16" .
 18. 12 uur 57. Einde ronde 3. We zijn halfweg. Leonie Bentveld neemt over bij Oranje, maar Zweden klokt amper 5 tellen later al. En ons land ruikt plots ook een kans: Joran Wyseure stuurt Marion Norbert Riberolle als 5e weg. De achterstand: 20". .
 19. Marion Riberolle maakt zich op voor een inhaalrace. 12 uur 56.