Thibau Nys bekroont boerenjaar met wereldtitel, 3 Belgen op podium

  wk veldrijden junioren (m)einde
  Dübendorf
  4/4
  00u 40m
  01234

   Op het WK veldrijden heeft Thibau Nys (17) zijn favorietenrol helemaal waargemaakt bij de junioren. Iets voor halfweg plaatste Nys zijn beslissende versnelling. Lennert Belmans (2e) en Emiel Verstrynge (3e) maakten het Belgische feestje compleet.

   "Ik weet niet goed hoe ik hier mijn ding kan doen", vertelde een ietwat onzekere en nerveuze Thibau Nys in zijn laatste gesprekje voor de start.

    

   De topfavoriet bekeek de eerste ronde vanaf de tweede rij en schudde de twijfels zichtbaar uit zijn benen toen iedereen op het slopende parcours min of meer op zijn plaats was terechtgekomen.

    

   Kort voor het einde van de tweede ronde toonde Nys ook zijn tactisch inschattingsvermogen. Iets vroeger dan zijn concurrenten greep Nys naar een propere tweewieler. Toen Nys het gaspedaal steviger indrukte, moest de rest nog wisselen.

    

   Nys was meteen ribbedebie en keek niet meer om. In de Zwitserse blubber – de omloop is na de regenval van vannacht pas echt afmattend geworden – kon Nys zijn techniek en explosiviteit minder gebruiken, maar de troonsopvolger toonde dat ook zijn motor zwaar genoeg is.

    

   Een foutloze Nys doorstond de stresstest met verve en reed na een demonstratie naar de wereldtitel bij de junioren, iets waar zijn vader nooit in geslaagd is. Voor de Belgen werd het overigens helemaal een opsteker na de teleurstelling van gisteren.

    

   Lennert Belmans en Emiel Verstrynge waren in de schaduw van Nys ijzersterk en namen de Zwitser Dario Lillo in de tang. Het zilver en het brons was hun meer dan terechte beloning.

   Bekijk een samenvatting van de wedstrijd:

   Uitslag WK junioren mannen
   1. Thibau Nys 38'50"
   2. Lennert Belmans op 31"
   3. Emiel Verstrynge 38"
   4. Dario Lillo (Zwi) 54"
   5. Tibor Del Grosso (Ned) 1'08"
   6. Marco Brenner (Dui) 1'13"
   7. Jente Michels 1'29"
   8. Florian Richard Andrade (Fra) 1'34"
   9. Rory McGuire (GBr) 1'37"
   10. Andrew Strohmeyer (VS) 1'39"
   17. Yorben Laurryssen 2'28"
   18. Ward Huybs 2'32"

   Nys trekt fors door en forceert de beslissing. "Jij bepaalt de koers", schreeuwt de bondscoach

   Nys: "Er was zoveel druk"

   "Ik kan het niet geloven", reageerde Thibau Nys, die in tranen over de finish reed. "Ik heb er geen woorden voor."

    

   "Ik wist dat mijn vorm goed was, maar op dit parcours was ik niet zeker. Halfweg had ik een gat en daarna heb ik mijn eigen ding gedaan. Dat was genoeg."

    

   "Of ik de druk gevoeld heb? Ja, natuurlijk. Ik heb dit seizoen bijna alles gewonnen en dan ben je automatisch favoriet."

    

   "Er was zoveel druk, maar op dit parcours wint de sterkste renner en vandaag was ik dat. Dat we het volledige podium bezetten? Daar hebben we de hele week van gedroomd. Ik heb er geen woorden voor."

   Emoties bij vader Sven Nys:

   "Een hele koers in een roes"

   "Ik heb een hele koers in een roes gezeten", voegde Thibau Nys er nog aan toe aan de tafel van Karl Vannieuwkerke.

    

   "Alles liep perfect. En het met twee Belgen afmaken is geweldig. Ja, ik was nerveus, want met zulke omlopen heb ik het moeilijk. Maar ik wist dat de sterkste zou winnen."

    

   "Twee ronden voor het einde voelde ik dat de Zwitser Dario Lillo minder was. Ik voelde dat er iets inzat. Hij maakte een foutje en toen er een gat was, wist ik dat het zou lukken. Thibau was de sterkste, maar ik ben heel blij met zilver", vulde nummer 2 Lennert Belmans aan.

    

   Emiel Verstrynge, de derde Belg op het podium: "Ik zocht in het begin een beetje naar het goeie gevoel, maar in de laatste ronde sloot ik aan. Ik bleef Lillo onder druk zetten en hij maakte een foutje."

   Daar is de WK-fiets al:

   Fase per fase

   1. 11 uur 44. Lennert Belmans is na een fraaie race tweede, Emiel Verstrynge is derde. België staat weer op de kaart met goud, zilver en brons. .
   2. 11 uur 43. Nys is wereldkampioen! Emoties bij Thibau Nys, die niet bezwijkt onder de druk en wereldkampioen wordt na een masterclass. Hij heeft de perfecte wedstrijd neergezet: tactisch uitstekend en met het nodige vermogen.
   3. 11 uur 43. Lillo maakt een zoveelste fout op een heuveltje en valt. Verstrynge wordt zonder ongelukken derde en zal ons land een volledig podium schenken. .
   4. 11 uur 41. Belmans grijpt het zilver nu toch stevig vast. Verstrynge bijt zich vast in het wiel van Lillo. .
   5. 11 uur 40. En Nys, die blijft foutloos. Hij mag aan zijn zegegebaar beginnen te denken. Met een bonus van 40 seconden is daar genoeg tijd voor. .
   6. 11 uur 38. Belmans zet Lillo nog eens stevig onder druk. Onze landgenoot ligt op koers voor zilver, kan Verstrynge nog van de 4e naar de 3e stelling wippen? Zijn vat oogt stilaan leeg. .
   7. 11 uur 38. Je ziet geen groen meer. Het is overal poweren, puur vermogen. . Paul Herygers.
   8. 11 uur 36. De Belgen hebben de Zwitser in de tang. Dit moeten ze kunnen uitspelen, al heeft de Zwitser een stevige sprint. Het gebeurt allemaal op ruime achterstand van Nys, die de regenboogtrui ruikt. Hij doet wat zijn vader nooit heeft kunnen realiseren: wereldkampioen worden bij de junioren. .
   9. 11 uur 34. Einde ronde 3. Nys aanhoort de bel van de laatste ronde. Verstrynge heeft Belmans en Lillo vastgestekt. Twee Belgen tegen één Zwitser: zijn we op weg naar een volledig Belgisch podium? .
   10. 11 uur 33. In de achtergrond troept alles stilaan samen. Belmans, Lillo (Zwi), Del Grosso (Ned) en Verstrynge gaan vechten voor de medailles. .
   11. 11 uur 32. Er mag nog een streepje twijfel geschrapt worden: de motor van Nys is groot genoeg. . Michel Wuyts .
   12. 11 uur 32. De achtervolgers hebben de boodschap begrepen en denken nu wellicht ook aan het podium. Nys stoomt gewoon door: daar is de grens van de halve minuut. .
   13. 11 uur 30. 24 seconden. De voorsprong wordt vrij geruststellend. Nys bleef lange tijd op 18 seconden kleven, maar de chrono geeft nu 24 tellen aan. .
   14. 11 uur 29. Belmans maakt Lillo rotnerveus. Het zilver en brons zijn voorlopig voor hen weggelegd, maar ook de Nederlander Del Grosso ligt nog op de loer. Verstrynge koerst op de 5e plaats. .
   15. 11 uur 27. "Hij heeft het tactisch goed aangepakt door te wisselen waar de rest niet wisselde. Na zijn aanval moest de rest nog wisselen en hij niet." Sven Nys analyseert het plannetje van zijn zoon, het plan dat goed heeft gewerkt. .
   16. 11 uur 26. Nys rijdt verder weg van zijn tegenstanders. Belmans is Lillo aan het muilbanden. De Zwitser heeft stilaan begrepen dat de regenboogtrui niet om zijn schouders zal hangen. .
   17. 11 uur 25. Hij is er al een tijdje mee bezig, maar deze Nys wil zichzelf vooral een voornaam geven. . Michel Wuyts .
   18. 11 uur 24. Einde ronde 2. Nys heeft net voor het einde van de tweede ronde 11 seconden te pakken op Lillo. Daarna zien we Belmans (14"), Del Grosso (18") en Verstrynge (28"). Is het binnen? .