• home
 • video
 • pas verschenen

  Ongenaakbare Van der Poel ploetert naar 3e wereldtitel, Aerts pakt brons

  WK veldrijdeneinde
  Dübendorf
  7/7
  01u 09m
  01234567

   Met groots machtsvertoon heeft Mathieu van der Poel voor de derde keer in zijn carrière het WK veldrijden gewonnen. Ver achter de Nederlander werd Thomas Pidcock tweede, Toon Aerts kaapte de bronzen medaille weg.

   Verslag van het WK:

   Al in de eerste ronde valt de beslissing

   Wie toch nog hoop koesterde op een spannend WK, werd wel bijzonder hard met zijn neus op de feiten gedrukt. Mathieu van der Poel tekende voor een kanonstart en gunde zijn concurrenten geen seconde om de benen op te warmen.

    

   Van der Poel had voldoende kolen op zijn kachel gegooid en nog voor ze het goed en wel beseften, waren de Belgen al met hun rug tegen de muur gezet.

    

   Enkel Toon Aerts wilde zich niet zomaar gewonnen geven, maar hij blies zijn motor min of meer op en had ook al in de eerste ronde begrepen wie de regenboogtrui vanavond weer in zijn kast zou hangen.

    

   De grootmeester liet niets aan het toeval over. Hij wilde nog eens ouderwets demonstreren en deed dat met verve. Nog voor halfweg had hij al een bonus van een minuut gesprokkeld, een rekening die alleen maar fors zou oplopen. De verschillen waren om van te duizelen.

    

   Tot spijt van wie het benijdt: de supersonische Van der Poel had de pen van de eentonigheid in handen en had zijn beste benen misschien wel opgespaard voor zijn laatste cross van het seizoen, goed voor 24 op 25 dit jaar. Na ruim een uur demonstreren stak hij zijn 3e wereldtitel op zak. Of wat had u gedacht?

   Van der Poel klapt het boek in de openingsronde al voor Jan en alleman dicht

   Aerts is de enige Belg op het podium

   En wat met de Belgen? Viel hen iets te verwijten? Niet echt, want tegen deze superman was niemand opgewassen. Aerts betaalde wel een prijs voor zijn poging om Van der Poel te volgen en kwam pas in het tweede deel van het WK weer aan de oppervlakte.

    

   Hij zou uiteindelijk de enige Belg op het podium zijn, want Tom Pidcock was de verrassing van dit WK. De amper 20-jarige Brit schudde halfweg fors aan de boom en gaf het zilver niet meer uit handen.

    

   Eli Iserbyt had die aanval proberen te beantwoorden, maar blokkeerde daarna helemaal. En Wout van Aert mag terugblikken op een zeer verdienstelijk WK, maar werd na een lekke band in de slotfase definitief van het podium geduwd. 

   Van der Poel viert aan de finish:

   UitslagUitslag

     naamresultaat
   1Mathieu van der Poelin 1u08'52''
   2Thomas Pidcockop 1'20
   3Toon Aerts1'45''
   4Wout van Aert2'04''
   5Laurens Sweeck2'32''
   6Michael Vanthourenhout3'12''
   7Corné van Kessel3'52''
   8Tim Merlier4'32''
   9Quinten Hermans4'48''
   10Eli Iserbyt5'11''
   11Lars van der Haar5'56''
   12Joris Nieuwenhuis7'02''
   13Timon Rüegg7'18''
   14Felipe Orts Lloret7'58''
   15David van der Poel8'22''

   Een (negatieve) primeur voor de Belgen en een positieve voor de Britten:

   Fase per fase

   1. 15 uur 46. En de rest? Van Aert is 4e op 2'04", Sweeck 5e op 2'32", Vanthourenhout 6e op 3'12".
   2. 15 uur 45. Een overwinning op zich voor Tom Pidcock? Hij wordt erg knap 2e op 1'20", Toon Aerts is 3e op 1'44".
   3. 15 uur 43. Finish! Daar is de laatste rechte lijn voor Mathieu van der Poel, die nog eens toont wie de beste crosser is. Hij stapt even van zijn fiets en zet zijn materiaal nog eens in de bloemetjes. "Wat hij hier doet, heb ik nog niet gezien", zegt Michel Wuyts. "En nu nog anderhalve minuut wachten.".
   4. 15 uur 43. Van der Poel brengt nog een eresaluut aan zijn entourage in de materiaalpost, maar doet nog niet uitbundig. De finish is in zicht. .
   5. 15 uur 41. Toch een flinke pluim voor Tom Pidcock, die amper 20 jaar is en op deze loodzware omloop voor een geweldige prestatie tekent. Zilver wordt zijn snoepje. .
   6. 15 uur 38. In de voorbije crossen werd de orde van het seizoen telkens bevestigd. Met Pidcock heb je hier toch een lichte afwijking. . Michel Wuyts .
   7. 15 uur 38. Het wordt zilver voor Tom Pidcock en brons voor Toon Aerts. "Het podium ligt vast", zeggen onze commentatoren. .
   8. 15 uur 36. Het duurt lang voor Aerts nadert op Pidcock. Te lang? Het verschil tussen de Brit en onze landgenoot is status quo. .
   9. 15 uur 34. Kan Aerts nog zilver uit de brand slepen? Hij doet er alles aan, maar moet nog 7 seconden goedmaken op de beresterke Pidcock. Voor Van Aert lijkt het podium nu definitief weg. Hij werd teruggeslagen door een lekke band achteraan. .