Ga naar de inhoud
Het is meteen bingo voor Nederland.
wk veldrijden 2020
zat 11u junioren (v) Van Anrooij (Ned)
zat 13u beloften (m) Kamp (Ned)
zat 15u elite (v) Alvarado (Ned)
zon 11u junioren (m) Nys
zon 13u beloften (v) Norbert Riberolle (Fra)
zon 14.30u elite (m) Van der Poel (Ned)

Oranje heerst meteen: Van Anrooij pakt eerste juniorentitel bij de vrouwen

 za 1 februari 2020 11:45
WK veldrijden junioren vrouwen
WK veldrijden vrouwen
4 rondes
11:05 Dübendorf
einde
  1. 0
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4

    Op het WK veldrijden in Dübendorf heeft Shirin van Anrooij het goud gepakt bij de vrouwen junioren, het eerste WK in die categorie in de crossgeschiedenis. De Nederlandse topfavoriete was heer en meester. Julie De Wilde was de beste landgenote op de 10e plaats. 

    Shirin van Anrooij ging met de rol als topfavoriete van start en bezweek geenszins onder de druk. De 17-jarige Nederlandse nam meteen het stuur in handen en gooide haar auto in zesde versnelling.

     

    Uitdager Puck Pieterse, de Europese kampioene, hoefde zich geen illusies te maken. Ze werd onder een schuchter Zwitsers zonnetje meteen op een achterstand gezet en moest vrede nemen met de zilveren medaille.

     

    Van Anrooij, poulain van Marc Herremans en vanaf september in de ploeg van Sven Nys, was ongenaakbaar op de afmattende omloop. Het multitalent, dat ook op de weg en als triatlete uitblinkt, schrijft geschiedenis met de eerste juniorentitel bij de vrouwen.

     

    “Dit is geweldig en ongelofelijk”, reageerde de winnares. “Ik was een beetje nerveus en ik ben blij dat het gelukt is. Mijn start was heel goed en ik ging meteen vol aan. Ik voelde me sterk en heb mijn eigen cross gereden. Ik ben erg gelukkig.”

    Bekijk een verslag van het WK bij de junioren:

    Uitslag WK junioren vrouwen
    1. Shirin van Anrooij (Ned) in 38'34"
    2. Puck Pieterse (Ned) op 53"
    3. Madigan Munro (VS) 1'18"
    4. Millie Couzens (GBr) 1'43"
    5. Fem van Empel (Ned) 2'12"
    6. Line Burquier (Fra) z.t.
    7. Josie Nelson (GBr) 2'32"
    8. Lizzy Gunsalus (VS) 2'47"
    9. Marie Schreiber (Lux) 3'01"
    10. Julie De Wilde 3'20"
    18. Sterre Vervloet 4'14"
    25. Julie Brouwers 5'46"
    28. Mirthe Van den Brande 6'05"

    De Wilde: "Het parcours was veel lastiger dan verwacht"

    "Ik ben redelijk tevreden", reageert Julie De Wilde, die nog net in de top 10 eindigde. 

     

    "Het was vrij warm en ik ben wat te snel vertrokken. Die hitte viel tegen en ik viel terug. Daarna heb ik voor mijn tempo gekozen en kon ik nog enkele meisjes inhalen."

     

    "Het parcours? Het was toch veel lastiger dan verwacht. Het blijft stoempen en je kunt je daar op miskijken."

    Felicitaties van mentor Marc Herremans:

    Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

    Fase per fase

    11:43

    Finish

    De topfavoriete wordt wereldkampioene: Shirin van Anrooij (17) is de eerste wereldkampioene bij de junioren vrouwen. De Nederlandse was een klasse te sterk. Puck Pieterse (Ned) en Madigan Munro (VS) mogen mee op het podium.
    11:42

    Dit is eigenlijk een Van Aert-parcours...

    Michel Wuyts
    11:42
    Zit er nog een top 10-plaats in voor Julie De Wilde? Ze flirt met die notering en dan zou haar doel bereikt zijn.
    11:40
    Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
    11:38

    Ik geniet al een heel jaar, maar dit is de kers op de taart. Het niveauverschil is groot en dat bewijst ook dat dit een zwaar parcours is.

    Marc Herremans (coach Shirin van Anrooij)
    11:36
    De vrouwen junioren hebben erg lang moeten wachten op een WK, maar Shirin van Anrooij gaat dus de geschiedenisboeken in als eerste laureate. De eerste proftitel bij de vrouwen was voor Hanka Kupfernagel in 2000.
    11:33

    Einde ronde 3

    Shirin van Anrooij mag bij de volgende passage aan de finish het zegegebaar maken. Ze heeft de laatste ronde aangesneden. Het voorlopige podium: Shirin van Anrooij (Ned), Puck Pieterse (Ned) en Madigan Munro (VS).
    11:30
    Van Anrooij is nog maar 17, maar in de Wereldbeker worden deze vrouwen dus voor de leeuwen gegooid. Vorige week werd de Nederlandse nog 7e in Hoogerheide tussen de profs. De weelde is erg groot bij Oranje.
    11:27
    De verschillen lopen nu wel erg hoog op in deze cross, een WK waarin er eigenlijk niet echt iets gebeurd is. Van Anrooij nam meteen het stuur in handen en heeft de rest zonder pardon en vooral zonder problemen uit haar wiel gekletst.
    11:26
    Kunnen we al iets leren voor de cross van de elite vrouwen om 15u? "Dit is op en top iets voor Lucinda Brand", zegt Michel Wuyts. "Tenzij de sluizen nog opengaan", weet Paul Herygers. Techniek is (voorlopig) geen must op dit parcours.
    11:24

    Einde ronde 2

    We zijn halfweg, want we gaan 4 rondjes afhaspelen. Dat is toch een stevige boterham. De stand van zaken: Van Anrooij, Pieterse op 34", Munro op 1'03", Couzens op 1'04". De Wilde kampeert rond de 15e plek.
    11:22

    Dit is een afmattende omloop.

    Michel Wuyts
    11:22
    Terwijl we nog altijd geen uitsluitsel hebben over het aantal rondes, is Shirin van Anrooij nu helemaal los. Puck Pieterse is niet opgewassen tegen haar landgenote: 26 seconden.
    11:18

    16 seconden

    Shirin van Anrooij, poulain van Marc Herremans (en vanaf september in de ploeg van Sven Nys), is duidelijk op weg naar de eerste juniorentitel bij de vrouwen. Europees kampioene Puck Pieterse weert zich wel, maar ziet haar achterstand aanwassen tot 17 seconden.
    11:17

    Elke ronde wisselen? Neen, vandaag toch niet. Maar er komt morgen nog iets aan: er wordt zeer slecht weer voorspeld.

    Paul Herygers
    11:16

    Terug naar Diegem: u kent Shirin van Anrooij ook van de tranen in de materiaalpost

    11:15
    We weten niet of er iets gebeurd is met Julie De Wilde, maar het verval is wel opvallend groot. Onze landgenote staat al meer dan een minuut in het krijt en wordt pas op de 16e plaats gesignaleerd.
    11:14

    Einde ronde 1

    Van Anrooij bereikt de finish en kijkt niet om. De achterstand van Pieterse is opgelopen tot 12 tellen.