Ga naar de inhoud

Twee op een rij voor Eli Iserbyt in de VS, Laurens Sweeck plooit pas na millimeterspurt

Wereldbeker veldrijden
veldrijden Veldrijden
location Fayetteville
trophy Eli Iserbyt
einde
startfinish
012345678910

Eli Iserbyt is diep moeten gaan om zijn 2e wereldbekerzege op een rij te behalen. In de veldrit in Fayetteville kon hij in een sprint met zijn tweeën pas op de streep (de snellere) Laurens Sweeck verslaan.

Het duurde lang voor de cross in Fayetteville, waar in februari nog het WK werd gereden, echt openbrak. Toon Vandebosch gooide na de eerste ronde wel als eerste zijn knuppel in het hoenderhok, maar ver reed hij niet weg.

 

In de vierde ronde was Michael Vanthourenhout helemaal op toerental gekomen na een mindere start. Ook zijn poging leidde nergens toe. 

 

Drie ronden voor het einde achtte Eli Iserbyt zijn moment gekomen. De WB-leider vloog als een bezetene omhoog op de enige klim van de omloop, enkel ploegmaat Vanthourenhout en de verrassend sterke Laurens Sweeck konden nog net volgen.

 

In de slotronde probeerde Iserbyt op datzelfde klimmetje de koers in een beslissende plooi te leggen, maar Sweeck kraakte niet. 

 

Plots was de snellere Sweeck de favoriet voor de dagzege, maar in de sprint ging het toch nog mis voor de ex-kampioen van België. Hij stak een hand uit naar zijn allereerste WB-zege, maar ging van te ver aan in de sprint.  Iserbyt ging er nog net over, goed voor een twee op twee in de VS.

 

Opvallend: de 24-jarige Amerikaan Eric Brunner werd 4e en dat had vooraf niemand gedacht. Het is 3 jaar geleden dat hij nog in België te zien was, misschien zien we hem komende winter wel aan het werk in een echte topcross.

 • Eli Iserbyt: "Ik geloofde zeker nog dat ik de sprint van Laurens kon winnen. Ik heb mezelf opgepept en dat was een goede manier. Met de wind op de kop was het mijn enige kans om in tweede positie aan de sprint te beginnen. Gelukkig lukte het nog om te winnen. Ik ben blij dat ik met de leiderstrui naar Tabor kan vertrekken, maar ook dat het daarna weer wat dichter bij huis te doen is."
 
 • Laurens Sweeck: "Ik denk dat ik een perfecte koers reed, dichter kan ik er niet bij komen. Ik had misschien iets te veel krachten verspeeld in de laatste honderden meters in het veld. Ik ben vol aan mijn sprint begonnen, maar voelde dat er geen versnelling meer in zat. Natuurlijk had ik liever gewonnen, maar dit is een overwinning waard."
 
 • Michael Vanthourenhout: "We hebben geprobeerd om de wedstrijd hard te maken en ik voelde dat er verschil kwam op de klim. Toen Eli even alleen wegreed, dacht ik dat het over was. Straf dat Laurens er toch nog naartoe reed. Dat Eli dan de sprint wint, had ik wel niet verwacht. Ik had gehoopt op een zege in de VS, maar Eli en Laurens waren net sterker hier."

Reacties na de WB in Fayetteville bij de mannen

Uitslag WB Fayetteville
naamresultaatploeg
1
Eli Iserbyt
in 1u03'12"
2
Laurens Sweeck
z.t.
3
Michael Vanthourenhout
19"
4
Eric Brunner
26"
5
Thibau Nys
39"
6
Daan Soete
40"
7
Niels Vandeputte
z.t.
8
Joran Wyseure
41"
9
Toon Vandebosch
43"
10
Michael Boroš
1'11"

Fase per fase

 1. 22 uur 06. Iserbyt vloert Sweeck in de slotronde en wint de WB in Fayetteville.

  Iserbyt vloert Sweeck in de slotronde en wint de WB in Fayetteville

 2. 22 uur 05. Sweeck baalt als een stekker voorbij de finishlijn. Dit had niemand verwacht. .
 3. 22 uur 04. Amerikaan op 4. Op een handvol seconden is Vanthourenhout 3e, de Amerikaan Brunner is verrassend 4e. .
 4. 22 uur 04 match afgelopen
 5. 22 uur 03. Sweeck versnelt nog voor de laatste rechte lijn, komt Iserbyt nog terug? .
 6. 22 uur 03. Sweeck geeft de koppositie niet meer af. Iserbyt lijkt toch nog iets van plan. .
 7. 22 uur 02. Ze gaan sprinten voor de zege, zo lijkt het toch. Wie komt als eerste uit de laatste bocht? .
 8. 22 uur 01. Op de laatste trappenpassage perst Sweeck alles uit zijn benen, Iserbyt gaat goed mee. .
 9. 22 uur 01. Nog een paar minuten en we kennen de winnaar. Veel hindernissen liggen niet meer op het parcours. .
 10. 22 uur . Sweeck neemt meteen over. Plots lijkt hij de favoriet voor de dagzege. .
 11. 22 uur . Sweeck kraakt niet en het zwaarste stuk is voorbij. Voor Vanthourenhout ging het wel te snel bergop. .
 12. 21 uur 59. Iserbyt is begonnen aan zijn lange versnelling. Voor Sweeck wordt het de beklimming van de waarheid. .
 13. 21 uur 58. Op basis van wat we eerder zagen, is Iserbyt nu favoriet om bergop weg te rijden. Sweeck kleeft aan zijn wiel. .
 14. 21 uur 57. Brunner is niet op het wiel geraakt, hij zal vierde worden. .
 15. 21 uur 57. Net op het moment dat Brunner wil komen aansluiten legt Iserbyt zich plat. Sweeck springt meteen op het wiel van de WB-leider. .
 16. Slotronde . Het zal in de slotronde moeten gebeuren. Iserbyt, Vanthourenhout en Sweeck rijden samen een voorlaatste keer over de finishlijn. . 21 uur 57.
 17. 21 uur 55. Sweeck zet de anderen wat onder druk, Vanthourenhout en Iserbyt moeten alles uit de kast halen om te kunnen volgen. .
 18. 21 uur 54. Iserbyt bekijkt het al een tijdje vanuit positie 3. Spaart hij zijn krachten voor een explosie in de slotronde? .
 19. 21 uur 53. Brunner is op komst. Voorin gaat het niet snel genoeg en daar profiteert de 24-jarige Amerikaan Brunner van om in zijn eentje dichterbij te komen. Wat een sterke cross rijdt de Amerikaan vandaag. .
 20. 21 uur 52. Iserbyt probeert, maar krijgt Sweeck en Vanthourenhout er niet af.

  Iserbyt probeert, maar krijgt Sweeck en Vanthourenhout er niet af