• home
 • video
 • pas verschenen

  Van der Poel eert zijn grootvader met 4 op 4 na thriller in Tabor

  Wereldbeker veldrijdeneinde
  Tabor
  8/8
  01u 05m
  012345678

   Mathieu van der Poel heeft zijn eerste Wereldbekermanche van het seizoen gewonnen. De Nederlander schudde na twee inhaalraces pas in de slotronde Eli Iserbyt van zich af. Iserbyt blijft wel stevig leider. Lars van der Haar mag als derde mee op het podium.

   Ruime samenvatting van de WB-manche in Tabor:

   Het recept voor een beklijvend duel: zet Mathieu van der Poel eens op de derde startrij. De kersverse Europees kampioen kwam voor het eerst dit seizoen in actie in de Wereldbeker en moest dan ook starten in de buik van het peloton.

    

   Lang vertoefde de Nederlander daar niet. Stuk voor stuk raapte hij de mindere goden op en na nog geen twee rondes leek hij aan te sluiten bij leider Eli Iserbyt en co. Maar plots was de wereldkampioen weer verdwenen: een mechanisch probleem of gewoon even een moeilijk moment? 

    

   Van der Poel dook in elk geval de materiaalzone in om over te schakelen op een minder grof bandenprofiel. Inhaalrace nummer 2 kon beginnen. Ondertussen maakten Iserbyt en ploegmaat Michael Vanthourenhout het Lars van der Haar knap lastig. 

    

   Na vijf rondes kon het langverwachte duel toch losbarsten: een derde tweestrijd tussen Van der Poel en Iserbyt, al bleef ook Van der Haar lang aan hun wiel plakken.  Op kracht leek de wereldkampioen het verschil niet te kunnen maken in de slotronde, dus gebruikte hij zijn technische meesterschap. Heel behendig nam hij de koppositie over van Iserbyt en één ruk op een rechte strook volstond om de wedstrijd te beslissen.

    

   Voor Van der Poel is zijn eerste Wereldbekeroverwinning goed voor 4 op 4 dit seizoen, een mooi eerbetoon aan zijn grootvader Raymond Poulidor die deze week overleed. Eli Iserbyt verliest zijn eerste manche, maar verstevigt wel zijn leidersplaats in het klassement.

   Iserbyt: "Teken dat Mathieu groot kampioen is"

   Iserbyt: "Misschien heb ik het iets te vroeg geprobeerd"

   Eli Iserbyt moest voor de derde keer dit seizoen het hoofd buigen voor Van der Poel. "Zijn laatste demarrage was net iets te scherp", zei hij. "Misschien heb ik het ook iets te vroeg geprobeerd. Als ik beter was, zou ik Mathieu wel geklopt hebben."

    

   "Het is een teken dat Mathieu een groot kampioen is als hij kan omgaan met zo'n emotionele week. Dat is niet eenvoudig. Ook morgen zal hij waarschijnlijk weer heel hevig strijden."

    

   "Tabor is normaal mijn minste parcours van het seizoen, dus ik ben blij dat ik een goede zaak kan doen. Het was een lastige wedstrijd om het verschil te maken. Het is enkel jammer dat Michael (Vanthourenhout, red.) net niet op het podium staat."

   Van der Haar: "Ik moet heel tevreden zijn met die derde plek"

   Uitslag
   1. Mathieu van der Poel (Ned) in 1u01'56"
   2. Eli Iserbyt z.t.
   3. Lars van der Haar (Ned) 12"
   4. Michael Vanthourenhout 42"
   5. Toon Aerts 1'00"
   6. Corné van Kessel (Ned) 1'10"
   7. Quinten Hermans 1'14"
   8. Tim Merlier 1'17"
   9. Laurens Sweeck 1'22"
   10. Jens Adams 1'32"
   12. Gianni Vermeersch 1'55"
   15. Thijs Aerts 2'18"
   16. Nicolas Cleppe 2'25"
   17. Tom Meeusen 2'33"

   Fase per fase

   1. 15 uur 34. Van der Poel wint! Veel overschot had Mathieu van der Poel niet na twee inhaalmanoeuvres, maar hij vloert Iserbyt wel een derde keer dit seizoen. Iserbyt doet wel een uitstekende zaak in het klassement.
   2. 15 uur 34 match afgelopen
   3. 15 uur 34. Veel overschot heeft Van der Poel niet, maar hij heeft wel enkele meters voorsprong. Het is gebeurd.
   4. 15 uur 34. Van der Poel trekt zich verschroeiend op gang in een van de laatste rechte stukken. Iserbyt moet wat meer risico nemen om hem bij te benen. .
   5. 15 uur 33. Net voor de bocht neemt Van der Poel over. De Nederlander heeft een plannetje in zijn hoofd.
   6. 15 uur 32. Wie had gedacht dat er in de slotronde nog drie renners zouden strijden voor de Wereldbekerzege? Iserbyt heeft nog steeds werk met Van der Poel en Van der Haar.
   7. 15 uur 29. Iserbyt heeft een gat. Eli Iserbyt lijkt een klein kloofje te slaan. Van der Haar haalt de kastanjes niet uit het vuur, dus zet Van der Poel de achtervolging in.
   8. 15 uur 28. Van der Poel moet op de schuine kant even voet aan grond zetten, maar Iserbyt kan niet profiteren. Hij neemt wel de regie van de wedstrijd in handen.
   9. Laatste ronde. Van der Haar, Iserbyt en Van der Poel snijden de laatste ronde aan. Wie mag het zegegebaar maken? 15 uur 27.