Iserbyt wint bloedstollend duel tegen Aerts in Nommay

  Wereldbeker veldrijdeneinde
  Nommay
  10/10
  01u 07m
  012345678910

   Bij afwezigheid van de jarige Mathieu van der Poel hebben Eli Iserbyt en Toon Aerts een nagelbijtende tweestrijd uitgevochten in Nommay. Na enkele haasje-overs in de slotfase zette Iserbyt de WB-cross naar zijn hand. Laurens Sweeck vervolledigde het podium.

   Verslag van de WB in Nommay bij de mannen

   Aerts en Iserbyt maken er spannende cross van

   Al in de tweede ronde reden Iserbyt en Aerts weg van de tegenstand op het gladde parcours in Nommay. Het tempo van de twee lag merkelijk hoger, niemand kon volgen. Belgisch kampioen Laurens Sweeck miste zijn start wat, maar hij zou uiteindelijk wel "the best of the rest" zijn.

    

   Iets voor halfweg trok Aerts een eerste keer stevig door. Iserbyt kon het tempo niet aan na een versnelling van de WB-leider en volgde plots op meer dan 10 seconden. De taaie West-Vlaming panikeerde in de achtervolging niet, vond zijn tweede adem en reed opnieuw naar Aerts.

    

   Iserbyt nam de koppositie over en nu was het zijn beurt om een kloof te slaan. Ook Aerts overwon zijn moeilijk moment en pikte opnieuw zijn wagonnetje aan om niet veel later opnieuw haasje-over te spelen.

    

   Hij leek de spannende strijd een tweede keer in zijn voordeel te beslissen,  maar opnieuw kwam Iserbyt terug. De laatste passage bergop zou voor de beslissing zorgen. Aerts raakte net niet boven, Iserbyt deed dat wel en ging op en over Aerts opnieuw naar de leiding.

    

   Hij bleef in zijn typische stijl knallen tot op de streep en haalde het uiteindelijk met een paar meter voorsprong op Aerts. Sweeck werd derde op meer dan een minuut. Met enkel nog Hoogerheide op de WB-kalender, lijkt Aerts wel bijna zeker van eindwinst.

   Iserbyt klopt Aerts na zenuwslopende slotronde in Nommay

   "Mooie strijd voor de zege"

   • Eli Iserbyt (winnaar): "Ik ben heel diep moeten gaan. Het was een heel lange wedstrijd, maar wel op een rondje dat mij op het lijf geschreven was. Toon was in de eerste helft van de cross beter en ik moest wat op mijn tempo letten. Ik heb daarna een aantal wissels overgeslagen om dichter te kunnen komen en dat lukte ook. Op de weg voelde ik dat ik sneller was, maar het werd uiteindelijk geen sprint. De laatste keer bergop, dat was mijn grote geluk. Hij raakte niet boven en daardoor kon ik weer aansluiten. Anders was dat nooit gelukt."
    
   • Toon Aerts (tweede): "Het was een heel mooie strijd voor de zege. Ik leek eerst iets beter, maar uiteindelijk kon de taaie Iserbyt toch nog winnen. Ik denk dat hij vandaag net iets sterker was, anders kom je niet terug. Zijn conditie is goed en ik zat op mijn tandvlees. Ik heb niet echt foutjes gemaakt, maar raakte op het einde gewoon niet goed boven op de klimmetjes. Ik ben tevreden dat ik strijd kon leveren tot het einde. Ik reed rond met een heel goed gevoel, maar toen hij terugkwam zat ik door mijn beste krachten heen. Hij was net iets taaier vandaag."
    
   • Laurens Sweeck (derde): "Derde was vandaag het hoogst haalbare, denk ik. Ik moest mijn ritme zoeken in het begin en zakte daardoor wat weg. Vorige week had ik een superdag, vandaag voelde ik mij minder na een slopende week. Ik ga nu vijf dagen naar Mallorca om te trainen, dan is er de cross in Hoogerheide en dan zullen we al snel in Zwitserland zijn voor het WK."
   Uitslag
   1. Eli Iserbyt 1u07'13"
   2. Toon Aerts +8'
   3. Laurens Sweeck +1'16"
   4. Lars van der Haar (Ned) +1'28"
   5. Thomas Pidcock (GBr) +1'46"
   6. Corné van Kessel (Ned) +1'55"
   7. Quinten Hermans +1'58"
   8. Gianni Vermeersch +2'02"
   9. Jens Adams +2'04"
   10. Tom Meeusen +2'07"

   Fase per fase

   1. 16 uur 11 match afgelopen
   2. 16 uur 10. Iserbyt wint, Aerts is tweede. Met een fietslengte of twee voorsprong duikt Iserbyt de laatste rechte lijn in. Aerts probeert nog, maar raakt niet meer in het wiel van Iserbyt.
   3. 16 uur 10. Iserbyt klopt Aerts na zenuwslopende slotronde in Nommay.

    Iserbyt klopt Aerts na zenuwslopende slotronde in Nommay

   4. 16 uur 09. Iserbyt neemt over. Aerts kan niet meer terug. Hij houdt het tempo hoog, maar Iserbyt komt terug en neemt over. .
   5. 16 uur 08. Iserbyt is nog niet helemaal uitgeteld. Alles kan nog.
   6. 16 uur 07. Aerts is weer weg. Aerts lijkt niet te beseffen dat hij plots tien meter heeft op Iserbyt. Zonder veel inspanning heeft hij de beslissing geforceerd. Zo lijkt het toch.
   7. 16 uur 06. Iserbyt neemt opnieuw over. Wie kraakt als eerste?
   8. 16 uur 05. Aerts probeert het met een verrassingsaanval en slaat een klein kloofje. Iserbyt moet alles uit de kast halen om te kunnen volgen en dat lukt ook.
   9. 16 uur 04. Iserbyt heeft de koppositie nog niet afgegeven in de laatste ronde. Wanneer probeert Aerts over te nemen?
   10. Beslissing in de slotronde. De twee koplopers wisselen allebei van fiets, waarna Aerts het gat dicht. Het zal in de slotronde moeten gebeuren. 16 uur 03.
   11. 16 uur 02. Cross is toch mooi, hé! Michel Wuyts op Play Sports.
   12. 16 uur 01. Aerts geeft niet op en komt weer wat dichter. Hoe spannend is dit?
   13. 16 uur 01. Iserbyt heeft Aerts een lolly gegeven en hem daarna opnieuw afgepakt. . Paul Herygers op Play Sports.
   14. 16 uur . Iserbyt vliegt bergop, Aerts heeft het moeilijker. De West-Vlaming lijkt nu gaan vliegen.
   15. 16 uur . Sterke Iserbyt komt bij Aerts in de voorlaatste ronde.

    Sterke Iserbyt komt bij Aerts in de voorlaatste ronde

   16. 15 uur 59. Aerts wisselt van fiets en dat komt hem duur te staan. Iserbyt is plots gaan vliegen. De rollen zijn volledig omgedraaid in een ronde tijd.
   17. 15 uur 59. Aerts klampt zich nu vast in het wiel van Iserbyt, die volledig ontketend is. Wanneer kraakt Aerts?
   18. 15 uur 58. Iserbyt gaat op en over Aerts meteen naar de kop. De WB-leider moet meteen een gaatje laten.
   19. 15 uur 58. Opnieuw met z'n tweeën. Aerts wacht Iserbyt op. Alles is te herdoen.
   20. 15 uur 57. Voorlaatste ronde. Aerts duikt met een voorsprong van amper aan handvol seconden de voorlaatste ronde in. Een terugkeer lijkt eraan te komen.