Van Empel wint robbertje vechten met Pieterse in Benidorm en wint meteen ook de Wereldbeker

  Wereldbeker veldrijden (vrouwen)
  veldrijden Veldrijden
  location Benidorm
  trophy Fem van Empel
  einde
  startfinish
  01234567

  Fem van Empel heeft de eerste Wereldbekercross ooit in Benidorm op haar naam geschreven. Op een parcours voor snelheidsduivels waren het andermaal de Nederlandse vrouwen die de plak zwaaiden, met een mooie bijrol voor de Italiaanse Silvia Persico. Door wat duw- en trekwerk op het juiste moment kon Van Empel uiteindelijk Puck Pieterse afhouden, meteen goed voor eindwinst in de Wereldbeker.

  Vergrijzing: het is een gekend fenomeen in Benidorm.


  Ook de Grote Drie - Fem van Empel, Puck Pieterse en Shirin van Anrooij - werkten dat proces aan de Spaanse kust in de hand. Het drietal degradeerde de rest van het veld van begin tot einde tot achtervolgers. Zo kon onder anderen Lucinda Brand of wereldkampioene Vos vandaag geen rol van betekenis spelen.


  Enkel de Italiaanse driekleur van de weerbarstige Persico kon af en toe de kop van de koers eens kleuren. De nationale kampioene hing de volledige wedstrijd aan de rekker en kraakte - net zoals Shirin van Anrooij - pas in de allerlaatste ronde onder het explosieve steekspel tussen Van Empel en Pieterse.


  Op het kurkdroge parcours aan de Spaanse kust was het moeilijk om écht het verschil te maken. Het nederlandse duo wisselde de ene na de andere aanval in, maar de beslissing viel opnieuw pas in de allerlaatste meters. 

   

  Fem van Empel pakte net voor de cruciale balkjes uit met een stevige eindsprint. Pieterse wurmde zich opnieuw langszij, maar na een beklijvend schouder-aan-schouder-duel moest ze alsnog het hoofd buigen voor Van Empel, die zo ook de eindoverwinning van de Wereldbeker op zak steekt.

  Puck Pieterse (2e): "Het was heel leuk om in deze mensenzee te rijden. Het was zo luid dat we zelfs onze coaches niet konden horen aan de zijkant van het parcours. Sportief blijf ik wel een beetje op mijn honger zitten. Wanneer Van Empel haar eindsprint inzette, wilde ik counteren. Toch had Van Empel nog net dat procentje extra in de allerlaatste meters."

   

  Shirin van Anrooij (3e): "Ik heb geprobeerd om me in de strijd te mengen. Ik was tevreden met mijn benen en de derde plaats, maar ik miste na mijn trainingskamp toch enkele procentjes. Ik heb alleszins geen onnodige risico's genomen. Zeker toen ik een klein foutje maakte in het slot. Morgen beslis ik of ik bij de beloften of de profs deel zal nemen aan het wereldkampioenschap."

  Reacties na de WB in Benidorm:

  Uitslag WB Benidorm (vrouwen)Uitslag WB Benidorm (vrouwen)

    naamresultaat
  1Fem van Empel52'47"
  2Puck Pieterseop 3"
  3Shirin Van Anrooij13"
  4Silvia Persico21"
  5Lucinda Brand53"
  6Annemarie Worst55"
  7Zoe Backstedt (GBr)1'18"
  8Line Burquier (Fra)1'33"
  9Maghalie Rochette (Can)1'50"
  10Hélène Clauzel1'52"

  Fase per fase

  1. 14 uur 33 match afgelopen
  2. 14 uur 33. Van Empel klopt Pieterse na geweldige ontknoping in Benidorm.

   Van Empel klopt Pieterse na geweldige ontknoping in Benidorm

  3. 14 uur 31. Een heerlijk duel tussen de twee Nederlandse. Schouder aan schouder zetten ze de eindsprint samen in. Pieterse haalt alles uit de kast, maar Van Empel lijkt de sterkste. .
  4. 14 uur 25. Van Empel/Pieterse (eindelijk) weg? Alles of niets. Fem van Empel pakt uit met een stevige rush. Pieterse glipt opnieuw mee. Van Anrooij en Persico lijken eraan voor de moeite. .
  5. 14 uur 25. Persico breekt. De Italiaanse Persico moet De Grote Drie dan toch uitzwaaien. Het duel tussen Van Empel, Pieterse en Van Anrooij kan nu losbartsen. .
  6. 14 uur 21. Puck Pieterse trekt een ferm sprintje in de zandstrook. Opnieuw is het enkel Van Empel die mee kan pikkelen. Persico en Van Anrooij zijn opnieuw op achtervolgen aangewezen. .
  7. 14 uur 20. Pieterse en Van Empel proberen er opnieuw vandoor te gaan in de voorlaatste ronde.

   Pieterse en Van Empel proberen er opnieuw vandoor te gaan in de voorlaatste ronde

  8. 4 rensters maken nog kans op winst in Benidorm. 14 uur 18.
  9. 14 uur 13. Aanval Pieterse. De Nederlandse kampioene heeft genoeg gezien en probeert zich met een fikse tempoversnelling los te scheuren van haar metgezellen. Fem van Empel verpinkt niet. Persico en Van Anrooij daarentegen schreeuwen luidkeels om hun mama. .
  10. 14 uur 08. De wedstrijdsituatie stagneert. Het viertal kan nog steeds een potje kaarten aan de kop van het peloton. Wie gooit er als eerste zijn joker op tafel? .
  11. 14 uur 06. Toen waren ze weer met vier. De aansluiting is een feit. Persico, Van Anrooij, Van Empel en Pieterse vormen opnieuw een kopgroep. De dichtste achtervolger is niet meer in zicht. .
  12. Wereldkampioene Vos moet strijden in de achtergrond. 14 uur 04.
  13. 14 uur 01. Persico en Van Anrooij komen tot twee keer toe bijna terug aansluiten, maar Pieterse gunt het achtervolgende duo voorlopig geen definitieve aanhechting. .
  14. 14 uur . Van Empel en Pieterse gaan er even alleen vandoor.

   Van Empel en Pieterse gaan er even alleen vandoor

  15. 13 uur 58. Pieterse/Van Empel ribbedebie. Pieterse en Van Empel kiezen het ruime sop. Onder aanvoeren van Van Empel scheurt het duo zich los van Van Anrooij en de Italiaanse Persico. .
  16. 13 uur 55.
  17. 13 uur 53. Pieterse maakt een foutje, ook Brand schuift onderuit in een bocht.

   Pieterse maakt een foutje, ook Brand schuift onderuit in een bocht

  18. Brand tegen de vlakte. En een val! Pieterse zet de tegenstand stevig onder druk. Van Empel houdt stand en hapt stof in haar zog. Brand daarentegen bezwijkt onder de tempoversnelling en kust de kurkdroge ondergrond van Benidorm. . 13 uur 51.
  19. 13 uur 50. The Big Three. De Grote Drie hebben nu allemaal hun duit in het zakje gedaan. Na Van Empel en Pieterse, komt nu ook Van Anrooij aan de kop van de wedstrijd sleuren. De vraag lijkt niet óf ze met z'n drietjes zullen ontspannen, maar eerder wánneer die ontwikkeling zich zal ontplooien. .
  20. Nog veel volk samen na de eerste ronde. 13 uur 49.