Ga naar de inhoud
eindstand Wereldbeker veldrijden vrouwen 
1. Lucinda Brand (Ned) 432
2. Denise Betsema (Ned) 361
3 Puck Pieterse (Ned) 350
4. Fem van Empel (Ned) 315
5. Marianne Vos (Ned) 254
6. Shirin van Anrooij (Ned) 236
7. Inge van der Heijden (Ned) 221
8. Kata Blanka Vas (Hon) 211
9. Hélene Clauzel (Fra) 202
10. Annemarie Worst (Ned) 192
kalender Wereldbeker
datum cross winnaar winnares
10/10 Waterloo (VS) Eli Iserbyt Marianne Vos (Ned)
13/10 Fayetteville (VS) Quinten Hermans Lucinda Brand (Ned)
17/10 Iowa (VS) Eli Iserbyt Marianne Vos (Ned)
24/10 Zonhoven Toon Aerts Denise Betsema (Ned)
31/10 Overijse Eli Iserbyt Kata Blanka Vas (Hon)
14/11 Tabor (Tsj) Lars van der Haar (Ned) Lucinda Brand (Ned)
21/11 Koksijde Eli Iserbyt Annemarie Worst (Ned)
28/11 Besançon (Fra) Eli Iserbyt Lucinda Brand (Ned)
5/12 Antwerpen afgelast afgelast
12/12 Val di Sole (Ita) Wout van Aert Fem van Empel (Ned)
18/12 Rucphen (Ned) Tom Pidcock (GBr) Marianne Vos (Ned)
19/12 Namen Michael Vanthourenhout Lucinda Brand (Ned)
26/12 Dendermonde Wout van Aert Lucinda Brand (Ned)
02/01 Hulst (Ned) Tom Pidcock (GBr) Lucinda Brand (Ned)
16/01 Flamanville (Fra) Eli Iserbyt Fem Van Empel (Ned)
23/01 Hoogerheide (Ned) Eli Iserbyt Marianne Vos (Ned)

Kata Blanka Vas troeft Nederlands trio af met machtige solo in Overijse

 zo 31 oktober 2021 14:30
Wereldbeker vrouwen Overijse
Wereldbeker veldrijden (vrouwen)
5 rondes
13:40 Overijse
Kata Blanka Vas
einde
  1. 0
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5

De jonge Hongaarse Kata Blanka Vas heeft de Nederlandse hegemonie in de wereldbeker doorbroken. In de 5e manche in Overijse reed de youngster ijzersterk weg van onze noorderburen. Puck Pieterse was tweede, Lucinda Brand derde en Denise Betsema vierde. Beste Belgische was Alicia Franck op 11.

Bekijk de samenvatting:

Op het spectaculaire en spekgladde parcours in Overijse was het meteen Kata Blanka Vas die het tempo dicteerde. De Hongaarse dook als eerste het veld in en kreeg met Betsema en de jonge Pieterse al snel 2 metgezellen mee.

Terwijl Brand en Alvarado hun start helemaal gemist hadden, besloot Betsema er voorin alleen vandoor te gaan. De WB-leidster verzamelde een tiental seconden, maar werd na een fikse glijdpartij vervolgens opnieuw ingelopen.

De hergoepering gaf Vas vleugels en de Hongaarse schakelde meteen een versnelling hoger. Pieterse volgde in haar zorg, terwijl Betsema verrassend enkele fietslengtes moest prijsgeven. Een klap waar ze nooit meer van herstelde.

De 2 leidsters leken samen op weg naar de streep, maar net voor het ingaan van de laatste ronde boog Pieterse dan toch onder de aanhoudende druk van Vas. De Hongaarse keek niet meer om en soleerde naar een prachtige overwinning.

Pieterse eindigde na een dijk van een wedstrijd als tweede, terwijl de veerkrachtige Brand landgenote Betsema in extremis nog van het podium hield. De Amerikaanse Clara Honsinger vervolledigde de top 5. Alicia Franck was beste Belgische op de 11e plek op dik 2 minuten, Sanne Cant eindigde als 19e op bijna 4 minuten.

Bekijk het beslissende moment:
Betsema gaat twee keer tegen de grond:
Vas: "Heel blij met mijn eerste wereldbekerzege"

Kata Blanka Vas (1e): "Ik had dit helemaal niet verwacht. Ik voelde me wel heel goed en probeerde vooraan te zitten. En dit is het resultaat. Mijn benen voelden heel goed aan. Dat voelde ik meteen, ik kwam nooit in de problemen. Ik ben de hele koers geconcentreerd gebleven. Ik denk niet dat ik nu de beste ben, maar ik ben blij met mijn eerste wereldbekerzege."

Puck Pieterse (2e): "Ik wilde niet te hard van stapel lopen bij de start en vanuit derde positie het een beetje aankijken. Dat lukte perfect vandaag. Vas maakte een gaatje, toen ik een paar keer met mijn achterwiel slipte in de klim naar de 2e materiaalpost."

Lucinda Brand (3e): "Ik weet niet wat er gebeurde bij de eerste wissel in de materiaalpost, maar volgens mij maakte een aantal mensen in de pits een grote fout. Het was een grote chaos. Je zit dan gelijk in een lastige situatie, het was moeilijk om terug naar voren te keren, want je moet iedereen voorbij. Denise had het evenwel ook heel lastig. In de laatste halve ronde wist ik toch nog ergens kracht te vinden om erover heen te gaan."

Rituitslag Wereldbeker vrouwen Overijse
naamresultaat
1
Kata Blanka Vas
in 48'07"
2
Puck Pieterse
op 15"
3
Lucinda Brand
33"
4
Denise Betsema
33"
5
Clara Honsinger
44"
6
Line Burquier
53"
7
Yara Kastelijn
1'24"
8
Shirin Van Anrooij
1'36"
9
Amandine Fouquenet
1'52"
10
Silvia Persico
1'52"
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Fase per fase
14:27
Vas soleert naar winst!

Na een fenomenale race steekt Kata Blanka Vas de WB-manche in Overijse op zak. De Hongaarse laat de jonge Puck Pieterse en Lucinda Brand achter zich. Denise Betsema valt net naast het podium.

14:27
Brand op en over Betsema

Tot overmaat van ramp moet Betsema nu ook Brand voor zich dulden. Kan de WB-leidster nog aanhaken of valt ze straks naast het podium?

14:25

Pieterse ziet Vas nog steeds voor zich rijden, maar de voorsprong van de Hongaarse bedraagt nog steeds zo'n 12 seconden. Ondertussen komt Brand tot op 3 seconden van Betsema.

14:22
Vogel lijkt gaan vliegen

Kata Blanka Vas laat zich niet van de wijs brengen en rijdt opnieuw wat verder weg van de strijdlustige Pieterse. Vorig jaar werd de Hongaarse 9e in Overijse, schiet ze vandaag de hoofdvogel af?

14:20

In de achtergrond zien we Betsema nog steeds op een 3e plek rondrijden, Brand is na een fikse inhaalrace momenteel 4e. 

14:19
LAATSTE RONDE

Pieterse wil van geen wijken weten en neemt beetje bij beetje enkele seconden terug op Vas. Bij het ingaan van de laatste ronde bedraagt het verschil 4 seconden.

14:15
Vas trekt door, Pieterse buigt

Vas probeert Pieterse af te schudden en lijkt daar ook in te slagen. Is dit het moment waarop de jonge Nederlanse breekt? Het verschil tussen de 2 bedraagt momenteel zo'n 10 seconden.

14:13
Tijdsverschil

De achterstand van Betsema op het leidende duo loopt verder op. Met een achterstand van 17 seconden lijkt een nieuwe overwinning er vandaag niet in te zitten.

14:11
Betsema moet rol lossen

Betsema krijgt het nu toch lastig vooraan en moet de rol lossen. De jonge wolven Vas en Pieterse rijden de WB-leidster momenteel op zo'n 10 seconden.

14:08
Tijdsverschil

Terwijl Brand daarnet wat dichter leek te komen tot bij de 3 leidsters valt de Nederlandse nu toch terug tot op 20 seconden. Alvarado krijgt al meer dan een minuut aan de broek gesmeerd.

14:04

Ook Pieterse is bezig aan een dijk van een wedstrijd en probeert een kloofje te slaan met haar twee medeleidsters. Een knap staaltje werk van het jonge talent geboren in 2002 (!)

14:01
Vas duwt gaspedaal in

Na de glijdpartij van Betsema lijkt Vas wel vleugels te hebben gekregen. De Hongaarse pakt meteen opnieuw de kop en trekt de gashendel helemaal open. Betsema moet enkele fietslengtes prijsgeven.

13:59
Tijdsverschil

Lucinda Brand, tweede in de stand, bevindt zich op 18 seconden van de 3 leidsters. Ook Ceylin Alvarado (op 35") heeft nog heel wat werk op te knappen om opnieuw vooraan te verschijnen.

13:58
Glijdpartij Betsema

Het parcours in Overijse ligt er modderig bij en daar kan ook Betsema nu van meespreken. De Nederlandse gaat zacht tegen de grond, maar ziet haar voorsprong op Vas en Pieterse als sneeuw voor de zon verdwijnen.

13:56

Betsema schakelt nu toch een versnelling hoger en rijdt Pieterse en Vas op een handvol seconden. Is de definitieve kloof geslagen of komen de twee achtervolgsters nog terug?

13:53
Pieterse sluit aan bij de leiders

Het is nu toch Betsema die de rol van Vas heeft overgenomen. Ondertussen is ook de jonge Puck Pieterse bij het leidende duo aangesloten. We zijn nog maar anderhalve ronde weg en de tijdsverschillen zijn nu al niet meer van de poes.

13:50

Veel rensters hebben het moeilijk met het spekgladde parcours vandaag. Laat ons hopen dat we geen zware valpartijen te zien krijgen.

13:49