Kata Blanka Vas troeft Nederlands trio af met machtige solo in Overijse

  Wereldbeker veldrijden (vrouwen)einde
  Overijse
  5/5
  00u 50m
  012345

   De jonge Hongaarse Kata Blanka Vas heeft de Nederlandse hegemonie in de wereldbeker doorbroken. In de 5e manche in Overijse reed de youngster ijzersterk weg van onze noorderburen. Puck Pieterse was tweede, Lucinda Brand derde en Denise Betsema vierde. Beste Belgische was Alicia Franck op 11.

   Bekijk de samenvatting:

   Op het spectaculaire en spekgladde parcours in Overijse was het meteen Kata Blanka Vas die het tempo dicteerde. De Hongaarse dook als eerste het veld in en kreeg met Betsema en de jonge Pieterse al snel 2 metgezellen mee.

   Terwijl Brand en Alvarado hun start helemaal gemist hadden, besloot Betsema er voorin alleen vandoor te gaan. De WB-leidster verzamelde een tiental seconden, maar werd na een fikse glijdpartij vervolgens opnieuw ingelopen.

   De hergoepering gaf Vas vleugels en de Hongaarse schakelde meteen een versnelling hoger. Pieterse volgde in haar zorg, terwijl Betsema verrassend enkele fietslengtes moest prijsgeven. Een klap waar ze nooit meer van herstelde.

   De 2 leidsters leken samen op weg naar de streep, maar net voor het ingaan van de laatste ronde boog Pieterse dan toch onder de aanhoudende druk van Vas. De Hongaarse keek niet meer om en soleerde naar een prachtige overwinning.

   Pieterse eindigde na een dijk van een wedstrijd als tweede, terwijl de veerkrachtige Brand landgenote Betsema in extremis nog van het podium hield. De Amerikaanse Clara Honsinger vervolledigde de top 5. Alicia Franck was beste Belgische op de 11e plek op dik 2 minuten, Sanne Cant eindigde als 19e op bijna 4 minuten.

   Bekijk het beslissende moment:

   Betsema gaat twee keer tegen de grond:

   Vas: "Heel blij met mijn eerste wereldbekerzege"

   Kata Blanka Vas (1e): "Ik had dit helemaal niet verwacht. Ik voelde me wel heel goed en probeerde vooraan te zitten. En dit is het resultaat. Mijn benen voelden heel goed aan. Dat voelde ik meteen, ik kwam nooit in de problemen. Ik ben de hele koers geconcentreerd gebleven. Ik denk niet dat ik nu de beste ben, maar ik ben blij met mijn eerste wereldbekerzege."

   Puck Pieterse (2e): "Ik wilde niet te hard van stapel lopen bij de start en vanuit derde positie het een beetje aankijken. Dat lukte perfect vandaag. Vas maakte een gaatje, toen ik een paar keer met mijn achterwiel slipte in de klim naar de 2e materiaalpost."

   Lucinda Brand (3e): "Ik weet niet wat er gebeurde bij de eerste wissel in de materiaalpost, maar volgens mij maakte een aantal mensen in de pits een grote fout. Het was een grote chaos. Je zit dan gelijk in een lastige situatie, het was moeilijk om terug naar voren te keren, want je moet iedereen voorbij. Denise had het evenwel ook heel lastig. In de laatste halve ronde wist ik toch nog ergens kracht te vinden om erover heen te gaan."

   Rituitslag Wereldbeker vrouwen OverijseRituitslag Wereldbeker vrouwen Overijse

     naamresultaat
   1Kata Blanka Vasin 48'07"
   2Puck Pieterseop 15"
   3Lucinda Brand33"
   4Denise Betsema33"
   5Clara Honsinger44"
   6Line Burquier53"
   7Yara Kastelijn1'24"
   8Shirin Van Anrooij1'36"
   9Amandine Fouquenet1'52"
   10Silvia Persico1'52"

   Fase per fase

   1. 14 uur 27 match afgelopen
   2. 14 uur 27. Brand op en over Betsema. Tot overmaat van ramp moet Betsema nu ook Brand voor zich dulden. Kan de WB-leidster nog aanhaken of valt ze straks naast het podium? .
   3. 14 uur 25. Pieterse ziet Vas nog steeds voor zich rijden, maar de voorsprong van de Hongaarse bedraagt nog steeds zo'n 12 seconden. Ondertussen komt Brand tot op 3 seconden van Betsema. .
   4. Vogel lijkt gaan vliegen. Kata Blanka Vas laat zich niet van de wijs brengen en rijdt opnieuw wat verder weg van de strijdlustige Pieterse. Vorig jaar werd de Hongaarse 9e in Overijse, schiet ze vandaag de hoofdvogel af? . 14 uur 22.
   5. 14 uur 20. In de achtergrond zien we Betsema nog steeds op een 3e plek rondrijden, Brand is na een fikse inhaalrace momenteel 4e.  .
   6. 14 uur 19. LAATSTE RONDE. Pieterse wil van geen wijken weten en neemt beetje bij beetje enkele seconden terug op Vas. Bij het ingaan van de laatste ronde bedraagt het verschil 4 seconden. .
   7. 14 uur 15. Vas trekt door, Pieterse buigt. Vas probeert Pieterse af te schudden en lijkt daar ook in te slagen. Is dit het moment waarop de jonge Nederlanse breekt? Het verschil tussen de 2 bedraagt momenteel zo'n 10 seconden. .
   8. Tijdsverschil. De achterstand van Betsema op het leidende duo loopt verder op. Met een achterstand van 17 seconden lijkt een nieuwe overwinning er vandaag niet in te zitten. . 14 uur 13.
   9. 14 uur 11. Betsema moet rol lossen. Betsema krijgt het nu toch lastig vooraan en moet de rol lossen. De jonge wolven Vas en Pieterse rijden de WB-leidster momenteel op zo'n 10 seconden. .
   10. Tijdsverschil. Terwijl Brand daarnet wat dichter leek te komen tot bij de 3 leidsters valt de Nederlandse nu toch terug tot op 20 seconden. Alvarado krijgt al meer dan een minuut aan de broek gesmeerd. . 14 uur 08.
   11. 14 uur 04. Ook Pieterse is bezig aan een dijk van een wedstrijd en probeert een kloofje te slaan met haar twee medeleidsters. Een knap staaltje werk van het jonge talent geboren in 2002 (!) .
   12. 14 uur 01. Vas duwt gaspedaal in. Na de glijdpartij van Betsema lijkt Vas wel vleugels te hebben gekregen. De Hongaarse pakt meteen opnieuw de kop en trekt de gashendel helemaal open. Betsema moet enkele fietslengtes prijsgeven. .
   13. Tijdsverschil. Lucinda Brand, tweede in de stand, bevindt zich op 18 seconden van de 3 leidsters. Ook Ceylin Alvarado (op 35") heeft nog heel wat werk op te knappen om opnieuw vooraan te verschijnen. . 13 uur 59.
   14. Glijdpartij Betsema. Het parcours in Overijse ligt er modderig bij en daar kan ook Betsema nu van meespreken. De Nederlandse gaat zacht tegen de grond, maar ziet haar voorsprong op Vas en Pieterse als sneeuw voor de zon verdwijnen. . 13 uur 58.
   15. 13 uur 56. Betsema schakelt nu toch een versnelling hoger en rijdt Pieterse en Vas op een handvol seconden. Is de definitieve kloof geslagen of komen de twee achtervolgsters nog terug? .
   16. 13 uur 53. Pieterse sluit aan bij de leiders. Het is nu toch Betsema die de rol van Vas heeft overgenomen. Ondertussen is ook de jonge Puck Pieterse bij het leidende duo aangesloten. We zijn nog maar anderhalve ronde weg en de tijdsverschillen zijn nu al niet meer van de poes. .
   17. 13 uur 50. Veel rensters hebben het moeilijk met het spekgladde parcours vandaag. Laat ons hopen dat we geen zware valpartijen te zien krijgen. .
   18. 13 uur 49.
   19. Tijdsverschil. Sanne Cant heeft momenteel al een achterstand van 40 seconden op het leidende duo Vas en Betsema. Brand en Alvarado bevinden zich dan weer op een halve minuut van de leiders. . 13 uur 48.
   20. 13 uur 45. Vas dicteert de wet. Het deelnemersveld wordt meteen uit elkaar getrokken. Alvarado is niet voortvarend begonnen aan deze cross en moet meteen achtervolgen. Het is de jonge Vas die de wet dicteert vooraan. .