Annemarie Worst is Betsema en Brand de baas en boekt eerste seizoenszege in Koksijde

Wereldbeker veldrijden (vrouwen)
veldrijden Veldrijden
location Koksijde
trophy Annemarie Worst
einde
startfinish
012345

Na een 2e plaats in de Superprestige in Merksplas heeft Annemarie Worst nu toch haar eerste seizoenszege te pakken. In de wereldbekermanche in Koksijde kliefde ze sneller dan Denise Betsema en Lucinda Brand door het zand. Belgische kampioene Sanne Cant finishte als 12e.

Hoogtepunten uit de WB in Koksijde bij de vrouwen

Worst pakt eerste zege van het seizoen

Met liefst vier overwinningen op een rij stond Lucinda Brand ook in Koksijde als de topfavoriete aan de start. De wereldkampioene startte in tegenstelling tot Annemarie Worst en Denise Betsema matig en moest al snel heel wat plekjes goedmaken in de zware zandstroken.

 

In het spoor van een ontketende Shirin van Anrooij sloegen Worst en Betsema meteen een mooi gat. Alvarado moest na een mechanisch defect afhaken, Brand keerde pas bij het ingaan van de tweede ronde terug.

 

Intussen was Sanne Cant tegen de grond gegaan. In een van de zware zandstroken bleef ze haperen met haar fiets waarna de Belgische kampioene er ook zelf bij ging zitten. Cant eindigde uiteindelijk als 12e.

 

Brand kende niet haar allerbeste dag en moest bij een versnelling van Worst passen. Betsema slaagde er wel nog in om terug te keren en nam ook fors over, maar zou die zware krachtinspanning in het slot nog moeten bekopen.

 

Net wanneer Betsema het tempo wat liet zakken, trok Worst ten aanval. Ze nam meteen een 10-tal seconden, een voorsprong die ze niet meer zou afstaan. Denise Betsema hield uiteindelijk de 2e plaats vast, Lucinda Brand mocht als 3e mee het podium op.

Sterke Worst muist er vanonder uit in de 2e ronde, Betsema klampt aan

Worst is het sterkst in het zand en laat Betsema achter in de voorlaatste ronde

Worst: "Doet deugd na moeilijke seizoensstart"

Na afloop van de wedstrijd was Annemarie Worst emotioneel: "Het seizoensbegin was gewoon niet goed en ik ben heel blij dat het goede gevoel er weer is.  De voorbije weken greep ik er dan telkens net naast."

 

"Ook nu was het heel spannend weer want Denise was bijzonder sterk. Ik kon in de laatste ronde foutloos blijven in het zand en dat was uiteindelijk voldoende voor de zege."

 

"Of dit het begin is van een reeks? Dat weet ik niet, het zou wel bijzonder mooi zijn. Ik hoop er zeker nog een paar te pakken, maar ik ben al heel blij met deze zege."

Reacties na de WB in Koksijde bij de vrouwen

Rituitslag Wereldbeker vrouwen Koksijde
naamploegresultaat
1Annemarie Worstin 46'31"
2Denise Betsemaop 17"
3Lucinda Brand37"
4Shirin Van Anrooij49"
5Ceylin del Carmen Alvarado1'10"
6Fem van Empel (Ned)1'26"
7Puck Pieterse1'54"
8Inge van der Heijden2'11"
9Yara Kastelijn2'22"
10Clara Honsinger2'30"

Kijk live naar de cross in Koksijde:

 1. 14 uur 28. Worst houdt Betsema en Brand af in de slotronde en wint de WB in Koksijde.

  Worst houdt Betsema en Brand af in de slotronde en wint de WB in Koksijde

 2. 14 uur 27. Van Anrooij is heel tevreden met haar 4e plek en groet de supporters. Alvarado kan ook terugblikken op een prima wedstrijd, de voormalige wereldkampioene is 5e. .
 3. 14 uur 27 match afgelopen
 4. 14 uur 24. De 19-jarige Van Anrooij doet het nog steeds prima. Ze zit op een kleine 10 seconden van Lucinda Brand. Een plekje op het podium is net wat te hoog gegrepen, maar met haar techniek heeft ze ook vanmiddag weer indruk gemaakt. .
 5. 14 uur 24. Eerste seizoenszege. Annemarie Worst is bezig aan een stevig seizoen, maar winnen zat er vooralsnog niet in. Ze is nu bijzonder goed op weg, nog een paar minuten. Betsema heeft haar landgenote nog steeds in het vizier, maar ze komt niet meer dichter. .
 6. 14 uur 21. Worst mag het applaus al in ontvangst nemen met nog een halve ronde te gaan. Dit gaat ze niet meer uit handen geven.  .
 7. 14 uur 20. Het kan telkens goed gaan in het zand en die ene keer gaat het dan mis. Dit is echt een loodzware omloop. Paul Herygers.
 8. 14 uur 20. Worst krijgt nog een steuntje van haar fans, de verlossing lijkt nabij. Bij Betsema en Brand gaat het allemaal wat moeizamer.  .
 9. 14 uur 19.
 10. Laatste ronde. De laatste ronde en het ziet er zeer goed uit voor Worst. Ze heeft een bonus van 12 seconden op Betsema, zonder grote fouten haalt ze de Wereldbeker in Koksijde binnen. Betsema moet vooral achterom kijken, Lucinda Brand komt eraan.  . 14 uur 18.
 11. 14 uur 15. Worst gaat solo. Worst is een tijdje in het wiel van Betsema gebleven, maar nu heeft ze zelf het commando overgenomen. Betsema moet haar laten gaan en krijgt bijna gezelschap van Brand. .
 12. 14 uur 12. Worst is het sterkst in het zand en laat Betsema achter in de voorlaatste ronde.

  Worst is het sterkst in het zand en laat Betsema achter in de voorlaatste ronde

 13. 14 uur 11. Brand maakt bij het ingaan van de 4e ronde terrein goed. Worst heeft dat ook gezien en trekt stevig door, Betsema ziet af.  .
 14. 14 uur 10. Sanne Cant heeft het niet makkelijk. In de achtergrond komt ze als 14e over de finish op een 2-tal minuten van Betsema en Worst. .
 15. 14 uur 08. Einde ronde 3. 1. Denise Betsema 2. Annemarie Worst 3. Lucinda Brand op 15" 4. Shirin Van Anrooij op 20" 5. Ceylin del Carmen Alvarado op 30" .
 16. 14 uur 07. Brand lost Van Anrooij, maar ze ziet wel hoe Worst en Betsema steeds verder uitlopen. Het ziet er bij de wereldkampioene ook allemaal niet zo soepel uit.  .
 17. 14 uur 05.
 18. 14 uur 04. Alvarado is na haar mechanisch defect nooit meer helemaal voorin geraakt. Ze zit een 10-tal seconden achter Brand en Van Anrooij. Doet ze straks nog mee voor de plekjes op het podium? .
 19. 14 uur 03. Sterke Worst muist er vanonder uit in de 2e ronde, Betsema klampt aan.

  Sterke Worst muist er vanonder uit in de 2e ronde, Betsema klampt aan

 20. 14 uur 01. Betsema zet Worst onder druk. Denise Betsema acht aan het begin van de derde rond haar moment gekomen. Ze rijdt tot bij Worst en neemt meteen fors over. Lucinda Brand zit in derde positie en doet er alles aan om het gat op haar landgenotes te dichten. .
 21. 13 uur 57. Koksijde is meer een gevecht met jezelf en met het zand dan met de tegenstand. Michel Wuyts.
 22. 13 uur 56. Alvarado haakt vooraan af na een technisch probleem.

  Alvarado haakt vooraan af na een technisch probleem

 23. 13 uur 55.
 24. 13 uur 54. Worst flitst weg. Annemarie Worst maakt indruk in het begin van deze wedstrijd. Ze rijdt een kleine voorsprong bijeen, Betsema en Brand moeten reageren. Ook Van Anrooij volgt nog kwiek.  .
 25. 13 uur 53. Yara Kastelijn moet ruim een halve minuut goedmaken, ze zit in de buurt van Van der Heijden die zich ook heeft laten verrassen.  .
 26. Mechanische pech. Alvarado zit met een probleem en moet in de materiaalpost. De Nederlandse kampioene haakt zo eventjes af voorin.  . 13 uur 52.
 27. 13 uur 51. Na een ronde achtervolgen neemt Lucinda Brand de kop. Ze loopt de duin zo snel mogelijk op bij het ingaan van de tweede ronde, maar Worst gaat haar voorbij en neemt het initiatief.  .
 28. 13 uur 51. Sanne Cant haakt vast in andere fiets en verliest al tijd in de eerste ronde.

  Sanne Cant haakt vast in andere fiets en verliest al tijd in de eerste ronde

 29. 13 uur 50. Een groepje. De eerste ronde zit erop en het troept samen. 7 Nederlandse dames voorin: Alvarado, Van Anrooij, Van Empel, Brand, Betsema, Pieterse en Worst. .
 30. Val. Sanne Cant zat in een van de achtervolgende groepjes, maar lijkt dan haar fiets kwijt te spelen in het zand. De Belgische kampioene moet terugkeren en komt dan ook nog eens ten val. Net als in Merksplas zal ze moeten achtervolgen.  . 13 uur 47.
 31. 13 uur 46. Het is wat wachten op Lucinda Brand. De wereldkampioene zit niet ver, maar heeft het momenteel niet makkelijk. Van Anrooij krijgt intussen gezelschap van Worst, Pieterse, Alvarado en Betsema.  .
 32. 13 uur 43. Van Anrooij maakt technisch bijzonder veel indruk. De 19-jarige Nederlandse fietst door een loodzware zandstrook, Alvarado en Brand moeten van de fiets. .
 33. 13 uur 41. De duinen. Van Anrooij heeft de leiding genomen met Van Empel in het wiel. Brand moet al lopend proberen om meters goed te maken, dat kost krachten. .
 34. 13 uur 40 match begonnen
 35. 13 uur 39. De rensters staan klaar om weg te schieten uit de startzone. We zijn er klaar voor!  .
 36. 13 uur 33. Net zoals in de andere wedstrijden zal de concurrentie moeten komen van Denise Betsema, die in tegenstelling tot Brand al won in Koksijde, en Annemarie Worst. En wat kan het Nederlandse toptalent Puck Pieterse?  .
 37. 13 uur 27. Cursus van Sven Nys. Lucinda Brand was 2 jaar terug zeker niet de grote zandspecialiste, maar een stevige cursus van Sven Nys later leverde meteen resultaten op. De Nederlandse werd namelijk enkele weken later wereldkampioene.  Ook gisteren in Merksplas bleef Brand telkens foutloos in het zand. Boekt ze in Koksijde na Fayetteville en Tabor een 3e seizoenszege in de Wereldbeker? .
 38. 12 uur 30. Doet Brand een gouden zaak? Op 12 december slaat Lucinda Brand net als de andere Baloise Trek - Lions de Wereldbeker in Val di Sole over. Het team is dan namelijk op ploegstage. De wereldkampioene kan dus alle punten gebruiken als ze droomt van de eindzege in de Wereldbeker. Te beginnen met deze namiddag in Koksijde. Volg de wedstrijd live vanaf 13.40 uur op deze pagina of via de livestream. .

Fase per fase

 1. 14 uur 28. Worst houdt Betsema en Brand af in de slotronde en wint de WB in Koksijde.

  Worst houdt Betsema en Brand af in de slotronde en wint de WB in Koksijde

 2. 14 uur 27. Van Anrooij is heel tevreden met haar 4e plek en groet de supporters. Alvarado kan ook terugblikken op een prima wedstrijd, de voormalige wereldkampioene is 5e. .
 3. 14 uur 27 match afgelopen
 4. 14 uur 24. De 19-jarige Van Anrooij doet het nog steeds prima. Ze zit op een kleine 10 seconden van Lucinda Brand. Een plekje op het podium is net wat te hoog gegrepen, maar met haar techniek heeft ze ook vanmiddag weer indruk gemaakt. .
 5. 14 uur 24. Eerste seizoenszege. Annemarie Worst is bezig aan een stevig seizoen, maar winnen zat er vooralsnog niet in. Ze is nu bijzonder goed op weg, nog een paar minuten. Betsema heeft haar landgenote nog steeds in het vizier, maar ze komt niet meer dichter. .
 6. 14 uur 21. Worst mag het applaus al in ontvangst nemen met nog een halve ronde te gaan. Dit gaat ze niet meer uit handen geven.  .
 7. 14 uur 20. Het kan telkens goed gaan in het zand en die ene keer gaat het dan mis. Dit is echt een loodzware omloop. Paul Herygers.
 8. 14 uur 20. Worst krijgt nog een steuntje van haar fans, de verlossing lijkt nabij. Bij Betsema en Brand gaat het allemaal wat moeizamer.  .
 9. 14 uur 19.
 10. Laatste ronde. De laatste ronde en het ziet er zeer goed uit voor Worst. Ze heeft een bonus van 12 seconden op Betsema, zonder grote fouten haalt ze de Wereldbeker in Koksijde binnen. Betsema moet vooral achterom kijken, Lucinda Brand komt eraan.  . 14 uur 18.
 11. 14 uur 15. Worst gaat solo. Worst is een tijdje in het wiel van Betsema gebleven, maar nu heeft ze zelf het commando overgenomen. Betsema moet haar laten gaan en krijgt bijna gezelschap van Brand. .
 12. 14 uur 12. Worst is het sterkst in het zand en laat Betsema achter in de voorlaatste ronde.

  Worst is het sterkst in het zand en laat Betsema achter in de voorlaatste ronde

 13. 14 uur 11. Brand maakt bij het ingaan van de 4e ronde terrein goed. Worst heeft dat ook gezien en trekt stevig door, Betsema ziet af.  .
 14. 14 uur 10. Sanne Cant heeft het niet makkelijk. In de achtergrond komt ze als 14e over de finish op een 2-tal minuten van Betsema en Worst. .
 15. 14 uur 08. Einde ronde 3. 1. Denise Betsema 2. Annemarie Worst 3. Lucinda Brand op 15" 4. Shirin Van Anrooij op 20" 5. Ceylin del Carmen Alvarado op 30" .
 16. 14 uur 07. Brand lost Van Anrooij, maar ze ziet wel hoe Worst en Betsema steeds verder uitlopen. Het ziet er bij de wereldkampioene ook allemaal niet zo soepel uit.  .
 17. 14 uur 05.
 18. 14 uur 04. Alvarado is na haar mechanisch defect nooit meer helemaal voorin geraakt. Ze zit een 10-tal seconden achter Brand en Van Anrooij. Doet ze straks nog mee voor de plekjes op het podium? .
 19. 14 uur 03. Sterke Worst muist er vanonder uit in de 2e ronde, Betsema klampt aan.

  Sterke Worst muist er vanonder uit in de 2e ronde, Betsema klampt aan

 20. 14 uur 01. Betsema zet Worst onder druk. Denise Betsema acht aan het begin van de derde rond haar moment gekomen. Ze rijdt tot bij Worst en neemt meteen fors over. Lucinda Brand zit in derde positie en doet er alles aan om het gat op haar landgenotes te dichten. .