Brand wint modderige WK-repetitie in Fayetteville en wordt WB-leidster

Wereldbeker veldrijden (vrouwen)
veldrijden Veldrijden
location Fayetteville, AR
trophy Lucinda Brand
einde
startfinish
0123456

Lucinda Brand heeft revanche genomen op Marianne Vos in de tweede Wereldbekercross in de Verenigde Staten kort na elkaar. Op het WK-parcours in Fayetteville reed ze in de finale weg van Vos, die door een late valpartij tevreden moest zijn met de 4e plaats.

BEKIJK: Uitgebreide samenvatting WB-cross Fayetteville (VS)

Sterke Brand, Vos glijdt van podium

Na een mooie dag in Fayetteville gingen de hemelsluizen net voor de race helemaal open. Het parcours werd zo steeds vettiger. Daar had Kata Blanka Vas niet op gerekend. Zij vertrok voortvarend, maar haalde niet op tijd een setje Rhino-banden en zakte zo wat weg.

 

Ook Marianne Vos trok meteen na de start vol door, terwijl Brand even tijd nodig had om op toeren te komen. Halfweg de openingsronde vond ze toch aansluiting vooraan. Ze ging samen met Vos op pad, maar na een schuivertje van de wereldkampioene wachtte Vos niet. Brand moest alles uit de kast halen om weer naar dat wiel te springen.

 

Dat kreeg ze voor elkaar en de twee leken opnieuw een spannend duel te gaan uitvechten in de slotronde. Maar het spektakel bleef uit want Vos ging in een afdaling onderuit en moest van fiets wisselen. Zo reed Brand alleen richting Wereldbekerwinst. 

 

Ook het podium was na de late val te hoog gegrepen voor Vos. Betsema en de Amerikaanse Honsinger gingen haar nog voorbij. De Belgen kwamen niet in het stuk voor. Alicia Franck werd 17e, Sanne Cant pas 25e.

Rituitslag Wereldbeker vrouwen Fayeteville (VS)
naamploegresultaat
1Lucinda Brand
2Denise Betsema
3Clara Honsinger
4Marianne Vos
5Puck Pieterse
6Kata Blanka Vas
7Maghalie Rochette
8Annemarie Worst
9Yara Kastelijn
10Katerina Nash

Vos: "Verloor de controle over mijn fiets"

 • Lucinda Brand (winnares): "Zo zie je maar weer hoe de weersomstandigheden de boel helemaal anders kunnen maken. Ik probeerde gewoon mijn eigen ritme te rijden. Als ik sterker was dan Vos, dan zou ik wel kunnen terugkeren na mijn val. Dat is gelukkig gebeurd. Ik wist niet hoe ik van haar moest afgeraken op het einde, maar ineens maakte ze een schuiver en dan heb ik uiteraard doorgezet. Met een 2e en 1e plaats is dit een hartstikke goed seizoen van de Wereldbeker voor mij."
 
 • Marianne Vos (vierde): "Ik zat bij Lucinda in het wiel maar ik verloor de controle over mijn fiets. Ik heb moeten wisselen en vanaf dan was ik het totaal kwijt. Ik kon het ritme niet meer oppikken. Het was een totaal andere koers dan zondag, maar wel mooi ook."

Reacties na de WB in Fayetteville

Fase per fase

 1. 20 uur 21 match afgelopen
 2. 20 uur 18. Betsema heeft haar tweede plaats stevig beet. Valt Vos hier na zo'n sterke cross nog naast het podium? Honsinger heeft haar in het vizier. .
 3. 20 uur 17. Betsema schuift voorbij Vos. Daar is de veer helemaal gebroken. Of is het materiaal gebroken? .
 4. 20 uur 15. Vos bijt op haar tanden. Ze wil de kloof nog dichten op Brand, maar dat wordt heel lastig. .
 5. Brand on fire. De wereldkampioene rijdt plots alleen door de Amerikaanse bossen. Ze is Vos kwijt. Wat is er gebeurd? Wel, materiaalpech strooide buiten beeld roet in het eten. Brand vlamt richting finish. . 20 uur 14.
 6. 20 uur 14. Waar is Vos? Waar is Vos? Vos is spoorloos in het bos. Paul Herygers.
 7. 20 uur 13. Laatste ronde! Het kopduo hoort de bel. Zij zijn aan de laatste ronde begonnen. We hopen op een spannende finale zoals in Waterloo. .
 8. 20 uur 10. Vos blijft net als in het begin van de race in het wiel van Brand hangen.  .
 9. 20 uur 09. De regen blijft met bakken uit de lucht vallen en het park wordt stilaan een modderbad. .
 10. 20 uur 09. Honsinger rijdt een thuisrace en is dus gemotiveerd. Ze is opgeschoven richting het groepje met Betsema en Pieterse. .
 11. 20 uur 06. Bij Cant draait het helemaal vierkant vandaag. Ze komt door op plek 25. .
 12. Vos rijdt plat. Het gat is weer bijna dicht. De reden? Vos zat met een leegloper achteraan. Ze duikt de post in en ziet Brand plots weer voor zich rijden. . 20 uur 02.
 13. 20 uur . Vos solo! Marianne Vos heeft de wereldkampioene afgemat. Ze rijdt nu alleen weg. Is de Nederlandse onderweg voor nog een lange solo? Het verschil is 7 seconden. .
 14. 19 uur 59. Vas op juiste banden. Vas heeft dan toch de juiste banden te pakken nu en plots duikt ze weer op aan het front. Ze heeft zich in het eerste groepje met achtervolgers genesteld. .
 15. 19 uur 58. Het gaatje is nog steeds niet dicht. Zo duurt de marteling lang. Paul Herygers.
 16. 19 uur 56. Dit kost krachten bij Brand. Ze moet na haar schuiver een gat dichten op Vos en die maakt het haar - uiteraard - niet makkelijk. .
 17. 19 uur 55. Wat is er aan de hand met Vas? Blijkbaar luistert ze niet naar ploegleider Lars Boom en wil ze niet de materiaalpost in om een fiets met Rhino-banden te gaan halen. .
 18. Schuiver. Even een misrekening van Lucinda Brand. De wereldkampioene schuift weg en zo kan Vos eens stevig doortrekken. . 19 uur 53.
 19. 19 uur 53. De modder begint een probleem te worden. Michel Wuyts .
 20. 19 uur 51. Rochette, Pieterse en Betsema zijn de rensters die nog overblijven in de achtervolging. Ook van Vas hebben we schijnbaar afscheid genomen. .