Brand regelt ook de cross in Dendermonde, hoopgevende prestatie van Cant

  Wereldbeker veldrijden (vrouwen)
  veldrijden Veldrijden
  location Dendermonde
  trophy Lucinda Brand
  einde
  startfinish
  012345

   Lucinda Brand heeft voor het tweede jaar op rij de Wereldbekercross in Dendermonde gewonnen. De wereldkampioene kwam traag op gang maar kletste halfweg koers iedereen uit het wiel. Sanne Cant werd tussen de grote namen 7e.

   Bekijk de hoogtepunten van WB-cross in Dendermonde:

   Door de covidmaatregelen moest het publiek in Dendermonde thuisblijven, maar thuis voor de buis kreeg dat publiek wel een smakelijke Wereldbekercross gepresenteerd. Het licht gewijzigde parcours in Dendermonde beloofde alvast een zware wedstrijd.

    

   Het was Denise Betsema die als eerste aan de boom ging schudden in de openingsfase. Favoriete Lucinda Brand, vorig jaar winnares in Dendermonde, had haar start volledig gemist en moest aan de bak.

    

   Twee ronden later zette de wereldkampioene orde op zaken en kwam ze vooraan aansluiten. Het moment voor haar om meteen de kaarten op tafel te gooien. Brand nam met de klap een handvol seconden en niemand zou haar nog terugzien.

    

   In de achtergrond kregen Betsema en Pieterse het gezelschap van een sterke Clara Honsinger. De Amerikaanse rolde de twee Nederlandse netjes op en kon zich in de Dendermondse modder verzekeren van een mooie tweede plaats.

    

   Ook Sanne Cant liet een hoopgevende prestatie optekenen. De Belgische kampioene lijkt met het BK in zicht stilaan naar haar hoogvorm toe te groeien. Vandaag finishte ze als 7e, voor kleppers als Vas en Alvarado.

    

   Maar dat gebeurde allemaal in de schaduw van Lucinda Brand. Met haar tweede zege op rij in Dendermonde en haar vijfde Wereldbekerzege van het seizoen vergroot ze opnieuw haar voorsprong in het klassement.

   Brand: "Ik heb goed op safe gespeeld"

   "Het was voor mij geen rustige start, hoor", blikt Brand na de aankomst terug op haar moeizame openingsfase. "Ze gingen gewoon heel hard en ik had even tijd nodig om mijn goede lijnen te vinden."


   "Naar het einde toe kwam Honsinger goed opzetten, maar ik hield mijn voorsprong goed in de gaten en ik had nog wel iets in de tank voor als het nodig was. Ik heb het goed op safe gespeeld."

   Rituitslag Wereldbeker vrouwen DendermondeRituitslag Wereldbeker vrouwen Dendermonde

   Fase per fase

   1. 14 uur 28. Brand imponeert in Dendermonde. Voor het tweede jaar op rij heeft Brand de WB-cross in Dendermonde naar haar hand gezet. Honsinger is een erg knappe tweede, Betsema maakt het podium vol. In de achtergrond zien we een hoopgevende prestatie van Sanne Cant, die 7e wordt op 52 seconden van de winnares. .
   2. 14 uur 25. Brand gaat bij haar laatste passage in de materiaalpost nog een propere fiets halen. Ze gaat met verve voor het tweede jaar op rij winnen in Dendermonde. .
   3. 14 uur 22. Cant is er ondertussen ook wat doorgezakt en heeft Vos en Van Anrooij moeten laten gaan. Met haar voorlopige 7e plek heeft ze wel nog steeds een verdienstelijk resultaat in handen. .
   4. 14 uur 19. De bel luidt. Bij het ingaan van de laatste ronde heeft Brand net geen 20 seconden voorsprong op de uitstekende Honsinger, die Betsema en Pieterse nu definitief lijkt te hebben afgeschud. Het Nederlandse duo volgt op plekken 3 en 4, op bijna 40 seconden. .
   5. 14 uur 17. Boeken toe? De buit lijkt nu al binnen voor Brand. De voorsprong voor de wereldkampioene bedraagt al 23 seconden. Betsema gaat op plek 3 dan ook nog eens onderuit, Pieterse kan haar landgenote maar nipt ontwijken. .
   6. 14 uur 15. Pieterse lijkt er ondertussen wat door te zakken. Betsema draait nog rond als tweede, de sterke Honsinger is derde. Met het oog op het BK is Sanne Cant, die nog altijd rond plek 5 fietst, vandaag wat extra vertrouwen aan het tanken. .
   7. 14 uur 12. Het parcours is heel zwaar maar de verschillen blijven klein. Er kan nog veel gebeuren, maar Brand zie ik niet verzwakken. Richard Groenendaal.
   8. 14 uur 08. Betsema is in het defensief gedrukt, maar geeft zich wel nog niet verloren. Ze knabbelt enkele seconden weg van haar achterstand op Brand, bij de derde passage aan de aankomst. Ook Pieterse zit nog niet al te ver. Daarachter zien we een goeie Sanne Cant rond plek 5. .
   9. 14 uur 05. Halfweg koers scheurt het pak. Brand is ribbedebie, daarachter volgt Betsema op 10 seconden en Pieterse nog enkele tellen later. In de groep met Vos en co lijkt het parcours stilaan zijn tol te eisen.  .
   10. 14 uur 02. Brand heeft haar mindere start helemaal rechtgezet. Sterker nog, de wereldkampioene duwt even door en heeft met de klap een gat van enkele seconden. Straffe kost, Betsema moet alle zeilen bijzetten. .
   11. 13 uur 59. Weinig afscheiding. "Het wordt ieder voor zich", had Marianne Vos voorspeld. Van die slijtageslag is voorlopig na twee ronden nog geen sprake. Voorlopig is de kopgroep 9 rensters groot, al hangt Cant wel aan de rekker. .
   12. 13 uur 58. Bijna heel de top 10 gaat om een verse fiets in de materiaalpost. Enkel Vos en Cant doen dat niet, zo maken zo enkele plaatsjes winst, als is de buit beperkt. .
   13. 13 uur 57. Het is opnieuw Betsema die er de pees oplegt. Bakker, Vos, Brand en Pieterse proberen aan te haken, maar vlot loopt dat geenszins. .
   14. 13 uur 54. Door de modder is het wasbord voor de dames niet berijdbaar, iedereen neemt de hindernis al lopend. Ondertussen merkt Paul Herygers op dat de eerste regendruppels vallen. Gaat het weer straks nog een rol spelen? .
   15. 13 uur 51. Situatie na ronde 1. Een vijftal heeft een kloofje bij mekaar gereden: Betsema, Bakker, Alvarado, Van Anrooij en Vos. Daarachter probeert Pieterse de doorsteek te maken, Brand lijkt ook stilaan orde op zaken te zetten. .
   16. 13 uur 49. Sanne Cant draait goed mee in de top 10, maar schuift dan onderuit bij de overgang van de weide en het asfalt. De Belgische kampioene laat het niet aan haar hart komen en krabbelt snel terug recht. .
   17. 13 uur 47. Dit is niet het favoriete parcours van Marianne Vos. Michel Wuyts.
   18. 13 uur 46. Betsema gaat wild tekeer en slaat meteen een kloof. Daarachter koekt het nog wat samen, maar van Brand is in de eerste gelederen nog altijd geen spoor. .
   19. 13 uur 44. Betsema is de eerste die het commando overneemt van Vos. Ook Van Anrooij en Alvarado zitten goed vooraan. Brand heeft haar start wat gemist. .
   20. 13 uur 41. START: Ze zijn weg! De rensters - met Vos voorop - schieten weg. Wie wordt de opvolgster van Lucinda Brand? Binnen zo'n drie kwartier weten we het. .