Lucinda Brand overklast de tegenstand en wint na machtige solo in Namen

  Wereldbeker veldrijden (vrouwen)
  veldrijden Veldrijden
  location Namen
  trophy Lucinda Brand
  einde
  startfinish
  0123456

   Lucinda Brand heeft na de 1e ook de 2e wereldbekercross van het seizoen gewonnen. De Nederlandse was meer dan een maatje te groot voor de concurrentie op de flanken van de Citadel van Namen, net als in 2018 en 2019. De jonge Amerikaanse Clara Honsinger wrong zich op een lastig parcours voorbij de Nederlandse toppers Denise Betsema en Ceylin Alvarado naar de 2e plaats. Sanne Cant eindigde 12e.

   Bekijk het verslag:

   Lucinda Brand rijdt momenteel rond met een ongelooflijke boost aan vertrouwen. Met 6 op 7 crossen onder de gordel klom ze samen met de rest meteen bergop op het loodzware parcours dat veel klimmen en dalen bevat.

    

   Denise Betsema was als beste weg en kwam met een 10-tal seconden voorsprong solo door na de 1e ronde. Brand raapte haar evenwel op op de kasseien bergop en zette haar landgenote op de schuine kant meteen onder druk.

    

   Vanaf de 2e ronde was Brand de pijp uit. Betsema probeerde lang de kloof ietwat speelbaar houden, maar moest finaal toch het hoofd buigen. Mede door een lekke band moest ze Honsinger en Alvarado in haar wiel dulden.

    

   We kregen dus 3 vrouwen achter 1. Alvarado moest als eerste de rol lossen. Achter een ontketende Brand, die de helft van de koers evenwel gecontroleerd kon rijden met bijna driekwart minuut voorsprong, was de strijd om de 2e plaats het spannendst.

    

   Betsema liep en daalde beter, Honsinger klom beter en de jonge Amerikaanse maakte in de slotronde het verschil op een strook bergop.

   Sanne Cant maakte zich ondanks haar goeie weekend vorig week weinig begoochelingen voor vandaag, want Namen is een nachtmerrie voor haar. De Belgische kampioene moest vrede nemen met plaats 12. 

   Sterke Brand heeft Betsema al te pakken in de tweede ronde

   Brand duwt tempo de hoogte in, Betsema haakt af

   Rituitslag WB veldrijdenRituitslag WB veldrijden

     naamresultaat
   1Lucinda Brandin 52'47"
   2Clara Honsigner (VS)29"
   3Denise Betsema38"
   4Ceylin del Carmen Alvarado1'21"
   5Blanka Vas1'38"
   6Evie Richards1'45"
   7Anna Kay2'14"
   8Aniek Van Alphen2'26"
   9Perrine Clauzel2'33"
   10Eva Lechner2'42"
   11Puck Pieterse2'52"
   12Sanne Cant3'03"

   Brand: "Goeie benen op een tof parcours"

   Lucinda Brand blijft dus maar winnen, de rest stond niet op de foto. Ze glunderde dan ook volop: "Ik had goeie benen en vind dit een tof parcours. Ik ben heel blij dat ik hier nu 3 keer op een rij win."

    

   Hoe gaat ze er in slagen om deze vorm tot het WK eind januari vast te houden? "Daar heb ik geen idee van, dat laat ik aan mijn trainer over."

    

   "Alles wat ik nu win, is heel erg mooi. Wat er dan ook nog gebeurt, ik ga ervan uit dat ik dan ook in een goeie vorm zal zijn. Oostende moeten we niet vergelijken met vandaag, dat is helemaal anders."

    

   Ze moest vandaag wel even Betsema terughalen. "Die ging inderdaad heel fel van start, maar als ik een ding weet hier is dat ik vertrouwen mag hebben in mezelf en dat het dan wel goedkomt."

   Fase per fase

   1. 14 uur 35. Sanne Cant 12e. Zoals verwacht kon Sanne Cant niet op de voorgrond strijden. De Belgische kampioene eindigt als 12e. .
   2. 14 uur 35. Brand zegeviert in Namen, Honsinger houdt Betsema van de 2e plaats.

    Brand zegeviert in Namen, Honsinger houdt Betsema van de 2e plaats

   3. 14 uur 33. Podium: Honsinger-Betsema. De Amerikaanse Clara Honsinger heeft zich knap op het podium gewurmd. Ze eindigt als 2e op 29 seconden, Denise Betsema finisht op 38 seconden, wereldkampioene Alvarado is op 1'21" 4e. .
   4. 14 uur 32. Brand zegeviert na bijna 53 minuten. In een uitzonderlijk lange cross - 6 ronden/52'47" - boekt Lucinda Brand een 3 op 3 in Namen. De wereldbekerleidster wint na de 1e dus ook de 2e manche. Het is haar 8e zege van het seizoen. .
   5. 14 uur 31. Honsinger lost Betsema bergop. De kaarten lijken geschud. Betsema ziet Honsinger op een modderstrook bergop almaar kleiner worden. .
   6. 14 uur 30. Cant 12e . We hebben een waaier aan nationaliteiten in de top 10, maar geen Belgische. Sanne Cant rijdt als 12e rond. .
   7. 14 uur 28. Duel Betsema-Honsinger. Het is ondertussen duidelijk: Betsema loopt beter, Honsinger gaat iets beter bergop. Ze blijven evenwel samen, krijgen we straks een sprint om de 2e plaats? .
   8. 14 uur 26. Laatste ronde. "Rustig aan", roept teammanager Sven Nys zijn poulain toe: het is voor Lucinda Brand inderdaad zaak om gewoon binnen te komen. Haar voorsprong is meer dan groot genoeg: 51 seconden. .
   9. 14 uur 25. Sanne Cant heeft moeite bergop: "Namen ligt haar niet".

    Sanne Cant heeft moeite bergop: "Namen ligt haar niet"

   10. 14 uur 20. Honsinger laat Betsema achter. Op een stuk bergop is de Amerikaanse Honsinger altijd beter. Op 45 seconden vecht ze een strijd uit om de 2e plek met Betsema. Alvarado volgt op 1'07". .
   11. 14 uur 20. Lekke band voor Betsema, Honsinger en Alvarado komen aansluiten.

    Lekke band voor Betsema, Honsinger en Alvarado komen aansluiten

   12. 14 uur 19. Brand verliest enkele seconden. Van 42 seconden naar 35 na haar tripje bergop op de kasseien en de schuine kant. Wat is er gebeurd met Brand? Dat is niet meteen duidelijk. .
   13. 42 seconden. Lucinda Brand hapert nergens. Ze doet lustig voort. Ze reed na 4 ronden (van 6) met 42 seconden over de finishlijn. Honsinger passeert een seconde later. Alvarado duwt en forceert, zij heeft een 30-tal meter moeten laten. . 14 uur 16.
   14. 14 uur 14. Het wordt een marteling. Dit is een wereldbekercross, die duurt wat langer. Let op voor plaatsverschuivingen in het slot van de wedstrijd. Commentator Michel Wuyts op Play Sports.
   15. 14 uur 12. Honsigner is de beste bergop tegenover Alvarado en Betsema, maar technisch en vooral bergaf is ze de mindere. Commentator Michel Wuyts op Play Sports.
   16. 14 uur 10. Betsema en Kastelijn gaan op de dezelfde plaats in de fout.

    Betsema en Kastelijn gaan op de dezelfde plaats in de fout

   17. 14 uur 09. 3 vrouwen achter Brand. We hebben een trio in de achtervolging op Brand. Honsinger raapte na Alvarado ook Betsema op. Bergaf moet de Amerikaanse even een gaatje laten, maar op de kasseien bergop rijdt ze fors weer naar de kop. Brand heeft wel een geruststellende voorsprong van 41 seconden. .
   18. Betsema passeert finish met lekke band. Het verschil tussen 1 en 2 loopt op. Maar daar is een goeie reden voor: Betsema rijdt op 33 seconden rond met een lekke band. Ze kan gelukkig snel na de passage van fiets wisselen. . 14 uur 08.
   19. 14 uur 06. Honsigner voorbij Alvarado. We krijgen een nieuwe naam op het podium, als het zo doorgaat. De Amerikaanse youngster gaat de wereldkampioene voorbij. .
   20. 14 uur 05. Brand duwt tempo de hoogte in, Betsema haakt af.

    Brand duwt tempo de hoogte in, Betsema haakt af