• home
 • video
 • pas verschenen

  Brand steekt met kop en schouders boven de rest uit in loodzware cross. Bekijk het verslag

  Wereldbeker veldrijden (vrouwen)einde
  Namen
  5/5
  00u 50m
  012345

   Lucinda Brand heeft net als vorig jaar de Wereldbeker-veldrit in Namen gewonnen. De Nederlandse kampioene was een maatje te groot voor haar concurrentes. Wereldkampioene Sanne Cant kwam niet in het stuk voor.

   Bekijk het verslag van de wedstrijd:

   Niet iedereen was voor de start te spreken over het vernieuwde parcours in Namen. Sanne Cant liet optekenen dat het “geen parcours was om met een crossfiets over te rijden”. De Nederlandse favorietes zagen het zware parcours wél zitten en dat zou ook in wedstrijd al snel blijken.

    

   Al na de eerste bocht was het vooraan al oranje wat de klok sloeg. Alvarado, Worst, Brand, Kastelijn… iedereen was op de afspraak. Cant reed aanvankelijk nog rond in de voorste gelederen, maar na een halve ronde zakte de wereldkampioene door het ijs. Ze zou niet meer in het stuk voorkomen.

    

   Vooraan moest Worst, die als eerste de eerste ronde had afgewerkt, plots lossen op een passage op de steile kasseistrook. Brand en Alvarado bleven vooraan over en konden het pleit onderling beslechten. Het was Nederlands kampioene Brand die de sterkste bleek. Ze nam al snel een 15-tal seconden voorsprong, maar Alvarado weigerde af te geven.

    

   De spanning keerde even terug toen vlak na het ingaan van de laatste ronde Brand onderuit ging. Alvarado kwam weer wat dichter, maar het was niet meer dan een laatste stuiptrekking. Een uitmuntende Brand soleerde zo onbedreigd naar haar tweede zege op een rij in Namen. Katerina Nash, die op haar 42e nog als vijfde finishte, blijft leidster in de WB-stand.

   Brand: "Super dat ik mijn titel hier kan verlengen"

   Alvarado: "Door de koude had ik problemen met sturen"

   Er werd heel wat gevallen in Namen:

   Uitslag
   1. Lucinda Brand (Ned) in 45'05"
   2. Ceylin Alvarado (Ned) op 16"
   3. Annemarie Worst (Ned) 1'21"
   4. Evie Richards (GBr) 1'34"
   5. Katerina Nash (Tsj) 1'45"
   6. Clara Honsinger (VS) 1'48"
   7. Katherine Compton (VS) 2'46"
   8. Rebecca Fahringer (VS) 2'49"
   9. Marianne Vos (Ned) 3'00"
   10. Maghalie Rochette (Can) 3'07"
   15. Sanne Cant 3'30"

   Fase per fase

   1. 14 uur 21. Marianne Vos heeft er nog een mooie inhaalrace opzitten. De veelvoudige wereldkampioene komt binnen op plaats 9. Sanne Cant finisht als 15e op maar liefst 3'30".
   2. 14 uur 20. Een afgepeigerde Worst rolt binnen op de derde plaats op 1'21". Richards is vierde, veterane Nash is vijfde en behoudt haar leidersplaats in de WB-stand. .
   3. 14 uur 18. Brand heerst alweer op de Citadel van Namen. Brand komt volledig onder de modder binnen. Na een ijzersterke prestatie pakt ze voor het tweede jaar op rij de bloemen in Namen. Alvarado komt als tweede binnen op 13 seconden.
   4. 14 uur 14. Alvarado leek even dichter te komen, maar Brand lijkt nu toch de orde hersteld te hebben. Worst rijdt nog steeds rond op de 3e plek, maar wel op bijna anderhalve minuut van de kop van de koers. .
   5. 14 uur 12. Valpartij Brand! Brand gaat op haar smikkel in een verraderlijke bocht. De leidster kruipt snel recht maar verliest hier toch een handvol seconden. Kan Alvarado hier nog van profiteren of is de vogel toch gaan vliegen?
   6. 14 uur 11. De bel luidt. Brand heeft 27 seconden voor op Alvarado. De buit lijkt binnen, enkel pech kan haar nog van de zege houden. .
   7. 14 uur 07. Brand loopt uit. De voorsprong van de Nederlandse kampioene bedraagt al 23 seconden. De veer lijkt gebroken bij Alvarado. Brand lijkt opweg naar een tweede opeenvolgende zege in Namen.
   8. 14 uur 06. Worst heeft veel moeite met de schuine kant. Ze kan zich nog net op tijd corrigeren na een slipper, anders zat ze wellicht op de schoot van een toeschouwer. Het is echt ploeteren en ploegen vandaag.