• home
 • video
 • pas verschenen

  Laurens Sweeck zet zijn ploegmakker Iserbyt een neus in Niel

  Superprestigeeinde
  Niel
  9/9
  01u 00m
  0123456789

   Laurens Sweeck heeft de Jaarmarktcross in Niel gewonnen, de 3e manche in de Superprestige. Hij reed in de slotronde weg van zijn ploegmaat Eli Iserbyt. Toon Aerts moest vrede nemen met de 3e plaats na een lekke band in de voorlaatste ronde.

   VIDEO: Bekijk de hoogtepunten

   Het vernieuwde parcours in Niel leek het geschikte decor voor een nieuwe tweestrijd tussen Eli Iserbyt en Toon Aerts, maar beide kopmannen lieten zich wat wegdrukken bij de start. Derde hond Laurens Sweeck namt met plezier het heft in handen.

    

   De Belgische kampioen ploeterde vlot door de modder en leek al in de eerste ronde op weg voor een indrukwekkende solo. Maar dat was buiten Eli Iserbyt gerekend. Met een gloednieuwe Europese trui om de schouders opende hij de jacht op zijn ploegmaat.

    

   Sweeck had echter een begenadigde dag en vooral in de zandbak was hij in zijn nopjes. Alleen met de hulp van dieselmotor Toon Aerts kon Iserbyt weer aansluiten bij Sweeck. Het podium lag vast, de volgorde nog niet.

   Lekke band nekt Aerts, zand helpt Sweeck

   In een razend spannend steekspel probeerden Sweeck, Iserbyt en Aerts hun voordelen uit te buiten. Aerts pakte uit met zijn grote vermogen rond de visvijver, Iserbyt verraste met snedige demarrages en Sweeck speelde zandduivel. Maar niets leek te werken.


   Tot een lekke band bij Toon Aerts een man-tegen-mangevecht opleverde tussen ploegmaats Sweeck en Iserbyt. De Europese kampioen deed verwoede pogingen, maar Sweeck dook als eerste de zandbak in. Met een magistrale beurt door het mulle zand verzekerde hij zich van zijn eerste zege van het seizoen.


   Toon Aerts ziet Eli Iserbyt één puntje uitlopen in het klassement van de Superprestige. In Merksplas staat hun volgende duel op de kalender.

   VIDEO: Sweeck laat Iserbyt achter in de zandbak en wint

   Sweeck: "Tot het laatste moment knokken geeft een kick"

   Laurens Sweeck stond te blinken met zijn eerste seizoenszege. "Tot het laatste moment knokken geeft toch altijd een grotere kick dan als je al lang weet dat je gaat winnen."

    

   "Ik ga heel tevreden naar huis. Ik wist dat de zandstrook een sterk punt was van mij en dat ik daar het verschil kon maken. Toch is het altijd afwachten tot je erdoor bent. Dit doet deugd na enkele mindere weken."

    

   Eli Iserbyt besefte dat de 2e plek het maximum was. "Ik was de derde beste in de wedstrijd. Laurens was in de laatste ronde net iets te sterk en Toon viel jammer genoeg weg met pech. Ik heb het maximum eruit gehaald."

   Rituitslag Jaarmarktcross NielRituitslag Jaarmarktcross Niel

     naamresultaat
   1Laurens Sweeckin 1u03'13"
   2Eli Iserbyt5"
   3Toon Aerts24"
   4Lars van der Haar44"
   5Corné van Kessel46"
   6Michael Vanthourenhout53"
   7Quinten Hermans58"
   8Ryan Kamp1'12"
   9Daan Soete1'24"
   10Niels Vandeputte1'29"

   Fase per fase

   1. 16 uur 04 match afgelopen
   2. 16 uur 04. Sweeck laat Iserbyt achter in de zandbak en wint in Niel.

    Sweeck laat Iserbyt achter in de zandbak en wint in Niel

   3. 16 uur 03. Zandbak! Laurens Sweeck presteert ook onder druk in het zand. Iserbyt moet van de fiets en beseft dat hij geen kans meer heeft. .
   4. 16 uur 02. Toon Aerts sluipt wat dichter, maar aansluiten is een aartsmoeilijke opdracht. Als Sweeck wint in Niel, blijft de schade voor Aerts in het klassement wel beperkt tot één punt. .
   5. 16 uur . Laurens Sweeck neemt opnieuw over. Hij weet dat hij met een goede kopbeurt door het zand gewonnen spel heeft. .
   6. 15 uur 58. Sweeck heeft een fantastische wedstrijd gereden, maar bikkelt nu tegen zijn kopman. Kan hij Iserbyt van een 4e overwinning op rij houden. .
   7. Slotronde. Eli Iserbyt sprint de laatste ronde in en zet Laurens Sweeck op enkele meters. De Europese kampioen vecht tegen de Belgische kampioen. Aerts heeft al 20 seconden aan zijn broek. . 15 uur 57.
   8. 15 uur 55. Eli Iserbyt probeert nu ook Laurens Sweeck af te schudden, maar in de zandbak is dat een loodzware opdracht.  .
   9. 15 uur 55. Doodjammer dat Aerts zijn koppositie kwijt is door een lekke band. Michel Wuyts.
   10. Lekke band voor Aerts. Eli Iserbyt verrast door de andere kant van de bomen te kiezen met een stevige demarrage. Toon Aerts heeft een lekke band en moet Sweeck en Iserbyt laten gaan. . 15 uur 54.