Ga naar de inhoud
Sweeck liet Iserbyt achter in de zandbak en wint de Superprestige in Niel.
Eindstand Superprestige mannen 2020-2021
1. Toon Aerts 99 punten
2. Eli Iserbyt 97
3. Michael Vanthourenhout 94
4. Laurens Sweeck 93
5. Lars van der Haar (Ned) 89
6. Corné van Kessel (Ned) 83
7. Daan Soete 48
8. Quinten Hermans 44
9. Ryan Kamp (Ned) 39
10. Felipe Orts Lloret (Spa) 35
Kalender Superprestige
datum cross winnaar winnares
11/10/20 Gieten (Ned) Aerts Alvarado
24/10/20 Ruddervoorde Iserbyt Alvarado
11/11/20 Niel Sweeck Brand
22/11/20 Merksplas Vanthourenhout Brand
06/12/20 Boom Iserbyt Brand
13/12/20 Gavere Pidcock Brand
26/12/20 Zolder Van der Poel Brand
06/02/21 Middelkerke Sweeck Betsema

Laurens Sweeck zet zijn ploegmakker Iserbyt een neus in Niel

  16:03
Jaarmarktcross Niel
Superprestige
9 rondes
15:00 Niel
Laurens Sweeck
einde
  1. 0
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5
  7. 6
  8. 7
  9. 8
  10. 9

Laurens Sweeck heeft de Jaarmarktcross in Niel gewonnen, de 3e manche in de Superprestige. Hij reed in de slotronde weg van zijn ploegmaat Eli Iserbyt. Toon Aerts moest vrede nemen met de 3e plaats na een lekke band in de voorlaatste ronde.

VIDEO: Bekijk de hoogtepunten

Het vernieuwde parcours in Niel leek het geschikte decor voor een nieuwe tweestrijd tussen Eli Iserbyt en Toon Aerts, maar beide kopmannen lieten zich wat wegdrukken bij de start. Derde hond Laurens Sweeck namt met plezier het heft in handen.

 

De Belgische kampioen ploeterde vlot door de modder en leek al in de eerste ronde op weg voor een indrukwekkende solo. Maar dat was buiten Eli Iserbyt gerekend. Met een gloednieuwe Europese trui om de schouders opende hij de jacht op zijn ploegmaat.

 

Sweeck had echter een begenadigde dag en vooral in de zandbak was hij in zijn nopjes. Alleen met de hulp van dieselmotor Toon Aerts kon Iserbyt weer aansluiten bij Sweeck. Het podium lag vast, de volgorde nog niet.

Lekke band nekt Aerts, zand helpt Sweeck

In een razend spannend steekspel probeerden Sweeck, Iserbyt en Aerts hun voordelen uit te buiten. Aerts pakte uit met zijn grote vermogen rond de visvijver, Iserbyt verraste met snedige demarrages en Sweeck speelde zandduivel. Maar niets leek te werken.


Tot een lekke band bij Toon Aerts een man-tegen-mangevecht opleverde tussen ploegmaats Sweeck en Iserbyt. De Europese kampioen deed verwoede pogingen, maar Sweeck dook als eerste de zandbak in. Met een magistrale beurt door het mulle zand verzekerde hij zich van zijn eerste zege van het seizoen.


Toon Aerts ziet Eli Iserbyt één puntje uitlopen in het klassement van de Superprestige. In Merksplas staat hun volgende duel op de kalender.

VIDEO: Sweeck laat Iserbyt achter in de zandbak en wint
Sweeck: "Tot het laatste moment knokken geeft een kick"

Laurens Sweeck stond te blinken met zijn eerste seizoenszege. "Tot het laatste moment knokken geeft toch altijd een grotere kick dan als je al lang weet dat je gaat winnen."

 

"Ik ga heel tevreden naar huis. Ik wist dat de zandstrook een sterk punt was van mij en dat ik daar het verschil kon maken. Toch is het altijd afwachten tot je erdoor bent. Dit doet deugd na enkele mindere weken."

 

Eli Iserbyt besefte dat de 2e plek het maximum was. "Ik was de derde beste in de wedstrijd. Laurens was in de laatste ronde net iets te sterk en Toon viel jammer genoeg weg met pech. Ik heb het maximum eruit gehaald."

Rituitslag Jaarmarktcross Niel
naamresultaat
1
Laurens Sweeck
in 1u03'13"
2
Eli Iserbyt
5"
3
Toon Aerts
24"
4
Lars van der Haar
44"
5
Corné van Kessel
46"
6
Michael Vanthourenhout
53"
7
Quinten Hermans
58"
8
Ryan Kamp
1'12"
9
Daan Soete
1'24"
10
Niels Vandeputte
1'29"
Fase per fase
16:04
Sweeck maakt het knap af

Met een magistrale beurt door de zandbak wint Laurens Sweeck dubbel en dik verdiend. Eli Iserbyt weet weer wat verliezen is, maar wordt wel leider in het klassement. Aerts moet vrede nemen met de 3e plek na een lekke band.

16:04
Sweeck laat Iserbyt achter in de zandbak en wint in Niel
16:03
Zandbak!

Laurens Sweeck presteert ook onder druk in het zand. Iserbyt moet van de fiets en beseft dat hij geen kans meer heeft.

16:02

Toon Aerts sluipt wat dichter, maar aansluiten is een aartsmoeilijke opdracht. Als Sweeck wint in Niel, blijft de schade voor Aerts in het klassement wel beperkt tot één punt.

16:00

Laurens Sweeck neemt opnieuw over. Hij weet dat hij met een goede kopbeurt door het zand gewonnen spel heeft.

15:58

Sweeck heeft een fantastische wedstrijd gereden, maar bikkelt nu tegen zijn kopman. Kan hij Iserbyt van een 4e overwinning op rij houden.

15:57
Slotronde

Eli Iserbyt sprint de laatste ronde in en zet Laurens Sweeck op enkele meters. De Europese kampioen vecht tegen de Belgische kampioen. Aerts heeft al 20 seconden aan zijn broek.

15:55

Eli Iserbyt probeert nu ook Laurens Sweeck af te schudden, maar in de zandbak is dat een loodzware opdracht. 

15:55
Doodjammer dat Aerts zijn koppositie kwijt is door een lekke band.
Michel Wuyts
15:54
Lekke band voor Aerts

Eli Iserbyt verrast door de andere kant van de bomen te kiezen met een stevige demarrage. Toon Aerts heeft een lekke band en moet Sweeck en Iserbyt laten gaan.

15:54
Iserbyt valt aan, lekke band voor Aerts
15:51

Iserbyt wordt weer op achterstand geslagen. De Europese kampioen heeft al verschillende achtervolgingen in de benen in Niel.

15:50

Laurens Sweeck kon nu al twee ronden op rij zijn voordeel in de zandbak niet uitspelen. Hij neemt nu over in de hoop even op kop te blijven.

15:49

Aerts en Iserbyt wisselen elkaar om de haverklap af. Aerts duikt als eerste de zandbak in, maar moet dan van het zadel. Het is razend spannend met nog 2 ronden te gaan

15:48
Aanval Iserbyt!
15:47
Aanval Iserbyt

Eli Iserbyt heeft zich al even verstopt achter de ruggen van Sweeck en Aerts, maar aan de materiaalpost plaatst hij een fikse versnelling. 

15:44

Iserbyt blijft worstelen achteraan het treintje. Het parcours lijkt duidelijk net iets meer op maat van Aerts en Sweeck.

15:43

Michael Vanthourenhout komt 23 seconden na het koptrio over de streep. Het podium lijkt vast te liggen, nu de volgorde nog.