Ga naar de inhoud
Eindstand Superprestige vrouwen 2020-2021
1. Lucinda Brand (Ned) 114 punten
2. Ceylin Alvarado (Ned) 112
3. Denise Betsema (Ned) 101
4. Yara Kastelijn (Ned) 83
5. Annemarie Worst (Ned) 79
6. Manon Bakker (Ned) 76
7. Sanne Cant 55
8. Aniek van Alphen (Ned) 41
9. Anna Kay (GBr) 36
10. Laura Verdonschot 35
Kalender Superprestige
datum cross winnaar winnares
11/10/20 Gieten (Ned) Aerts Alvarado
24/10/20 Ruddervoorde Iserbyt Alvarado
11/11/20 Niel Sweeck Brand
22/11/20 Merksplas Vanthourenhout Brand
06/12/20 Boom Iserbyt Brand
13/12/20 Gavere Pidcock Brand
26/12/20 Zolder Van der Poel Brand
06/02/21 Middelkerke Sweeck Betsema

Alvarado wint Nederlandse thriller na spurt in zandbak van Ruddervoorde

 za 24 oktober 2020 14:30
Cyclocross Ruddervoorde (vrouwen)
Superprestige vrouwen
5 rondes
13:40 Ruddervoorde
Ceylin del Carmen Alvarado
einde
  1. 0
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5

Ceylin del Carmen Alvarado (Alpecin-Fenix) heeft ook de tweede manche van de Superprestige gewonnen. In Ruddervoorde moest de wereldkampioene tot de laatste ronde bikkelen met 4 landgenotes, maar met een spurt in de zandbak kon ze toch de beslissing forceren. Worst en Brand moesten net als in Gieten vrede nemen met het podium.

Bekijk de ruime samenvatting:

Alvarado had in Gieten al de eerste manche van de Superprestige gekaapt en de wereldkampioene snakte naar meer. Met een blitzstart rammelde ze het veld al in de eerste ronde uit elkaar.

 

Alleen Annemarie Worst kon het tempo van haar landgenote volgen. De koers leek al na enkele minuten in een beslissende plooi te liggen.

 

Tot Alvarado bij haar eerste doortocht door de zandbak overkop ging. Zo kon zich een Nederlands vijftal vormen voorin: Brand, Bakker, Kastelijn en Worst beten zich vast in het wiel van Alvarado.

 

Ondanks verschillende prikjes raakte niemand nog weg. Een thriller in de slotronde moest de beslissing brengen. Worst probeerde lang op kop te blijven, maar Alvarado nam op het beslissende moment over. In de zandbak wipte ze van haar fiets en zette ze een pittige sprint in te voet. Genoeg om haar tweede zege van het seizoen te claimen. 

 

Net als in Gieten moesten Worst en Brand vrede nemen met een plekje op het podium. Lotte Kopecky, de Belgische kampioene op de weg, had wat pech bij haar veldritdebuut en eindigde in de top 60. Sanne Cant miste haar start en deed niet mee vooraan.

Rituitslag Cyclocross Ruddervoorde (vrouwen)
naamresultaat
1
Ceylin del Carmen Alvarado
46'37"
2
Annemarie Worst
1"
3
Lucinda Brand
"
4
Yara Kastelijn
"
5
Manon Bakker
"
6
Laura Verdonschot
31"
7
Denise Betsema
45"
8
Maghalie Rochette
51"
9
Inge van der Heijden
58"
10
Eva Lechner
1'00"
Alvarado: "Ik wou mezelf niet moe maken"

Vijf vrouwen bleven tot de laatste ronde samen. "Worst en Brand wilden niet rijden", verklaarde Alvarado. "Dan wou ik ook niet rijden. Ik ga mezelf niet moe maken, zodat zij er op het einde over kunnen komen."

 

"Het was heel zwaar en lastig om weg te komen. Ik heb de rust proberen te bewaren tot de laatste zandstrook. En dat is gelukt."

Alvarado sprint naar de zege in de zandbak:
Veldrijdsters zijn uitgeteld in Ruddervoorde:
Fase per fase
14:27
Alvarado scoort opnieuw

Ceylin del Carmen Alvarado wint ook de tweede manche in de Superprestige na een thriller. Annemarie Worst is opnieuwe tweede.

14:27

Alvarado springt in de zandbak van haar fiets en zet een stevige sprint in. Is dit de beslissing?

14:26

Alvarado neemt dan toch eens over. Kan de wereldkampioene nu haar vier landgenotes uit het wiel schudden? 

14:25
Nog steeds met 5

Wie heeft het scenario geschreven? Nog steeds zitten de vijf Nederlandse kopvrouwen bij elkaar. Brand doet een gooi met een stevige prik.

14:24

Annemarie Worst wil de kop niet meer afstaan, maar dreigt ze zo niet op een counter te lopen? Alvarado zit oplettend in haar wiel.

14:22

Het is symbolisch voor deze koers: Kastelijn komt zowaar weer aansluiten. Wie heeft de beslissende versnelling in de benen?

14:21

Kastelijn moet een voetje op de grond zetten en lijkt al uitgeteld in deze Nederlandse thriller. Bakker is ook een slachtoffer van de haperingen bij de Europese kampioene.

14:20
Laatste ronde!

Vijf Nederlandse vrouwen azen op de overwinning in Ruddervoorde. Bakker, Worst, Brand, Alvarado en Kastelijn duiken samen de laatste ronde in.

14:19
Podium nog niet beslist

Manon Bakker laat het tempo weer wat zakken, Kastelijn en Brand kunnen hun wagonnetje weer aan de trein haken. Het zal in de laatste ronde beslist worden.

14:18
Kopecky is 72e

Lotte Kopecky heeft het goede tempo weer gevonden na mechanische pech. Ze rijdt rond op de 72e plek.

14:16

Lucinda Brand heeft wat meer moeite om weer aan te sluiten, ook Kastelijn blijft achter. Bakker, Alvarado en Worst leiden de dans.

14:15
Vuurpijl van Alvarado

Lang heeft Verdonschot niet kunnen vertoeven in de kopgroep. Alvarado lost een stevig schot en ranselt de kopgroep uiteen. Worst en Bakker proberen te volgen, geen probleem na een schuiver van de wereldkampioene.

14:13

Verdonschot ziet haar inspanningen beloond. Ze sluit aan en jaagt nu met 4 Nederlandse vrouwen op Bakker.

14:12
Hoop voor Verdonschot?

Lucinda Brand laat het tempo nog wat zakken, Verdonschot krijgt zo de gelegenheid om wat dichter te komen. Manon Bakker kan de benen niet stilhouden en vliegt weg.

14:10

Manon Bakker mag nog eens het tempo bepalen in Ruddervoorde. Ze neemt haar 4 landgenotes mee op sleeptouw.

14:10
Cant 14e

Sanne Cant, vorig jaar tweede in Ruddervoorde, zal het podium niet halen. Ze bikkelt om de 13e plek tegen Anniek van Alphen. 

14:09

Laura Verdonschot blijft strijden, maar het is een eenzaam gevecht tegen het Nederlandse legertje vooraan. Het podium lijkt nog maar eens oranje te kleuren.

14:06
Wisselspel

Het vijftal voorin - Alvarado, Bakker, Worst, Brand en Kastelijn - geeft elkaar geen duimbreed toe. Het zijn kleine foutjes die telkens voor kloofjes zorgen. Nu raakt Brand net niet boven en hebben Alvarado en Worst weer wat ademruimte.