Tim Merlier heeft zijn allereerste crosszege in eigen land eindelijk te pakken

  Exact Cross
  veldrijden Veldrijden
  location Zonnebeke
  trophy Tim Merlier
  einde
  startfinish
  0123456789

  Belgisch wegkampioen Tim Merlier (30) heeft een leemte op zijn palmares kunnen vullen. In Zonnebeke boekte hij zijn allereerste crosszege bij de profs in eigen land. Merlier won voor de Nederlanders Ryan Kamp en David van der Poel.

  Net zoals bij de vrouwen bedankten de mannelijke toppers vriendelijk voor een tripje richting de Kasteelcross in Zonnebeke. Wel van de partij waren Belgisch kampioen Tim Merlier en wereldkampioen gravel Gianni Vermeersch.

  Het doorgaans snelle parcours in Zonnebeke werd door de regenval van de afgelopen dagen omgetoverd in een zware modderpoel. Toch belette dat Anton Ferdinande niet om de gashendel meteen open te draaien.

  Onze jonge landgenoot kreeg onder meer Merlier, Baestaens, Kamp en David van der Poel mee in zijn zog.  Uiteindelijk maakte een kopgroep van 8 zich op voor een totaal van 9 ronden.

  Speldenprikken werden om de haverklap uitgedeeld, maar een definitieve afscheiding volgde er niet. Tot Tim Merlier net voor de laatste ronde zijn moment gekomen achtte.

  De Belgische spurtbom verstuurde een zoveelste stroomstoot en reed zijn metgezellen helemaal aan flarden. Voor Merlier is het meteen zijn eerste crosszege in eigen land.

  Merlier: "Technisch was het zeker niet goed genoeg"

  "Ik had op zich wel gehoopt om hier te winnen, maar technisch was het zeker niet goed genoeg. Gelukkig kon ik mijn kracht hier kwijt. In één ronde ging alles perfect en dan kon ik een mooi gaatje slaan", vertelde Tim Merlier bij VTM.

  "Ik had al eens geprobeerd om weg te komen, maar er was altijd wel iets. Ik heb dan geprobeerd om me zo rustig mogelijk te houden en wat te kijken naar de goede lijnen van de rest."

  "Dit geeft wel vertrouwen, alleen mocht mijn techniek wel wat beter zijn", sloot Merlier eerlijk af.

  Uitslag KasteelcrossUitslag Kasteelcross

    naamresultaat
  1Tim Merlier1u04'39"
  2Ryan Kampop 9"
  3David van der Poel15"
  4Vincent Baestaens21"
  5Lennert Belmans28"
  6Lander Loockx44"
  7Anton Ferdinande54"
  8Daan Soete1'52"
  9Yentl Bekaert2'14"
  10Robin Alderweireld2'45"

  Fase per fase

  1. 16 uur 02. Merlier juicht! Aangemoedigd door het aanwezige publiek trekt Tim Merlier richting de laatste rechte lijn. De Belgische sprintbom sloeg een definitieve kloof in de laatste ronde en laat Kamp en David van der Poel achter zich. .
  2. 16 uur 02. Tim Merlier komt de wisselzone binnen en mag met een nieuw stalen ros aan de haal. De buit lijkt binnen voor de eenzame leider. .
  3. 16 uur . Leegloper voor Merlier? Merlier lijkt met een leegloper rond te rijden in deze laatste ronde. Komen de achtervolgers nog terug of klaart de Belgische sprinter toch nog de klus? .
  4. 15 uur 55. Daar gaat Merlier! Derde keer goede keer voor Merlier? De Belgische kampioen op de weg vindt zijn 2e adem en bindt de kat aan de bel. Bij het ingaan van de laatste heeft hij een voorsprong van 14 seconden. .
  5. 15 uur 54. Knap staaltje van Van der Poel. Kamp wordt op fenomenale wijze teruggefloten door David van der Poel. De Nederlander zet een sterke modderstrook neer en komt opnieuw aansluiten. Ook Tim Merlier en Vincent Baestaens haken hun wagonnetje opnieuw aan. .
  6. 15 uur 53. Ryan Kamp probeert nog steeds een definitief kloofje te slaan met de achtervolgers. De Nederlander heeft zo'n 4 meter te pakken. Komt er nog iemand terug? .
  7. 15 uur 49. Krijgen we een sprint? Het blijft gissen wie hier straks aan het langste eind zal trekken. Nu is het Ryan Kamp die opnieuw een tandje hoger schakelt. Slaat er nog iemand een kloofje of krijgen we straks een sprint van stervende zwanen? .
  8. 15 uur 46. Ferdinande op de reactie. Terwijl Merlier even gas terug moet nemen, trekt Ferdinande er alleen op uit. Baestaens probeert het gat met de leider te dichten. .
  9. 15 uur 43. Tim Merlier lijkt momenteel de sterkste van de leiders. De sprintbom komt al snel opnieuw aansluiten bij Baestaens en neemt het commando meteen over. Baestaens geeft voorlopig geen kik. .
  10. 15 uur 40. Merlier blijft haken. Plots wordt Merlier tot stilstand gebracht door een spandoek. Baestaens profiteert optimaal en neemt de kop van de wedstrijd opnieuw over.  .
  11. 15 uur 39. Kamp kan het tempo van Merlier voorlopig niet bijhouden en moet de Belgisch kampioen op de weg laten gaan. Vincent Baestaens neemt de fakkel over en duikt opnieuw op vooraan. .
  12. 15 uur 36. Merlier trekt door. Bij het ingaan van de 6e ronde trekt Tim Merlier de kopgroep nog eens op een lint. Voorlopig kan enkel Ryan Kamp volgen. .
  13. 15 uur 34. Waar is Vermeersch? Waar is Gianni Vermeersch? De wereldkampioen gravel was een van de publiektrekkers in Zonnebeke, maar komt voorlopig helemaal niet in het stuk voor. .
  14. 15 uur 34. Stroomstoot Ryan Kamp. Net na de wisselzone schiet Ryan Kamp nog eens wakker. Tim Merlier klampt zich vast in het wiel van de Nederlander. Van der Poel en co moeten een gaatje laten. .
  15. 15 uur 27. Dit is de ideale gelegenheid om nog eens vooraan te kunnen crossen. David van der Poel voor de start.
  16. 15 uur 26. Kopgroep van 8. Terwijl we richting het halfuur cross trekken, lijsten we nog eens de kopgroep van 8 op: - Loockx - Soete - Kamp - D. van der Poel - Merlier - Ferdinande - Belmans - Baestaens .
  17. 15 uur 22. Van een definitieve afscheiding is nog geen sprake, want ook Belmans en David van der Poel blinken opnieuw vooraan. Soete, Ferdinande en Baestaens zijn ook in aantocht. .
  18. 15 uur 19. Merlier komt aansluiten. Belgisch kampioen op de weg sluit vooraan aan bij Loockx en Kamp. Is de kopgroep van drie riebedebie? .
  19. 15 uur 12. 9 ronden. We krijgen zowaar 9 ronden hier in Zonnebeke. De mannen laten er geen gras over groeien  en draaien de gashendel helemaal open. Loocxk en Kamp proberen ondertussen met zijn tweetjes weg te geraken. .