Van der Poel speelt ook tussendoortje in Essen met smaak naar binnen

  Exact Cross
  veldrijden Veldrijden
  location Essen
  trophy Mathieu van der Poel
  einde
  startfinish
  0123456789

  Twee dagen na zijn zege in Namen heeft Mathieu van der Poel opnieuw gewonnen. In de Ethias-cross van Essen liet hij halverwege de wedstrijd Quinten Hermans en Laurens Sweeck achter. Die laatste moest door een lekke band zijn podiumplaats nog afstaan aan Tom Pidcock.

  De loodzware cross van Namen lag nog vers in het geheugen maar vooral zwaar in de benen bij het merendeel van de deelnemers. Wout van Aert liet Essen aan zich voorbijgaan, de andere hoofdrolspelers van afgelopen zondag tekenden wel present.

   

  Net als toen schoot Tom Pidcock ook deze keer snel uit de startblokken, al waren het vooral Laurens Sweeck en Quinten Hermans die in het eerste deel van de koers de cross kleurden. Mathieu van der Poel gaf in die openingsfase de indruk weinig interesse te hebben in een zege in "zijn" Essen, waar hij jarenlang school liep.

   

  Maar dat was slechts schijn. In de 5e ronde, net halverwege de wedstrijd, kwam Van der Poel voor het eerst aan het front. Eén slippertje van achtervolger Hermans was voldoende om het beest in de wereldkampioen los te laten.

   

  Vanaf dan kregen we een onemanshow zoals we die vorig seizoen in overvloed zagen van Van der Poel. In de laatste ronde nam hij wat gas terug, want morgen duikt hij in Herentals al opnieuw het veld in en dan kruist hij wél de degens met Wout van Aert.

   

  In de strijd om de andere podiumplaatsen kon Pidcock nog profiteren van een lekke band van Sweeck om zich alsnog in de kijker te rijden.

  Van der Poel: "Liep pas vlotter toen ik van fiets wisselde"

  Er waren dan wel geen toeschouwers, maar Mathieu van der Poel gaf de organisatoren wel waar voor hun geld. "In het begin maakte ik nochtans veel fouten. Mijn banden stonden wat te hard. Toen ik wisselde van fiets liep het een stuk vlotter."

   

  "Ik heb geprobeerd om zo zuinig mogelijk de zege te pakken, want ik heb nog een druk programma. Ik vond hier een parcours waar ik vaak mijn techniek kwijt kon. Na de zware crossen in Gavere en Namen was dat welkom. Mijn eerste deel was ook minder, omdat Namen er had ingehakt. Dat zag je ook bij Pidcock. Ik ben blij dat ik in het tweede deel mijn ritme wel te pakken had."

  Rituitslag CX EssenRituitslag CX Essen

  Fase per fase

  1. 16 uur 03. Van der Poel wint! Het was misschien een tussendoortje, maar hij heeft het wel met smaak verorberd. Van der Poel wint voor de 2e keer in Essen. Hermans wordt 2e. .
  2. 16 uur 02. Sweeck perst er nog een sprintje uit, maar het is te laat. Pidcock wordt derde. .
  3. 16 uur 01. De top 3 lijkt van pech gespaard te worden. Enkel Sweeck had met een lekke band af te rekenen en dat zal de Belgische kampioen wellicht een podiumplaats kosten. .
  4. Tijdsverschil. Het verschil tussen Pidcock en Sweeck is nog altijd 2 à 3 seconden. . 15 uur 59.
  5. 15 uur 58. Van der Poel is bezig aan zijn laatste ronde en nu lijkt hij toch een beetje energie te sparen voor de drukke eindejaarsperiode. Morgen is hij er al opnieuw bij, wanneer hij het tegen Van Aert opneemt in Herentals. .
  6. 15 uur 56. Sweeck is weggereden van Aerts, maar ook Pidcock is weer tot leven gewekt nu hij die podiumplaats geroken heeft. .
  7. 15 uur 53. De enige spanning die we in deze slotfase nog hebben, is de strijd om de 3e plaats. Die is nu in handen van Pidcock, maar als hij omkijkt ziet hij Aerts en Sweeck naderen. .
  8. Tijdsverschil. Op 2 ronden van het einde lopen de verschillen toch fors op. Hermans beperkt de schade nog enigszins tot 20 seconden, Pidcock volgt op bijna 50 seconden. Op een tiental seconden van de Brit rijdt het duo Aerts-Sweeck. . 15 uur 50.
  9. 15 uur 48. Sweeck kan nu pas in de materiaalpost een nieuwe fiets ophalen. Intussen is Pidcock hem al voorbij geknald. Sweeck bevindt zich nu in het gezelschap van Aerts. .
  10. Lekke band. We hebben misschien te vroeg gesproken, want Sweeck heeft een lekke band en zal nog moeten vechten tegen Pidcock om die 3e plaats te behouden. . 15 uur 45.
  11. 15 uur 44. Sweeck past. We hebben niet gezien hoe het gebeurd is, maar Laurens Sweeck heeft Quinten Hermans moeten laten rijden. De 3 podiumplaatsen lijken hiermee vast te liggen. .
  12. 15 uur 42. Je merkt dat de wereldkampioen steeds meer in zijn sas komt in "zijn" Essen. Van elke nieuwe hindernis maakt hij een uitdaging. .
  13. 15 uur 42. Op het asfalt perst Van der Poel er nog eens een sprintje uit. Hermans en Sweeck blijven op aanzienlijke afstand druk zetten. Materiaalpech op dit glibberige circuit is natuurlijk niet denkbeeldig. .
  14. 15 uur 38. In de strijd om de 2e plaats neemt Hermans een beetje afstand op Sweeck. .
  15. 15 uur 34. Sweeck en Hermans doen nog een moedige poging, maar zonder pech staat de winnaar nu al bekend. De 2 Belgen rijden zeker nog stevig door, want ze houden Pidcock op veilige afstand. .
  16. 15 uur 32. Het lijkt erop dat Sweeck en Hermans de wet van de sterkste moeten ondergaan. En de sterkste is, niet geheel verrassend, opnieuw Van der Poel. .
  17. 15 uur 30. 10 meter worden er 20 en stilaan 50. Is de beslissing iets voorbij halfweg gevallen? .
  18. 15 uur 29. Is het zover? Van der Poel heeft overgenomen van Hermans en achter hem kraakt het meteen. Sweeck zet alle zeilen bij. .
  19. 15 uur 27. Pidcock past. De kloof met Pidcock wordt steeds groter. De frêle Brit zal ook stilaan zijn inspanningen van afgelopen zondag in Namen beginnen te voelen. .
  20. 15 uur 26. Van der Poel oogt al een stuk gretiger. Als een panter heeft hij zich achter Hermans genesteld. Je voelt dat hij op elk moment kan uithalen. .