17-jarige Bäckstedt loopt en rijdt in modderig Essen naar eerste topzege bij elite

  Ethias Cross vrouwen
  veldrijden Veldrijden
  location Essen
  trophy Zoe Bäckstedt
  einde
  startfinish
  012345

   Zoe Bäckstedt heeft haar favorietenrol waargemaakt in de Ethias Cross in Essen. Bij afwezigheid van alle toppers - die zijn op stage of rijden morgen de wereldbekercross in Val di Sole - was de 17-jarige oppermachtig op een zware omloop. Laura Verdonschot was heel blij met haar tweede plaats, de Britse Anna Kay reed naar de 3e podiumplek.

   Bäckstedt, de Europese juniorekampioene in het veld en vorige week op de zware omloop in Boom 9e tussen alle kleppers, sprak vooraf uit dat ze winstkansen zag.

   En dat was een understatement. De 17-jarige maakte de kopstart en dook als eerste het veld in. In de eerste halve ronde - waarin heel wat gelopen moest worden in tal van modderlussen - deed ze nog even wat haasje-overs met Anna Kay, de winnares van Leuven, maar in deel 2 was ze al de pijp uit.

   Ze passeerde met 7 seconden op Verdonschot en 13 op Kay een eerste keer aan de finishlijn. Elke ronde werd de voorsprong van de jonge Bäckstedt groter, de Zweeds-Britse kon haar kracht goed uitspelen en liep letterlijk weg van haar concurrentes.

   De strijd om de 2e plaats was spannender, maar na 3 ronden was duidelijk dat die voor Verdonschot was. Die was heel blij met haar prestatie na een moeilijke periode. Ze finishte op ruim een minuut, Anna Kay kwam als derde binnen op dik anderhalve minuut.

   Bäckstedt: "Heel zwaar in de modder"

   Zoe Bäckstedt was heel blij met haar eerste echte elitezege: "Ik ben heel blij. Ik kwam hier met de idee dat ik zeker een podium kon halen, maar ik hoopte op de zege. En dat is gelukt. Het was wel heel zwaar in de modder, ik heb bijna de helft van de tijd gelopen. Dat voelde ik wel aan mijn rug."

   "Ik heb mijn vader nog niet gezien, maar die zal zeker trots zijn."

   Laura Verdonschot kreeg tranen van blijdschap en opluchting in haar ogen als tweede. "Het waren niet de makkelijkste maanden", bekende ze. "Het vorige seizoen draaide in de soep. Ik ben vroeger gaan rusten, liep achterstand op in de zomer en bij het begin van het seizoen vaststellen dat je eigenlijk nog achteruit rijdt."

   Verdonschot stapt op 1 januari over naar Vondelmolen-De Ceuster: "Dat bracht rust. Dat is een heel leuke groep met allemaal nuchtere meisjes. Ik vond het plezier terug dat ik eigenlijk wat verloren was."


   "Topsport is heel fijn als het goed gaat, maar als het slecht gaat, is het mentaal heel zwaar en vergeet je soms waarom je begonnen met koersen. De laatste weken heb ik vooral gespendeerd aan weer plezier te vinden. Het is fijn dat je in koersen als deze bevestiging krijgt. Ik heb het gevoel dat het elke week beter en beter gaat."

   Ze is blij dat ze op deze manier mooi kan afsluiten bij Pauwels Sauzen-Bingoal: "Jurgen (Mettepenningen, manager, red) heeft me veel kansen gegeven, heeft me een profcontract gegeven op jonge leeftijd en mooie perspectieven geboden. Ik ben blij dat ik hem dit kan teruggeven."

   Rituitslag Ethias Cross Essen (vrouwen)Rituitslag Ethias Cross Essen (vrouwen)

     naamresultaat
   1Zoe Bäckstedtin 50'51"
   2Laura Verdonschotop 1'04"
   3Anna Kay1'36"
   4Fauve Bastiaenssen2'25"
   5Jana Dobbelaere3'21"
   6Marthe Truyen3'53'
   7Julie De Wilde4'12"
   8Ellen Van Loy4'18"
   9Maud Kaptheijns5'15"
   10Mirre Knaven5'27"

   Fase per fase

   1. 14 uur 36. Verdonschot op 2, Kay op 3. Zoe Bäckstedt zat al klaar voor haar winnaarsinterview, toen Verdonschot als tweede aankwam. De Belgische was nog ver weggereden van Anna Kay, de winnares van Leuven. .
   2. 14 uur 34. Bäckstedt wint. Er is niets af te dingen op de zege van Zoe Bäckstedt. Ze dook als eerste het veld in en reed van in de eerste ronde steeds verder weg van de rest. .
   3. 14 uur 32. Grimlach bij Bäckstedt. De dochter passeert voor het laatst bij haar papa in de materiaalzone. Ze lijkt te lachen, maar de inspanning is ook op haar gezicht af te lezen. .
   4. 14 uur 29. Voet aan grond. Bäckstedt blijft goed doorduwen, maar ze wordt kennelijk ook wat moe. Ze moet even voet aan grond zetten. Ze kijkt vaak om, maar dat is niet nodig. Verdonschot en Kay zitten op meer dan een minuut. .
   5. 14 uur 27. Bäckstedt zegezeker slotronde in. Bäckstedt kan genieten van haar laatste ronde in Essen, ze is met bergen tijd voorsprong op weg naar haar eerste zege in een topcross bij de elite. De toppers doen dan wel niet mee, maar de 17-jarige rekent wel af met Anna Kay, Laura Verdonschot en al de rest. .
   6. 14 uur 22. Bäckstedt dubbelt. De 17-jarige is oppermachtig: ze loopt enkele gedubbelde rensters voorbij in de modder. Van haar achtervolgsters al lang geen spoor meer. .
   7. Bäckstedt passeert elke ronde met meer voorsprong aan de finish. 14 uur 15.
   8. 14 uur 14. Nog 2 ronden. Het podium lijkt vast te liggen: Bäckstedt telt 43 seconden voorsprong op Verdonschot, 10 seconden verderop volgt Kay. .
   9. 14 uur 11. Spannende strijd om plek 2. Anna Kay, de winnares in Leuven, en Laura Verdonschot knokken op dik 40 seconden achter Bäckstedt om de overige podiumplaatsen. Verdonschot lag bij het ingaan van de ronde nog kort achter Kay, maar heeft nu 30 meter voorsprong genomen. Kay kijkt vooral naar beneden, ze lijkt niet beter te kunnen. .
   10. 14 uur 09. Podium achter Cant in Meulebeke. Zoe Bäckstedt is goed op weg om haar eerste veldrit bij de elitevrouwen te winnen. Ze was er dit seizoen al een keer eerder dicht bij: in de Ethias Cross in Meulebeke eindigde ze tweede achter Sanne Cant. .
   11. 14 uur 07. Ronde 2 ging iets sneller. Bäckstedt draait een 2e rondje dat iets sneller is dan het eerste. Op 36 seconden passeert Kay als 2e, een seconde verderop zit Verdonschot. .
   12. 14 uur 02. Bäckstedt is klepper. Dat Zoe Bäckstedt uitpakt, is geen verrassing. De 17-jarige Britse (dochter van de Zweedse Roubaix-winnaar Magnus Bäckstedt) is de Europese kampioene in het veld bij de junioren. Ze pakte ook zilver op de WK-tijdrit in Vlaanderen en goud in de WK-wegrit, bij de junioren welteverstaan. Vorige week in Boom eindigde ze 9e in de zware cross in Boom tussen alle elitekleppers, dat was al een visitekaartje. .
   13. 14 uur 01. Verdonschot hapert. De Belgische rijdt even tegen het spandoek, Kay kan aansluiten. De 2 volgen op 30 seconden van leidster Bäckstedt. De vogel lijkt - zonder ongelukken - al gevlogen. .
   14. 13 uur 58. Bäckstedt loopt letterlijk weg. Na de passage op het asfalt aan de finish moeten de rensters al snel weer gaan lopen door de modder. Bäckstedt loopt al een loopstrook weg van nummer 2 Verdonschot. Kay zit een halve loopstrook verder. .
   15. 13 uur 55. Ronde van kleine 10 minuten. De vrouwen moeten 5 ronden afwerken, de eerste ronde duurde 9'51" voor koploopster Bäckstedt. Verdonschot volgt op 7 seconden, Kay op 13. .
   16. 13 uur 52. Verdonschot achter Bäckstedt. Laura Verdonschot gaat niet binnen in de wisselzone en is zo de eerste achtervolgster op Bäckstedt. Kay volgt op 3.  .
   17. 13 uur 51. Bäckstedt los. De 17-jarige juniore kan goed haar krachvermogen aanspreken op het zware parcours. Ze rijdt een 20-tal meter weg van een groepje met lichtgewicht Anna Kay.  .
   18. 13 uur 46. Kay voor Bäckstedt. Er moet veel gelopen worden door de vele modderstroken. Kay en Bäckstedt doen haasje-over vooraan. .
   19. 13 uur 45. We zijn weg. Bäckstedt en Kay staan op de eerste rij, we zien er ook Laura Verdonschot. Bäckstedt neemt de kopstart. Er is meteen opstopping bij de eerste brug. .
   20. 13 uur 39. Ik heb een kans om te winnen vandaag. Ik vind de modder alvast heel leuk, dat ligt mij. Zoe Bäckstedt.