• home
 • video
 • pas verschenen

  Wereldkampioene Alvarado wint in de wind in Hulst

  Ethias Cross vrouweneinde
  Hulst
  5/5
  00u 40m
  012345

   De honger van Ceylin Alvarado is nog niet gestild. Na Middelkerke gisteren was de Nederlandse wereldkampioene ook vandaag in Hulst de beste. In de laatste hectometers reed ze weg van Annemarie Worst. Denise Betsema was op enkele seconden derde. De vrouwenrace was een kwartier verlaat, omdat storm Dennis een boom op het parcours had omvergeblazen. Toch vond de burgemeester het veilig genoeg om de koers te laten doorgaan.

   Vrouwencross of niet, alle aandacht ging voor de start naar Dennis. De storm velde een van de dikke bomen langs het parcours en zorgde voor een academisch kwartiertje uitstel. Het maakte Eva Lechner ongeduldig en zij stoof meteen na het startschot weg. De Italiaanse zong het een halve ronde uit, maar werd dan op haar plaats gezet door Worst en Alvarado.

    

   De sterkste rensters van het seizoen maakten er een andermaal een Nederlandse tweestrijd van. Ondanks de winderige omstandigheden lag het tempo hoog en in de achtergrond werd er gepuft. De moedige Anna Kay moest na een ronde achtervolgen het hoofd buigen. Uit de achtergrond kwam Denise Betsema nog erg dichtbij, maar plek 3 was het hoogst haalbare.

    

   Een nieuwe sprint tussen Alvarado en Worst leek onvermijdelijk, maar daar had de regenboogtrui weinig zin in. Ze dwong haar landgenote in de slotronde tot een foutje en reed al voor ze het asfalt opdraaiden weg. Het is de 15e profzege van haar seizoen.

   "Wind maakte het moeilijk, maar het was wel doenbaar"

   "De vermoeidheid was groot na de wedstrijd in Middelkerke", gaf Alvarado toe na Hulst. "Maar ik wou in eigen land toch weer schitteren. Ik kreeg vandaag opnieuw af te rekenen met een sterke Worst. Ik wou daarom de 1e positie zoveel mogelijk aanhouden om zo haar mijn tempo op te leggen. Passeren was immers moeilijk hier op dit parcours."   

    

   De vraag was even of het verantwoord was deze cross te laten doorgaan. "Op de schuine kant werd je soms omhoog geduwd door de wind, op andere stroken stond je dan weer geparkeerd omdat de wind fel op kop tekeer ging. Ook aan de brug was het motto rechtblijven absoluut aan de orde. De wind maakte het er allemaal wat moeilijker op, maar het was zeker doenbaar."

   Rituitslag Ethias cross vrouwenRituitslag Ethias cross vrouwen

     naam
   1Ceylin del Carmen Alvarado
   2Annemarie Worst
   3Denise Betsema
   4Anna Kay
   5Marion Norbert Riberolle
   6Shirin van Anrooij
   7Ellen Van Loy
   8Inge van der Heijden
   9Alicia Franck
   10Manon Bakker

   Fase per fase

   1. 14 uur 42 match afgelopen
   2. 14 uur 41. Alvarado wint! En daar is de zoveelste zege voor Alvarado. Ze wint voor Worst en Betsema wordt derde.
   3. 14 uur 41. Alvarado is gaan vliegen! Alvarado wacht niet op de eindsprint vandaag. Ze profiteert van een foutje bij Worst en springt weg.
   4. 14 uur 40. Worst wil voorbij Alvarado, maar de wereldkampioene laat haar niet voorbij.
   5. 14 uur 39. Alvarado zet Worst nu vol onder druk met een verschroeiend tempo, maar ze weigert te breken. Betsema lijken we wel kwijt nu voor de dagzege.
   6. 14 uur 38. Draaien, keren, klimmen, dalen. Wie buigt het eerst? Worst hapert heel even en Alvarado wil profiteren.
   7. 14 uur 36. Wat een strijd tussen deze twee toppers. Worst wil Betsema er niet bij en legt het tempo hoog.
   8. 14 uur 33. Laatste ronde. Met z'n tweeën duiken ze de slotronde in, maar het is echt beuken tegen de wind. Betsema ligt op de loer.
   9. 14 uur 33. 8 seconden! Plots daalt de voorsprong zienderogen. Betsema zit hen op de hielen. Ze heeft nog maar een achterstand van 8 luttele seconden.