Worst spoelt WK-kater door in Maldegem, stevige smak van Kastelijn

  Ethias Cross vrouwen
  veldrijden Veldrijden
  location Maldegem
  trophy Annemarie Worst
  einde
  startfinish
  0123456

   Annemarie Worst heeft haar tranen van Dübendorf ingewisseld voor een zege in Maldegem. De Nederlandse, zaterdag tweede op het WK, was de sterkste in de manche van de Ethias Cross. Met Inge van der Heijden en Denise Betsema kreeg ze nog twee landgenotes naast zich op het podium. Wereldkampioene Ceylin Alvarado en Sanne Cant (ziek) waren afwezig.

   De WK-pruillip van Annemarie Worst was bij de start in Maldegem nog niet verdwenen, maar in het park en in de zandbakken wilde de Nederlandse de frustraties duidelijk uit haar kuiten stampen.

    

   Worst reed snel weg, maar werd niet veel later bijgebeend door een trosje van een 5-tal concurrentes.

    

   Dat groepje spatte uit elkaar door een stevige crash van Europees kampioene Yara Kastelijn en Shirin van Anrooij in een vettig bochtje. Vooral een huilende en kermende Kastelijn zal haar wonden moeten likken. Ze werd afgevoerd op een draagbaar.

    

   Worst kreeg na de schuiver weer een gratis bonus, maar Denise Betsema, Inge van der Heijden en Ellen Van Loy floten haar een tweede keer terug. Worst bleef beuken en na een foutje van Betsema in een zandbak was de vogel definitief gaan vliegen.

    

   "Of ik hier revanche neem voor het WK? Toch een heel klein beetje. Je kunt het WK niet vergelijken met deze cross, maar winnen is altijd fijn", reageerde de Nederlandse winnares.

    

   Van der Heijden finishte als tweede, Betsema werd derde. De Nederlandse kan tevreden zijn over haar tweede cross na haar schorsing, aangezien ze pas op de 3e of 4e startrij mocht vertrekken en dus voor een stevige remonte stond.

   UitslagUitslag

     naamresultaat
   1Annemarie Worstin 42'41"
   2Inge Van Der Heijden+9"
   3Denise Betsema+15"
   4Ellen Van Loy+18"
   5Katie Compton+18"
   6Manon Bakker+41"
   7Maud Kaptheijns+47"
   8Laura Verdonschot+1'04"
   9Marlon Norbert Riberolle+1'09"
   10Alicia Franck+1'25"

   Fase per fase

   1. 14 uur 27. Finish! Annemarie Worst heeft een drietal pogingen nodig gehad, maar trekt aan het langste eind. Inge van der Heijden wordt tweede, Denise Betsema is derde en Ellen Van Loy wordt nog net vierde voor Katie Compton.
   2. 14 uur 26. De zege is nagenoeg binnen voor Worst, maar de andere plaatsen liggen nog niet vast. Van der Heijden voelt de hete adem van Betsema.
   3. 14 uur 25. Van Loy blijft vechten voor het podium, maar de derde stek komt steviger in handen van Betsema. .
   4. 14 uur 23. De kloof tussen Worst en Van der Heijden wordt steeds groter. Ook Betsema en Van Loy komen niet meer in aanmerking voor de zege. We durven de winnares dus op te schrijven.
   5. 14 uur 21. Worst nu definitief weg? Belofte Van der Heijden kan het gebeuk van Worst niet aan. De Nederlandse toert voor de derde keer alleen rond. Is het nu ook de goeie keer? .
   6. 14 uur 21. Bij het ingaan van de laatste ronde klampt Van der Heijden aan. Betsema en Van Loy klokken op 6 tellen.
   7. 14 uur 20. Einde ronde 5. Worst weet waar ze op kop moet zitten en Betsema heeft het zitten: ze moet van de fiets in een zandstrook en ziet hoe Worst weer probeert weg te rijden. .
   8. 14 uur 19. Voor Van Loy wordt het steeds moeilijker om de bressen te dichten. Het Nederlandse trio laat haar mondjesmaat in de steek. .
   9. 14 uur 16. Wapenstilstand. Betsema heeft een herstelronde moeten inbouwen na haar remonte. De Nederlandse moest namelijk op de 3e of 4e rij starten. Worst gunt haar concurrentes geen rust, maar Van der Heijden, Betsema en Van Loy geven zich niet gewonnen. .
   10. 14 uur 14. Einde ronde 4. Worst zet op 2 ronden van het einde de rest nog eens stevig onder druk. Bij Van Loy, Van der Heijden en Betsema begint het stilaan te kraken. Compton nadert, maar ziet in de zandbakken steevast af. .
   11. 14 uur 12. Compton gaat nog op zoek naar de 4 leiders, maar de Amerikaanse veterane is al twee keer tegen de grond gegaan. Verdonschot rijdt voorlopig op de 6e plaats rond. .
   12. 14 uur 10. Einde ronde 3. Intussen zijn we voorbij halfweg. Bij het viertal zien we hoe Betsema en Worst haasje-over spelen. Vooral bij de zandpassages is de eerste wagon zeer gegeerd. .
   13. 14 uur 08. De beelden van Kastelijn zijn niet echt fraai, want de Nederlandse ligt te kermen en te huilen van de pijn op de draagbaar. Hopelijk valt de schade mee.
   14. 14 uur 07. Medische assistentie voor Kastelijn. Het seizoen van Yara Kastelijn zou weleens voorbij kunnen zijn. De Europese kampioene wordt op een brancard afgevoerd. Het verhaal van Shirin van Anrooij, die ook tegen de grond ging: Kastelijn wilde min of meer in een gat kruipen dat niet bestond. .
   15. 14 uur 06. Toch een dikke pluim voor Ellen Van Loy, die op haar 39e de beste Belgische in Dübendorf was. Ook hier zit ze nog erg netjes in het kwartet voorin. .
   16. 14 uur 04. Betsema in de spits. Worst wordt voor de tweede keer teruggefloten. Betsema heeft haar achterwiel te pakken en ook Van der Heijden en Van Loy zitten weer in de kopgroep van 4 vrouwen. .
   17. 14 uur 03. Betsema kruipt iets dichter bij Worst, die na die smak haar bonus gratis heeft gekregen. Kan de Nederlandse haar landgenote vastgrijpen? .
   18. 14 uur 01. Van Anrooij bereikt de materiaalpost en krijgt de eerste zorgen toegediend op een bankje. Voor de Nederlandse is het dus een 18e verjaardag in mineur. .
   19. 14 uur . Einde ronde 2. Worst kijkt nu niet meer om. In de achtervolging bijt Betsema op haar tanden. Van Loy en Van der Heijden proberen de Nederlandse te volgen. Daarna spotten we Verdonschot, Compton en Norbert Riberolle. De verschillen blijven beperkt tot een 15-tal seconden. .