Wat een debuut: Marianne Vos zegeviert meteen in Essen

  Ethias Cross vrouwen
  veldrijden Veldrijden
  location Essen
  einde
  startfinish
  01234567

   Marianne Vos had geen opwarming nodig in het veld. In de Ethias Cross in Essen trok de Nederlandse de oranje lijn gewoon door en zegevierde ze bij haar eerste veldrit van het seizoen.

   De rode (of beter gezegd: oranje) draad door het veldritseizoen is de dominantie van de Nederlandse armada. Brand, Alvarado, Kastelijn en Worst lieten geen kruimel voor de tegenstanders over, maar pasten allemaal voor de Ethias Cross in Essen en gaven de voorkeur aan de Spaanse zon.

    

   Maar net dan had zevenvoudig wereldkampioene Marianne Vos haar moment gekozen om haar intrede te maken in het veld. De Nederlandse twijfelde nog wat over haar vorm, maar lang duurde dat niet: ze dook als eerste het veld in.

    

   Enkel Ellen Van Loy kon aanklampen in de eerste rondes. Onze landgenote nam halfweg zelfs even de koppositie over, maar net dan ging het mis. Ze reed zich vast in een modderige strook en de vos was gaan vliegen. Een droomstart voor de Nederlandse, die net als Van der Poel haar eerste cross van het seizoen wint.

    

   In een pittige achtervolgingsstrijd tuimelde Van Loy uiteindelijk nog van het podium. Hongaarse kampioene Vas eiste de tweede plek op, Anna Kay - net terug van stage in Spanje - vervolledigde het podium.

   Vos: "Het WK is wel een doel"

   Tweet:

   Fase per fase

   1. 14 uur 33. Marianne Vos zegeviert. Marianne Vos heeft geen opwarming nodig. Ze wint meteen bij haar debuut in Essen.
   2. 14 uur 33 match afgelopen
   3. 14 uur 31. Ellen Van Loy laat het hoofd niet hangen en nestelt zich weer in het wiel van Anna Kay. Vijf rensters strijden voor één podiumplekje.
   4. 14 uur 29. Van Loy ziet nu ook Anna Kay voorbij snellen. Dan toch geen Belg op het podium?
   5. Slotronde. Marianne Vos heeft een geruststellende voorsprong van 40 seconden. Veel zorgen hoeft de Nederlandse zich niet te maken. Voor de podiumplaatsen wordt het wel nog spannend. Van Loy dreigt van het podium te tuimelen. 14 uur 27.
   6. 14 uur 23. Vos dubbelt al een eerste tegenstandster, het toont met wat voor een snelheid ze door Essen vliegt.
   7. 14 uur 22. Kata Blanka Vas heeft Van Loy al op aardige afstand gereden, maar dichter bij Vos raken is een moeilijkere opdracht. De Nederlandse ploetert met veel overmacht door de modder en lijkt haar eerste cross meteen te winnen.
   8. 14 uur 19. Daar is Vas. De Hongaarse kampioene Vas vlamt Ellen Van Loy voorbij en richt haar vizier nu op Marianne Vos. Kan ze weer wat spanning in de wedstrijd brengen?
   9. 14 uur 18. Marianne Vos heeft genoeg voorsprong bijeen gesprokkeld om de materiaalpost binnen te rijden. Met een verse fiets stoomt ze door.
   10. 14 uur 16. Anna Kay heeft de regie in de achtervolging in handen genomen. Veel dichter komen ze niet bij Vos.
   11. 14 uur 13. Bij het afronden van de vierde ronde kent Van Loy het verdict: ze moet 16 seconden goedmaken op Marianne Vos.
   12. 14 uur 12. Ellen Van Loy lijkt voor een onmogelijke opdracht te staan om Vos weer bij de lurven te vatten. De Nederlandse vat moed en stoomt door.
   13. 14 uur 09. Vos alleen weg. Ellen Van Loy blijft in de zwaarste strook steken in een spandoek en moet Vos laten gaan. Kan ze nog maar eens terugklauwen? .
   14. 14 uur 06. Wissel van de wacht. Sels, Franck, Verhestraeten en Vas hebben de krachten gebundeld in de achtervolging. Vooraan heeft Van Loy overgenomen van Vos. Ze kan even haar eigen tempo kiezen.
   15. 14 uur 05. Van Loy toont haar vechtlust en laat Vos niet los. De tweestrijd gaat nog even door.
   16. 14 uur 02. Kat- en muisspel. Vos duikt de materiaalpost in om van fiets te wisselen. Het geeft Van Loy opnieuw de gelegenheid om aan te sluiten. Hoelang bleeft ze zo aan de rekker hangen?
   17. 14 uur 01. Vos laat Van Loy niet op adem komen en geeft er weer een ruk aan. Halfweg wedstrijd loopt de voorsprong van Vos weer op.
   18. 13 uur 59. Van Loy sluit weer aan. In de laatste rechte lijn richting finish gaat Van Loy nog eens op de trappers staan om in het wiel van Vos te kruipen. De kloof is opgelopen tot 17 seconden met de achtervolgers.
   19. 13 uur 58. Anna Kay komt net terug van een stageperiode in Spanje en heeft een plek in de top 5 als doel gesteld in Essen. Met een voorlopige derde plaats doet ze beter dan verwacht.