Nederland duldt geen tegenstand in eigen land, Alvarado Europees kampioene

  EK veldrijdeneinde
  's-Hertogenbosch
  5/5
  00u 40m
  012345

   Wereldkampioene Ceylin del Carmen Alvarado heeft zich nu ook tot Europees kampioen gekroond. Op het EK in Rosmalen klopte Alvarado haar landgenote Annemarie Worst in de sprint. Ook het brons was voor een Nederlandse, met Lucinda Brand.

   Bekijk een kort verslag van het EK bij de vrouwen

   Alvarado rondt Nederlandse suprematie af

   Een Europese titel in eigen land: het zou al vreemd moeten lopen mocht het niet gebeuren voor de Nederlandse favorietes.

    

   Wereldkampioene Ceylin del Carmen Alvarado, voormalig Europees kampioene Annemarie Worst, uittredend kampioene Yara Kastelijn, Denise Betsema én Lucinda Brand. Wie zou deze rensters het leven zuur maken?

    

   Niemand. De Italiaanse Eva Lechner dook nog als eerste het veld in, maar werd voorbijgesneld door Brand. Meteen het laatste niet-Nederlandse avontuurtje voorin. Brand trok door, haar landgenotes volgden makkelijk. Ook Sanne Cant was goed weg.

    

   Maar wanneer Alvarado een eerste keer versnelde, kon enkel Worst de wereldkampioene nog bijbenen. Na een inhaalrace van 2 rondes kregen we met Brand een koptrio dat de laatste ronde zou ingaan.

    

   Worst zag duizenden sterretjes, maar weigerde te breken. Tot de laatste rechte lijn hield ze het achterwiel van haar landgenote in het vizier. Over dat wiel komen, lukte niet meer. Alvarado sprintte - in een oneindig lange spurt - knap naar de zege, Worst bolde op iets meer dan een fietslangte binnen. Iets later volgde Brand.

    

   Met Sanne Cant (7e), Alicia Franck (9e) en Ellen Van Loy (10e) vinden we 3 Belgische vrouwen terug in de top 10.

   Alvarado (1e): "Het was wat hetzelfde scenario als op het WK"

   Worst (2e): "Ik ben heel blij met deze tweede plek"

   Brand (3e): "Niet de koers waar ik het best tot mijn recht kom"

   Cant (7e): "Ben opnieuw de aansluiting met de top aan het maken"

   Een dolgelukkige Alvarado moet er even bij gaan zitten

   Rituitslag EK veldrijden vrouwenRituitslag EK veldrijden vrouwen

   Fase per fase

   1. 14 uur 45. Alicia Franck (9e) en Ellen Van Loy (10e) sluiten de top 10 af. .
   2. 14 uur 43. Cant 7e. Sanne Cant moet tevreden zijn met een zevende stek. Ze is onze eerste landgenote. .
   3. 14 uur 41. Alvarado wint! Wereldkampioene Alvarado begint de sprint op kop, Worst perst er nog alles uit, maar heeft geen antwoord op de snelle benen van haar landgenote. Brand bolt als derde over de streep. .
   4. 14 uur 41. Het wordt een sprint met twee! .
   5. 14 uur 41. Wat een strijd! Worst wil nu de wereldkampioene voorbij, maar die versnelt op haar beurt. .
   6. 14 uur 39. Hapering bij worst. Worst lijkt de omheining aan te tikken met het stuur en ziet Alvarado wat kleiner worden. Maar de Nederlandse is beresterk en komt alweer terug! .
   7. 14 uur 38. Alvarado of Worst? De reactie van Worst komt er en zit aan het wiel van Alvarado. Brand lijkt uitgeteld. .
   8. 14 uur 37. Alvarado met een kloof. Brand heeft telkens wat problemen op de bruggetjes en Alvarado profiteert. De wereldkampioene wurmt zich vervolgens feilloos door het zand en heeft een kloofje. .
   9. 14 uur 36. Duelletje Brand-Worst. Brand gaat na een ultieme versnelling als eerste de zandbak in, Alvarado plaatst ook een versnelling en palmt de tweede plek in. Worst laat zich wat ringeloren. .
   10. 14 uur 36. Bij Alvarado zie je bijna nooit of ze afziet of nog goed is. Michel Wuyts .
   11. 14 uur 34. Ook Cant rijdt nu voor de voorlaatste keer over de finishlijn. Dat wordt hoogstwaarschijnlijk een plek in de top 10. .
   12. 14 uur 33. Laatste ronde! En we hebben een trio! Brand is komen aansluiten op de finish. De podiumplaatsen worden zonder incidenten vooraan verdeeld onder dit drietal. .
   13. 14 uur 33. Ik zie Brand nog terugkeren. Paul Herygers .
   14. 14 uur 30. Worst rijdt zich vast, maar heeft geluk. Ai! Op een stukje omhoog rijdt Worst zich vast en ziet ze Alvarado wegsnellen. Gelukkig ziet ze iets verderop ook de wereldkampioene voet aan grond zetten.  .
   15. 14 uur 30. Het snelle tempo van Alvarado loont, want Brand verliest weer wat terrein.  .
   16. 14 uur 27. Versnelling Alvarado. Alvarado voelt de hete adem van Brand en versnelt. Brand heeft de 2 leiders bijna te pakken, maar moet ervoor vechten. .
   17. 7". Lucinda Brand weigert op te geven en volgt op 7" van het kopduo. Betsema rijdt op nummer 4 rond. Ergens in de achtergrond is Cant de eerste landgenote, zij is met een Française op pad. . 14 uur 25.
   18. 14 uur 23. Na een ellenlang trek- en sleurwerk van Alvarado lost Worst haar landgenote nu even af. Een manier om even op adem te komen?  .
   19. 14 uur 23. Worst is een hele taaie. Paul Herygers .
   20. 14 uur 20. Het duurt dan toch wat langer dan verwacht, want Brand is weer wat aan het versnellen. Kastelijn moet enkele lengtes toegeven.  .