• home
 • video
 • pas verschenen

  Kettingproblemen en moedige Pidcock kunnen Iserbyt niet van zege houden

  DVV-trofeeeinde
  Oudenaarde
  7/7
  01u 00m
  01234567

   Er komt voorlopig geen einde aan de zegereeks van Eli Iserbyt. Ook in de Koppenbergcross haalde hij weer de voorhamer boven, al werd het alsnog een spannend duel met Tom Pidcock door kettingproblemen.

   Samenvatting van de Koppenbergcross bij de mannen

   Iserbyt straft foutjes en val van Pidcock af, maar...

   Eli Iserbyt raasde de voorbije weken als een wervelwind door veldritland. In Oudenaarde kreeg hij een parcours waar hij zijn paardenkracht perfect kwijt kon. Al in de eerste ronde liet hij er weinig twijfel over bestaan dat ze van goeden huize moesten zijn om hem vandaag te kloppen.

    

   Pidcock dacht dat hij genoeg adelbrieven had om aan die omschrijving te voldoen. We krijgen lange tijd een aangenaam duel, bijna voor het eerst dit seizoen. Maar enkele slippertjes en een val deden Pidcock de das om. Een handvol seconden werd plots een halve minuut.

    

   Die voorsprong mocht Iserbyt in één klap inleveren toen hij aan de voet van de Koppenberg plots naast zijn fiets stond in plaats van erop. Zij aan zij gingen Pidcock en Iserbyt de finale in.

   Alles is te herdoen na materiaalpech voor Iserbyt

   Iserbyt gokt in de materiaalpost

   Met een waaghalsafdaling leek het aanvankelijk richting de Brit te kantelen. Maar Iserbyt kon zich nog een laatste keer opladen, gokte door de materiaalpost links te laten liggen en was deze keer zonder genade toen Pidcock foutjes begon te maken.

    

   Ver in de achtergrond vloerde Michael Vanthourenhout titelverdediger Toon Aerts in de strijd om de laatste podiumplaats. Zoals vanouds waren de verschillen imposant in de Koppenbergcross.

    

   Iserbyt doet alvast een gouden zaak met het oog op eindwinst in de DVV-trofee. Of zijn triomftocht ook blijft duren, hangt wellicht af van Mathieu van der Poel. Die maakt zondag in Ruddervoorde zijn comeback in het veld.

   Finish van de wedstrijd bij de mannen

   Uitslag
   1. Eli Iserbyt in 1u02'33"
   2. Tom Pidcock (GBr) op 31"
   3. Michael Vanthourenhout 1'29"
   4. Toon Aerts 1'57"
   5. Lars van der Haar (Ned) 2'11"
   6. Tom Meeusen 2'46"
   7. Corné van Kessel (Ned) 2'55"
   8. Tim Merlier 3'14"
   9. Jens Adams 3'27"
   10. Jim Aernouts 4'12"

   Iserbyt: "Zou raar zijn als Mathieu ver van ons wegrijdt"

   Eli Iserbyt maakte het onbewust nog spannend met zijn kettingproblemen. "Dat was wel niet de bedoeling", lacht hij. "Ik wisselde te laat van fiets en er was modder tussen mijn cassette gekomen."

    

   "Het duurde daarna even voor ik er weer inkwam, maar er zat nog veel op om in de laatste ronde een mooi gaatje te slaan. Vroeger zou ik zo'n klap niet te boven komen, maar ik ben ook mentaal gegroeid."

    

   Iserbyt blijft zo de klassementscrossen domineren. "Ik was erop gebrand om na Gavere opnieuw een klassieker te winnen. Ik kijk wel al uit naar de comeback van Mathieu zondag. Hopelijk voor ons is hij niet té goed. Maar we rijden momenteel op hoog niveau. Het zou raar zijn als hij heel ver van ons zou wegrijden."

   Pidcock: "Grootste fout was fietswissel"

   • Tom Pidcock (tweede): "Het was een goeie race, ik heb ervan genoten. Mijn grootste fout was die fietswissel op het einde, waardoor ik een gaatje moest laten. Ik denk dat ik beter bergaf was, maar Eli was bergop sterker. En ik kom elke keer wat dichterbij. Zondag is Mathieu wel terug, dus dan worden de kansen om te winnen weer wat schaarser. Hij zal niet terugkeren als hij niet echt goed is."

    

   • Michael Vanthourenhout (derde): "Ik moest inhouden voor een manoeuvre voor mij bij de start en zelfs even afstappen. Ik ben nog aan de achtervolging begonnen, maar Eli en Pidcock waren al weg toen ik kwam aansluiten. Het is moeilijk om sneller te rijden dan die twee momenteel. Maar als ik geen pech had gehad, was ik misschien wel met hen mee geweest."

   Fase per fase

   1. 16 uur 06 match afgelopen
   2. 16 uur 02. Iserbyt juicht amper. Aan de finish krijgen we de klassieke beelden te zien van afgepeigerde renners die vooruit geduwd moeten worden. Ze zijn allemaal tot aan het gaatje gegaan.
   3. 16 uur 02. Iserbyt is bezig aan de laatste Koppenberg van zijn dag. Hij geeft geen gas terug, want hij wil zoveel mogelijk seconden pakken voor het klassement.
   4. 16 uur 01. Iserbyt is nog altijd bij de pinken. In een van de laatste bochten kijkt hij nog eens achterom. Waar is Pidcock? Niet te zien. Het is binnen!
   5. 16 uur 01. Voor het klassement worden hier dreunen uitgedeeld. Op Pidcock na krijgt iedereen hier een oplawaai van Iserbyt. Michel Wuyts.
   6. 16 uur . Het verschil is 11 seconden. Iserbyt kan de risico's wat terugschroeven, want zonder pech is de zege nu echt wel binnen.
   7. 15 uur 59. "Dit is game over", zegt Paul Herygers. Pidcock rijdt op een schuin modderstukje het sukkelstraatje in en geraakt daar niet meteen uit.
   8. Tijdsverschil. Iserbyt heeft onder de boog van sponsor DVV 6 à 7 seconden voorsprong op Pidcock. Heeft die laatste nog een laatste nummertje in petto? 15 uur 57.
   9. 15 uur 55. Blijkbaar voelt Eli zich sterk genoeg om het verschil te maken op deze fiets. Maar Pidcock heeft een propere fiets, dat is toch een voordeel. Gianni Meersman (ploegleider).
   10. 15 uur 55. Iserbyt gaat, tegen het advies van zijn ploegleider in, niet door de materiaalpost. Hij smokkelt zo meteen een paar seconden. De druk ligt weer bij Pidcock.