• home
 • video
 • pas verschenen

  Van der Poel heeft de 1e zege van 2020 binnen (en het zal niet de laatste zijn)

  DVV-trofeeeinde
  Baal
  8/8
  01u 10m
  012345678

   Mathieu van der Poel heeft voor het 3e jaar op een rij zijn hartje kunnen ophalen in de Grote Prijs Sven Nys in Baal. De wereldkampioen gunde naaste belager Eli Iserbyt maar 2 ronden in zijn wiel. Die laatste rekende in de slotronde af met zijn generatiegenoot Tom Pidcock.

   Verslag van de GP Sven Nys: "Van der Poel heeft de weelde om onderweg zelf zijn fiets af te spuiten"

   Even de turbo aanzetten en controleren

   Net voor de nieuwjaarscross legde Mathieu van der Poel uit hoe hij het dit seizoen aanpakt. "Ik probeer zo spaarzaam mogelijk te crossen, omdat ik met het oog op het voorjaar weinig op interval heb getraind", sprak de wereldkampioen.

    

   In de GP Sven Nys demonstreerde hij die aanpak nog een keer. Hij trok snel ten aanval met man in vorm Eli Iserbyt, maar hij liet ook even de achtervolgers terugkeren.

    

   Na 2 rondes schudde Van der Poel Iserbyt & co af met een turboronde. De kloof was geslagen. Het volgende halfuur kon de meester weer controleren om op de finish zijn nieuwe ploegsponsors Alpecin en Fenix in de kijker te zetten.

   Iserbyt klopt zijn oude rivaal Pidcock

   Eli Iserbyt had snel begrepen dat hij zich moest concentreren op de eerste ereplaats en zijn koppositie in het klassement.

    

   De enige die hem nog kon prikkelen was zijn oude rivaal Tom Pidcock. Na een mindere start dook de jonge Brit nog in het wiel van Iserbyt op, samen gingen ze de laatste ronde in.

    

   Pidcock vermaakte het publiek in de afdaling op de dirt jumps, maar op de klimmetjes moest hij zijn meerdere erkennen in Iserbyt. Hij leidt nog met iets meer dan 4 minuten voorsprong op Mathieu van der Poel in de tussenstand van de DVV-trofee.

   Uitslag
   1. Mathieu van der Poel (Ned) 1u01'40"
   2. Eli Iserbyt op 23"
   3. Tom Pidcock (GBr) 40"
   4. Corné van Kessel (Ned) 47"
   5. Michael Vanthourenhout 49"
   6. Quinten Hermans 1'12"
   7. Laurens Sweeck 2'13"
   8. Jens Adams 2'24"
   9. Tim Merlier 2'38"
   10. Gianni Vermeersch 2'44"

   Van der Poel: "Motiverend om de nieuwe sponsors in de kijker te zetten"

   "Het ging vrij goed op deze lastige omloop", sprak Mathieu van der Poel na zijn eerste zege van 2020. "Ik heb best goed doorgereden om de nieuwe sponsors in de kijker te zetten. Dat werkte motiverend."

    

   "Ik weet het, het is een cliché, maar zonder hen zouden we niet koersen. Want we gaan ons best doen om er weer een mooi jaar van te maken. Er zal meer naar ons gekeken worden en met een groter budget kunnen we grotere renners aantrekken."

   Iserbyt: "Als ik Mathieu langer had gevolgd, had ik mezelf misschien opgeblazen"

   "Op die versnelling van Mathieu (van der Poel, red) vond ik geen antwoord. Daarna heb ik me op de tweede plaats en het klassement geconcentreerd, anders had ik mezelf opgeblazen", doet Eli Iserbyt zijn verhaal.

    

   "Na een stomme val moest ik even bekomen, maar ik had nog over. In afdalingen is Tom Pidcock een acrobaat, ik net niet, maar bergop kan ik hem wel aan."

   Pidcock: "Altijd lastig om het ritme terug te vinden na de feestdagen"

   Tom Pidcock haalde een eerste keer het podium in deze vakantieperiode. "Voor Kerstmis ben ik even over en weer naar Engeland geweest. Daarna heeft het me enkele dagen gekost om mijn goeie benen terug te vinden. Altijd lastig, daarom ben ik zo blij om weer op het podium te staan", legde hij uit.

    

   Waarna Pidcock nog enkele woorden in het Nederlands sprak: "Als het moreel goed zit, zijn de benen super."

   De voorlaatste manche van de DVV-trofee vindt volgende week plaats op de terreinen van de Vrije Universiteit Brussel. Daarna is het wachten op de Krawatencross in Lille op 8 februari. Die wedstrijd staat niet op het programma van Van der Poel, Iserbyt kan dus op beide oren slapen.

   Fase per fase

   1. 16 uur 10. Voor Kerstmis ben ik even over en weer naar Engeland geweest. Dat heeft me toch enkele dagen gekost om mijn goeie benen terug te vinden. Daarom ben ik zo blij om weer op het podium te staan. "De moraal is goed en de benen zijn super!". Nummer 3 Tom Pidcock.
   2. 16 uur 08. Op die versnelling van Mathieu vond ik geen antwoord. Daarna heb ik me op de tweede plaats en het klassement geconcentreerd. Na een valpartij moest ik even bekomen, maar ik had nog wat in de tank op het einde. In afdalingen is Pidcock een acrobaat, maar bergop kan ik hem aan. Nummer 2 Eli Iserbyt.
   3. 16 uur 06. Het ging vrij goed op deze lastige omloop. Ik heb best goed doorgereden om de nieuwe sponsors in de kijker te zetten. Ik weet het, het is een cliché, maar zonder hen zouden we niet koersen in onze sport. Want we gaan ons best doen om er weer een mooi jaar van te maken. Winnaar Mathieu van der Poel.
   4. 16 uur 03. Mathieu van der Poel soleert ook in de eerste cross van het nieuwe jaar naar winst.

    Mathieu van der Poel soleert ook in de eerste cross van het nieuwe jaar naar winst

   5. 16 uur 02. Quinten Hermans, Laurens Sweeck, Jens Adams, Tim Merlier en Gianni Vermeersch maken de top 10 vol.
   6. 16 uur 02. De top 5 is binnen. Van Kessel klopt Vanthourenhout in de strijd voor de 4e plaats.
   7. 16 uur 02. Finish. Baal krijgt een internationaal podium met een Nederlander, een Belg en een Brit: Van der Poel, Iserbyt en Pidcock. Van der Poel zet op de streep zijn nieuwe sponsors in de verf, Iserbyt krijgt een kus van zijn Fien.
   8. 15 uur 57. Alsof hij losgeslagen is, Iserbyt. Zijn scherpe slotronde opent perspectieven voor het Belgisch kampioenschap over anderhalve week. Michel Wuyts.
   9. 15 uur 55. Iserbyt versnelt. Iserbyt zet druk en maakt meters op Pidcock. Zijn de kaarten geschud voor het podium?
   10. 15 uur 54. Laatste ronde. Mathieu van der Poel leidt comfortabel met 42 seconden voorsprong op het duo Pidcock-Iserbyt.