• home
 • video
 • pas verschenen

  Alvarado kroont zich tot "Koningin van de modder" in verzopen Ronse

  DVV Trofee vrouweneinde
  Ronse
  4/4
  00u 45m
  01234

   Ceylin del Carmen Alvarado heeft een flink staaltje van haar technisch kunnen getoond. De jonge Nederlandse was - op een klein dipje na - heer en meester in een loodzware en glibberige Hotondcross. Ze haalde het voor landgenotes Annemarie Worst en Yara Kastelijn. Sanne Cant werd op ruim 2 minuten 5e. Worst blijft leidster in de DVV Trofee.

   Bekijk de samenvatting:

   De regen van de voorbije dagen had het gras rond de Hotond omgetoverd in een heus modderparadijs. Het parcours in Ronse lag er dan ook loodzwaar bij. Rechtblijven was de boodschap voor de rensters aan de start.

    

   Topfavoriete Alvarado schoot als beste uit de startblokken. Op de hellende startstrook zette ze de rest meteen al op enkele lengtes. In de eerste echte modderbocht gebeurde meteen wat gevreesd werd en schoven er enkele vrouwen onderuit. De toon was gezet en we waren vertrokken voor een uurtje modderglijden.

    

   Tussen al de glijpartijen door stoomde Alvarado onverstoord verder. De jonge Nederlandse reed de rest al snel op ruime afstand, enkel Worst kon het verschil beperkt houden. Europees kampioene Kastelijn zwabberde rond op de derde plek en kwam herhaaldelijk ten val. Wereldkampioene Sanne Cant tufte rond op plaats 4.

    

   Halfweg koers kwam Worst voor het eerst haar neus aan het venster steken. Ze doen even haasje-over, maar Alvarado liet zich niet doen en liet een struikelende Worst ter plekke. Met een tiental seconden begon ze aan de slotronde. De vogel was gevlogen. Ook een valpartij kon haar niet meer deren.

    

   Worst verstevigde als tweede haar koppositie, verliezer van de dag was Kastelijn. Sanne Cant moest uiteindelijk vrede nemen met de vijfde plaats, ze moest de Britse Evie Richards voor zich laten.

   Reacties na de Hotondcross bij de vrouwen:

   • Ceylin Del Carmen Alvarado (1e): “Ik ben enorm diep gegaan. Vanaf ronde 1 moest ik echt tot het gaatje gaan. Ik bleef mijn eigen tempo rijden en ik denk dat ik vandaag ook de sterkste was. Ik maakte een paar foutjes, maar uiteindelijk was het een goede wedstrijd. Bij die fase in de materiaalpost was het te zwaar om te rijden, dus ik stapte af. Maar de onderlinge communicatie was niet goed waardoor mijn verzorger viel. Uiteindelijk stond mijn stuur scheef, maar goed, dat kan gebeuren. Ik wist dat ik rustig moest blijven in de wedstrijd, al was dat niet altijd even gemakkelijk.” 
   • Annemarie Worst (2e): "Ik maakte vandaag te veel foutjes. Eén foutje kan je nog corrigeren, maar als je er vier of vijf maakt dan lukt dat gewoon niet meer. Het waaide heel hard vandaag. Het was vooral ook heel glad, dus het was echt heel zwaar. Ik blijf op kop in de DVV-stand, wat goed is. Er komen nog een paar moeilijke wedstrijden aan, maar als ik goed bij de rest kan blijven komt het wel goed."
   • Yara Kastelijn (3e): "Ik heb afgezien en veel gegleden. Ik heb veel foutjes gemaakt maar ik denk dat ik niet beter kon vandaag. Op deze ondergrond was het misschien wel het lastigste rondje ooit voor mij, al was vorig week ook heel lastig. Derde was het hoogste haalbare vandaag en daar ben ik heel tevreden mee. Iedereen is vandaag wel enkele keren op zijn gezicht gegaan, dus dat heeft het verschil niet gemaakt."

   Alvarado: "Ik ben heel diep moeten gaan"

   Worst: "Ik maakte te veel foutjes"

   Kastelijn: "Ik denk dat ik vandaag gewoon niet beter kon"

   Uitslag
   1. Ceylin del Carmen Alvarado (Ned) in 45'20"
   2. Annemarie Worst (Ned) op 21"
   3. Yara Kastelijn (Ned) 1'12"
   4. Evie Richards (GBr) 1'45"
   5. Sanne Cant 2'22"
   6. Alice Maria Arzuffi (Ita) 2'35"
   7. Kim Van De Steene  2'37"
   8. Ellen Van Loy 2'50"
   9. Eva Lechner (Ita) 3'17"
   10. Marion Norbert Riberolle (Fra) 3'31"

   Fase per fase

   1. 14 uur 39. Ik heb veel foutjes gemaakt, maar ik denk dat ik vandaag ook gewoon niet beter kon. Meer zat er niet in. Ik denk dat iedereen vandaag wel een aantal keer op zijn gezicht is gegaan, dus dat maakte het verschil niet vandaag. Yara Kastelijn.
   2. 14 uur 37. Ik maakte te veel foutjes. Eén foutje kon ik nog rechtzetten, maar vijf fouten: dat lukt niet meer. Het was heel glad en op het asfalt had je ook nog last van de felle wind. Het was heel erg zwaar. . Annemarie Worst.
   3. 14 uur 35. Ik ben heel diep moeten gaan. Ik maakte soms wat kleine foutjes maar ik denk dat ik vandaag wel de sterkste was. Het was wel even balen toen Annemarie telkens terugkwam, maar ik wist dat ik rustig moest blijven. Ceylin Del Carmen Alvarado.
   4. 14 uur 33. Richards komt ondertussen binnen op de vierde plek op 1'44". Het is nog even wachten op de wereldkampioene, maar Cant komt uiteindelijk binnen op 2:22 op een vijfde plek.
   5. 14 uur 31. Alvarado ploetert het beste op de Hotond. Alvarado kwam niet meer in gevaar en wint de Hotondcross. Het verschil aan de meet is uiteindelijk nog 20 seconden op Worst, die tweede wordt. Kastelijn is derde op maar liefst 1 minuut en 10 seconden.
   6. 14 uur 28. Ik denk dat ze het kotsbeu is. Ze zit ongetwijfeld te foeteren op haar eigen fiets. Michel Wuyts over Annemarie Worst.
   7. 14 uur 27. De plaatsjes lijken nu wel verdeeld. Alvarado is op weg naar een knappe zege in de modder van Ronse. Worst en Kastelijn mogen straks mee het podium op. Daarachter heeft Richards ondertussen de maat genomen van Cant. De wereldkampioene blijft op zoek naar de goede vorm.
   8. 14 uur 23. Worst kon door de val van Alvarado de kloof wat verkleinen, maar opnieuw wordt de kloof weer groter. Worst geeft nog niet op, maar Alvarado lijkt nu wel definitief de pijp uit.
   9. 14 uur 20. Kastelijn is ondertussen aan de meet doorgekomen op 48 seconden van Alvarado. Richards en Cant volgen op maar liefst anderhalve minuut. .