Thibau Nys maakt zijn favorietenrol waar op het BK veldrijden

  BK veldrijden junioren
  veldrijden Veldrijden
  location Antwerpen
  einde
  startfinish
  012345

   25 jaar na vader Sven Nys heeft ook Thibau Nys de Belgische titel veroverd bij de junioren. Nys hield de koers steeds onder controle en sloeg een beslissende kloof in de 3e van 5 rondes. Lennert Belmans en Emiel Verstrynge verdeelden zilver en brons.

   Nys kwam met 15 zeges op 18 crossen als uitgesproken topfavoriet naar Antwerpen. Jetze Van Campenhout probeerde hem te verrassen met een blitzstart, maar zakte even snel weer terug. Hij bracht de zaak wel op gang, want een groepje van vijf man scheidde zich af.

    

   Lennert Belmans vond dat er te veel volk bij elkaar zat en schudde stevig aan de boom. Alle appels vielen eraf, behalve Nys. Twee ronden lang zette Belmans fors druk in de hoop dat Nys een slipper zou maken. Op de zandstroken was het een paar keer spannend, maar in ronde 3 werd het meesterschap van Nys duidelijk. Plots had hij een gat dat niet meer zou gedicht worden.

    

   Aan de streep had Nys ruim de tijd om te vieren. De dappere Belmans hield vol voor de zilveren medaille, Emiel Verstrynge was dolblij met het brons. Thibau wordt dus precies 25 jaar na vader Sven Belgisch kampioen bij de junioren.

   Nys versnelt in de 3e ronde, Belmans haakt af

   Nys: "Het was loodzwaar"

   Thibau Nys vierde in Antwerpen zijn 16e zege van het seizoen. "Het was loodzwaar", was zijn eerste reactie. "Dat is nog maar eens het bewijs dat je een titel nooit cadeau krijgt op een kampioenschap."

    

   "Ik heb dit seizoen veel crossen op een relatief gemakkelijke manier gewonnen. Maar vandaag was het een strijd van de eerste tot en met de laatste ronde. Het was een strijd met het parcours, jezelf en de tegenstanders."

    

   In het begin maakte Belmans een goede indruk. "Ik had het moeilijk om bij hem te blijven. Van overnemen was er even geen sprake. Ik moest eerst nog in mijn ritme komen."

    

   "Ik doe in het begin ook nog 2 slechte passages door het zand, waarna ik telkens weer moest terugkeren. Maar daarna kwam ik in mijn ritme en nam ik de koers in handen. Ik kon mijn ding doen."

    

   Nys kijkt nu uit naar het WK. "Ik probeer gewoon zoveel mogelijk te winnen. Nu wil ik nog die wereldtitel."

   Nys: "Dit was een strijd van de eerste tot de laatste ronde"

   Uitslag
   1. Thibau Nys in 47'15"
   2. Lennert Belmans op 15"
   3. Emiel Verstrynghe 27"
   4. Ward Huybs 37"
   5. Victor Van De Putte 1'25"
   6. Arne Baers 1'38"
   7. Jente Michels 1'59"
   8. Yorben Lauryssen 2'14" 
   9. Mathis Avondts 2'48"
   10. Jelle Harteel 3'01"

   Fase per fase

   1. 14 uur 40. Nys: "Dit was een strijd van de eerste tot de laatste ronde".

    Nys: "Dit was een strijd van de eerste tot de laatste ronde"

   2. 14 uur 35. Thibau Nys komt niet meer in de problemen in de slotronde en wint het BK bij de junioren.

    Thibau Nys komt niet meer in de problemen in de slotronde en wint het BK bij de junioren

   3. 14 uur 33. Nys wint! Thibau Nys wordt, 25 jaar na vader Sven, Belgisch kampioen veldrijden bij de junioren. Halfweg de cross reed hij Lennert Belmans uit het wiel, Emiel Verstrynge werd derde.
   4. 14 uur 31. Nys bolt voor de laatste keer over het ponton.
   5. 14 uur 29. Verstrynge botst tegen de muur en zal vrede moeten nemen met de bronzen medaille.
   6. 14 uur 28. Het piept dat het kraakt bij Verstrynge, die nog een zilveren medaille ruikt. Een vermoeide Belmans moet op zijn tellen letten en zorgen dat hij geen foutjes maakt.
   7. 14 uur 26. Nys kan er ondertussen een triomftocht van maken. Hij wipt gezwind over de balkjes en heeft duidelijk nog wat jus in de tank zitten.
   8. 14 uur 25. We houden nog rekening met Verstrynge. Die zit niet zo ver achter Belmans. Michel Wuyts.
   9. Tijdsverschil. Nys gluurt achterom bij het overschrijden van de streep. Hij begint aan de laatste ronde met ruim tien seconden bonus op de moedige Belmans. Verstrynge komt niet echt dichter bij de tweede plek. 14 uur 24.
   10. 14 uur 22. Het foutje heeft Nys geen seconden gekost.
   11. 14 uur 20. Slippertje van Nys. Geen reden tot paniek, maar Nys maakt een technisch foutje bij het oprijden van de zandstrook. Belmans heeft niet genoeg energie om ervan te profiteren.
   12. 14 uur 19. De spanning is een beetje weg. De eerste vier rijden rond met heel wat ruimte ertussen, dus veel positiewijzigingen zitten er niet in vooraan.
   13. 14 uur 16. Behoudens een valpartij, mechanisch defect of inzinking lijkt de strijd gestreden. Thibau Nys is op weg naar de Belgische titel.
   14. Tijdsverschil. Bij de derde doortocht aan de finish heeft Belmans tien seconden toegegeven op Nys. Verstrynge volgt op nog eens tien seconden. Op meer dan een halve minuut hoopt Huybs nog op een medaille. 14 uur 15.
   15. 14 uur 14. Nys versnelt in de 3e ronde, Belmans haakt af.

    Nys versnelt in de 3e ronde, Belmans haakt af

   16. 14 uur 12. De situatie aan het ponton: Nys alleen voorop, Belmans spartelt nog wat tegen en Verstrynge lijkt zachtjes te kraken. Huybs heeft Van de Putte ter plekke gelaten.
   17. 14 uur 10. Toch een gat. Nys spreekt zijn klasse aan en zet Belmans op achterstand. Op de schuine kant groeit de kloof en in het zand van Sint-Anneke wordt ze zeker niet kleiner.
   18. 14 uur 08. Telenet-ploegmaats Ward Huybs en Victor Van de Putte maken jacht op de virtuele bronzen medaille van Verstrynge.
   19. 14 uur 07. Belmans is wel héél sterk vandaag. Hij loopt heel goed. Paul Herygers.
   20. 14 uur 06. Thibau Nys wil afscheid nemen van Belmans, maar die wil nog niet van plooien weten.