• home
 • video
 • pas verschenen

  Thibau Nys maakt zijn favorietenrol waar op het BK veldrijden

  BK veldrijden junioreneinde
  Antwerpen
  5/5
  00u 45m
  012345

   25 jaar na vader Sven Nys heeft ook Thibau Nys de Belgische titel veroverd bij de junioren. Nys hield de koers steeds onder controle en sloeg een beslissende kloof in de 3e van 5 rondes. Lennert Belmans en Emiel Verstrynge verdeelden zilver en brons.

   Nys kwam met 15 zeges op 18 crossen als uitgesproken topfavoriet naar Antwerpen. Jetze Van Campenhout probeerde hem te verrassen met een blitzstart, maar zakte even snel weer terug. Hij bracht de zaak wel op gang, want een groepje van vijf man scheidde zich af.

    

   Lennert Belmans vond dat er te veel volk bij elkaar zat en schudde stevig aan de boom. Alle appels vielen eraf, behalve Nys. Twee ronden lang zette Belmans fors druk in de hoop dat Nys een slipper zou maken. Op de zandstroken was het een paar keer spannend, maar in ronde 3 werd het meesterschap van Nys duidelijk. Plots had hij een gat dat niet meer zou gedicht worden.

    

   Aan de streep had Nys ruim de tijd om te vieren. De dappere Belmans hield vol voor de zilveren medaille, Emiel Verstrynge was dolblij met het brons. Thibau wordt dus precies 25 jaar na vader Sven Belgisch kampioen bij de junioren.

   Nys versnelt in de 3e ronde, Belmans haakt af

   Nys: "Het was loodzwaar"

   Thibau Nys vierde in Antwerpen zijn 16e zege van het seizoen. "Het was loodzwaar", was zijn eerste reactie. "Dat is nog maar eens het bewijs dat je een titel nooit cadeau krijgt op een kampioenschap."

    

   "Ik heb dit seizoen veel crossen op een relatief gemakkelijke manier gewonnen. Maar vandaag was het een strijd van de eerste tot en met de laatste ronde. Het was een strijd met het parcours, jezelf en de tegenstanders."

    

   In het begin maakte Belmans een goede indruk. "Ik had het moeilijk om bij hem te blijven. Van overnemen was er even geen sprake. Ik moest eerst nog in mijn ritme komen."

    

   "Ik doe in het begin ook nog 2 slechte passages door het zand, waarna ik telkens weer moest terugkeren. Maar daarna kwam ik in mijn ritme en nam ik de koers in handen. Ik kon mijn ding doen."

    

   Nys kijkt nu uit naar het WK. "Ik probeer gewoon zoveel mogelijk te winnen. Nu wil ik nog die wereldtitel."

   Nys: "Dit was een strijd van de eerste tot de laatste ronde"

   Uitslag
   1. Thibau Nys in 47'15"
   2. Lennert Belmans op 15"
   3. Emiel Verstrynghe 27"
   4. Ward Huybs 37"
   5. Victor Van De Putte 1'25"
   6. Arne Baers 1'38"
   7. Jente Michels 1'59"
   8. Yorben Lauryssen 2'14" 
   9. Mathis Avondts 2'48"
   10. Jelle Harteel 3'01"

   Fase per fase

   1. 14 uur 40. Nys: "Dit was een strijd van de eerste tot de laatste ronde".

    Nys: "Dit was een strijd van de eerste tot de laatste ronde"

   2. 14 uur 35. Thibau Nys komt niet meer in de problemen in de slotronde en wint het BK bij de junioren.

    Thibau Nys komt niet meer in de problemen in de slotronde en wint het BK bij de junioren

   3. 14 uur 33. Nys wint! Thibau Nys wordt, 25 jaar na vader Sven, Belgisch kampioen veldrijden bij de junioren. Halfweg de cross reed hij Lennert Belmans uit het wiel, Emiel Verstrynge werd derde.
   4. 14 uur 31. Nys bolt voor de laatste keer over het ponton.
   5. 14 uur 29. Verstrynge botst tegen de muur en zal vrede moeten nemen met de bronzen medaille.
   6. 14 uur 28. Het piept dat het kraakt bij Verstrynge, die nog een zilveren medaille ruikt. Een vermoeide Belmans moet op zijn tellen letten en zorgen dat hij geen foutjes maakt.
   7. 14 uur 26. Nys kan er ondertussen een triomftocht van maken. Hij wipt gezwind over de balkjes en heeft duidelijk nog wat jus in de tank zitten.
   8. 14 uur 25. We houden nog rekening met Verstrynge. Die zit niet zo ver achter Belmans. Michel Wuyts.
   9. Tijdsverschil. Nys gluurt achterom bij het overschrijden van de streep. Hij begint aan de laatste ronde met ruim tien seconden bonus op de moedige Belmans. Verstrynge komt niet echt dichter bij de tweede plek. 14 uur 24.
   10. 14 uur 22. Het foutje heeft Nys geen seconden gekost.