Wegkampioen Merlier viert comeback in veld met podiumplaats

  De Kermiscross in Ardooie is een triomf geworden voor Gianni Vermeersch. De renner van Creafin-Fristads rekende in de modder af met Tom Pidcock. Ploegmaat en Belgisch wegkampioen Tim Merlier snelde naar de 3e plaats.

  Met de Superprestigemanche in Boom en de Wereldbekercross in Bern (Zwi) komend weekend sloegen de grote 3 van dit moment (Iserbyt, Aerts en Sweeck) een ritje in Ardooie af.

   

  Tim Merlier stond wel aan de start. De nationale wegkampioen maakte zijn comeback in het veld na een succesvolle zomer.

   

  Hij sprak in Ardooie meteen zijn sprintersbenen aan. Hij schoot als een pijl uit een boog, maar Tom Pidcock nam de leiding snel over en werd halfweg de cross uitgedaagd door Merliers ploegmaat Gianni Vermeersch. 

   

  Vermeersch troefde de kleine Brit af in de modder en boekte zijn eerste zege van het seizoen in België. In de strijd om de 3e plaats klopte Merlier de Telenet-renners Nicolas Cleppe en Thijs Aerts.

   

  Naast de traditionele namen stonden ook wegrenners Sean De Bie, Lars Boom en Jelle Wallays (opnieuw) aan de start van een veldrit. Zij eindigden respectievelijk als 16e, 20e en 25e.

  Winnaar Gianni Vermeersch gooit zijn armen in de lucht.

  Vermeersch: "Ik heb dit jaar weer een stap vooruit gezet"

  • Gianni Vermeersch (winnaar): "Dit is een mooie wedstrijd in eigen streek. Ik ben dan ook zeer blij dat ik win, ook al waren de toppers er niet. Dit is toch ook een beetje een revanche voor zondag, toen ik wat pech had. Ik denk dat ik dit jaar weer een stap vooruit gezet heb. Ik ben sterker geworden door mijn wegseizoen. Ik hoop die lijn te kunnen doortrekken."

   

  • Tim Merlier (3e): "Het was een heel zware cross, maar gelukkig voor mij was het een tempocross, want ik had nog niet veel in het veld getraind. Dat ik dan toch nog op het podium sta, is motiverend. Mijn beste periode is normaal gezien december en januari, maar die eerste podiumplaats is nu al binnen."
  Uitslag Kermiscross in Ardooie (m)
  1. Gianni Vermeersch in 58'15"
  2. Tom Pidcock (GBr) op 12"
  3. Tim Merlier 40"
  4. Thijs Aerts 42"
  5. Nicolas Cleppe 53"
  6. Dieter Vanthourenhout 1'42"
  7. Jim Aernouts 1'50"
  8. Thomas Mein (GBr) 1'55"
  9. Braam Merlier 2'12"
  10. Timo Kielich 2'34"
  16. Sean De Bie 3'35"
  20. Lars Boom (Ned) 5'17"
  25. Jelle Wallays 8'15"

  Na zijn triomf in Parijs-Tours finisht Jelle Wallays als 25e in de Kermiscross.

  Tweets van onze reporter in het veld:

  Fase per fase

  1. 16 uur 45. Vermeersch wint voor Pidcock en Merlier. Gianni Vermeersch rondt zijn sterke cross af met een eerste overwinning van het seizoen. Tom Pidcock bolt als 2e binnen, Tim Merlier viert zijn comeback met een 3e plaats.
  2. 16 uur 42. Plaatsen 1 en 2 liggen vast: Vermeersch leidt met ene bonus van 20 seconden op Pidcock. Merlier strijdt om de 3e plaats.
  3. 16 uur 35. Nog 2 rondes: Vermeersch ploetert wat verder weg van Pidcock. De 26-jarige renner zet Pidcock op 10 seconden.
  4. 16 uur 27. Vermeersch valt aan en zet Pidcock op 4 fietslengtes.
  5. 16 uur 24. Ook Thijs Aerts komt meestrijden voor de laatste podiumplaats. Samen met ploegmaat Cleppe en Merlier volgt hij op 23 seconden van de leiders.
  6. 16 uur 22. Vermeersch geeft niet af. Nog 3 rondes: Vermeersch bijt terug en zit weer in het spoor van Pidcock. Cleppe en Merlier bikkelen om de 3e plaats.
  7. 16 uur 18. Pidcock weer solo. Halfweg de Kermiscross laat Tom Pidcock zijn molen sneller draaien. De 20-jarige Engelsman laat Vermeersch weer achter zich.
  8. 16 uur 15. Boom en De Bie. Lars Boom en Sean De Bie komen in Ardooie nog eens van het veldrijden proeven. De renners van Roompot-Charles rijden tussen positie 15 en 20.
  9. 16 uur 12. De achtervolgers naderen. Thijs Aerts, Tim Merlier, Nicolas Cleppe, de Brit Thomas Mein en Jim Aernouts volgen op 18 seconden van het leidersduo Vermeersch-Pidcock.
  10. 16 uur 04. Vermeersch en Pidcock op kop. Merliers ploegmaat Gianni Vermeersch heeft Tom Pidcock bijgebeend in de kop van de wedstrijd. Merlier zelf volgt op 25 tellen van de 2 leiders. Hij wordt geflankeerd door Telenet-renners Aernouts en Cleppe.
  11. 16 uur 01. Ik ben hier om me te amuseren. Ik rijd deze veldrit voor mijn fans, die hier niet ver vandaan komen. Jelle Wallays over zijn uitstap in het veld.
  12. 15 uur 56. Pidcock versnelt! Vermeersch leidt de achtervolging op 7 seconden van de jonge Brit.
  Uitslag Kermiscross Ardooie
  1.    
  2.    
  3.    
  4.    
  5.    
  6.    
  7.    
  8.    
  9.    
  10.