• home
 • video
 • pas verschenen

  Vanthourenhout zet dominantie Pauwels Sauzen-Bingoal in de verf in Berencross

  Michael Vanthourenhout heeft voor het eerst dit seizoen toegeslagen in eigen land in de Berencross in Meulebeke. Hij maakte het af na een lange solo, voor ploegmaat Iserbyt. Na eerdere overwinningen voor Laurens Sweeck en Eli Iserbyt bevestigt Pauwels Sauzen-Bingoal zijn driekoppige dominantie.

  Met de Berencross in Meulebeke stond de tweede Ethias Cross van het veldritseizoen op de agenda. Man in vorm Eli Iserbyt was tweemaal primus in de Wereldbeker-crossen in de VS en stond ook in Meulebeke als favoriet aan de start. 

   

  Het was diezelfde Iserbyt die het als eerste voelde kriebelen. Aan het einde van de eerste ronde zorgde hij voor een eerste versnelling. Belgisch kampioen Toon Aerts liet niet begaan en hield de voorsprong beperkt.

   

  Niet veel later werd Iserbyt plots in het defensief gedrukt. De kleine renner van Pauwels Sauzen-Bingoal maakte een foutje op de balken en kwam stevig ten val. Met een grimas klom hij terug op de fiets. De val van Iserbyt veroorzaakte meteen verbrokkeling in de koers. 

   

  Een kopgroep van 6 met enkel renners van de twee grote blokken scheidde zich af. Vooraan legde Aerts er een stevig tempo op, maar wanneer de Belgische kampioen even wou uitblazen, plaatste Vanthourenhout een snedige aanval. De rest moest passen. Vanthourenhout ging hard tekeer en reed al snel 10 seconden bij elkaar.

   

  In de achtervolging perste Iserbyt er een knappe inhaalrace uit en kwam hij terug aansluiten bij Aerts & co. De achtervolgers kwamen ondertussen geen sikkepit dichter op een ontketende Vanthourenhout. Aerts probeerde nog even alleen de sprong te maken, maar liep op een counter van Iserbyt. Plaatsen 1 en 2 voor Pauwels Sauzen-Bingoal, die zo hun hegemonie in het seizoensbegin in de verf zetten.

  Fase per fase

  1. 16 uur 03. Opnieuw succes voor Pauwels Sauzen-Bingoal. Na de zege van Sweeck in Eeklo en de dubbel van Iserbyt in de VS pakken winnen ze ook hier in Meulebeke. De tweede plek van Iserbyt zet de dominantie van de formatie nog eens extra in de verf.
  2. 16 uur 01. Vanthourenhout wint! Michael Vanthourenhout heerst in de Berencross! Hij maakt het af na een lange solo. ploegmaat Eli Iserbyt wordt heel knap tweede, na een val in de tweede ronde. Aerts is een goeie derde.
  3. 15 uur 58. De mensen langs de kant applaudiseren als voor Vanthourenhout. De blonde man van Pauwels Sauzen-Bingoal gaat hier een knappe zege behalen.
  4. 15 uur 58. De podiumplekken lijken vast te liggen. Enkel pech kan Vanthourenhout nog van de zege houden.
  5. 15 uur 56. Laatste ronde. De bel luidt als Vanthourenhout passeert aan de aankomst. Iserbyt volgt op 9 seconden, Aerts op 18 seconden. Enkel met een fenomenale slotronde kan Iserbyt ploegmaat Vanthourenhout nog iets in de weg leggen. .
  6. 15 uur 54. Iserbyt geeft het volle pond. Is hij nog sterk genoeg om naar zijn ploegmaat vooraan te rijden?
  7. 15 uur 53. Nog 2 ronden. Vanthourenhout leidt nog steeds comfortabel. Iserbyt is Aerts kwijtgeraakt in de achtervolger en volgt op 11 seconden. Aerts blijft wat hangen en volgt op 17 seconden van de koploper.
  8. 15 uur 50. Iserbyt probeert. Iserbyt voelt allicht dat Aerts door zijn beste krachten zit en probeert zijn metgezel achter te laten. Aerts plooit zich dubbel om het niet te laten gebeuren. De Belgische kampioen moet een tiental meters goedmaken.
  9. 15 uur 50. Eventjes tussendoor: Lars Boom volgt op 3,5 minuten van koploper Vanthourenhout. Hij is dus niet bepaald aan een succesvolle eerste cross bezig.
  10. 15 uur 48. Leider Vanthourenhout wint enkele seconden met een knappe passage door de zandstrook. Aerts moet even later van de fiets. Het zal nog spannend worden, al lijkt de strijd stilaan in het voordeel van Vanthourenhout te kantelen.

  Uitslag:

  1.  Michael Vanthourenhout  
  2. Eli Iserbyt  
  3. Toon Aerts  
  4.    
  5.    
  6.    
  7.    
  8.    
  9.    
  10.