Ga naar de inhoud
Nash wint de cross in Waterloo.

41-jarige Nash speelt met de modder, Neff eindigt 2e na straffe inhaalrace

 zo 22 september 2019 21:16

Katerina Nash heeft de tweede Wereldbekerveldrit van het seizoen gewonnen. De 41-jarige Tsjechische was in de slopende cross van Waterloo de sterkste. Jolanda Neff stond helemaal achteraan bij de start en eindigde nog knap 2e in deze cross uit de oude doos.

Nash komt niet meer in de problemen in de slotronde en wint de WB in Waterloo

De weergoden hadden de omloop in Waterloo, nog maar de 3e cross van het seizoen, omgedoopt in een ouderwets parcours. Evie Richards, amper 22 jaar, had wel zin in 40 minuten stoempen en zwoegen.

 

Het jonge veulen vertrok als een speer, maar werd nog voor het eerste van 3 loodzware rondjes teruggefloten door Katerina Nash.

 

De 41-jarige Nash liet zich geregeld betrappen op een slipper en knieval, maar beschikte op de drassige stukken over meer paardenkracht.

 

Nash bouwde haar kloof zachtjesaan uit en reed naar de overwinning in een uitgeregend Waterloo. De Tsjechische mocht wel niet klagen dat Jolanda Neff helemaal achteraan het veld was moeten starten. De Zwitserse allroundster raapte Jan en alleman op en klokte af op de 2e plaats, voor Richards. 

Nash bouwt een kleine voorsprong uit na de eerste ronde in Waterloo

Neff: "Nog een paar minuutjes langer en ik had misschien gewonnen"

  • Katerina Nash: "Ik hou echt van deze omstandigheden. Mathieu van der Poel en Marianne Vos zijn echt goed en cool, maar ik win hier toch als 41-jarige. Ik blijf hard werken en zo nu en dan draait het nog eens goed uit."
  • Jolanda Neff: "Ik wou dat de cross nog een paar minuutjes langer had geduurd, dan had ik Nash misschien nog gepakt. Ik heb alles gegeven. Als je achteraan start, dan is het altijd een hels gevecht in het begin. Maar daarna had ik meer ruimte. Ik voelde me echt goed en dit zijn mijn favoriete omstandigheden. Hopelijk rijd ik ooit eens een volledig crossseizoen. Deze winter zeker niet, want volgend jaar wil ik schitteren op de Spelen met mijn mountainbike."
Uitslag:
1. Katerina Nash (Tsj) in 41'55"
2. Jolanda Neff (Zwi) op 19"
3. Evie Richards (GBr) 31"
4. Clara Honsinger (VS) 1'25"
5. Maghalie Rochette (Can) 1'29"
6. Caroline Mani (Fra) 1'47"
7. Jennifer Jackson (Can) 2'07"
8. Manon Bakker (Ned) 2'20"
9. Maud Kaptheijns (Ned) 2'42"
10. Rebecca Fahringer (VS) 2'54"
15. Ellen Van Loy 3'43"
22. Loes Sels 5'21"

Fase per fase

21:14

Finish: Nash wint!

Straf nummertje van Katerina Nash, die met de modder speelt. De 41-jarige Tsjechische wint. Jolanda Neff eindigt tweede, maar is mee de morele winnares. Zij sluit haar remonte af op de 2e plaats op 18 seconden. Evie Richards is 3e.
21:14

Nash komt niet meer in de problemen in de slotronde en wint de WB in Waterloo

21:12

Neff voorbij Richards

Wat een straffe remonte van Neff, die misschien wel de sterkste vrouw in koers was. De Zwitserse gaat haar inhaalrace op de 2e plaats afklokken.
21:12
Nash moet nog enkele minuten op de tanden bijten. Vorige week werd ze 2e in Iowa in totaal andere omstandigheden. De complete Tsjechische zal dus de leidersplaats in het WB-klassement kapen.
21:09
Het gevaar zal niet meer van Richards komen (+ 29") en ook Neff zit te ver. We schrijven Nash dus op.
21:08

Neff stond achteraan bij de start, maar is opgerukt naar de 3e plaats. Straf!

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
21:07

Neff naar 3

Trek Factory Racing zal met Richards en Neff 2 vertegenwoordigers op het podium hebben, maar zij staan toch in de schaduw van Nash.
21:05
Nash verachtert niet en heeft nog altijd voldoende energie in de tank om dit tot een goed einde te brengen. Als de materiaalgoden geen roet in het eten gooien, zal zij haar naam op de erelijst zetten.
21:02
In de achterhoede schuift Jolanda Neff op naar de 4e plaats. Ook zij kan haar fietssponsor Trek plezieren met een podiumplaats.
21:00

2/3

We maken ons op voor de laatste ronde. Nash zet Richards op 11 seconden. Liggen de posities vast?
20:58
Zo ziet de top 5 eruit: Nash, Richards op 9", Honsinger op 33", Mani op 44" en Neff op 59". Van Loy is 9e, Sels is 21e.
20:55
Het blijft toch opletten voor Nash, want er volgt een zoveelste slipper. Maar op de andere stukken heeft de Tsjechische gewoon meer power in de benen dan Richards.
20:53
Het wolkendek in Waterloo wordt ook weer wat dreigender. Krijgen de mannen straks nog eens de volle laag?
20:53
Ouderdomsdeken Nash heeft haar voorgift een beetje uitgebouwd op Richards. Hoe dan ook straf wat de Britse doet in deze omstandigheden. We kijken naar een duel tussen een 41-jarige en een 22-jarige.
20:51
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
20:50
Nash laat zich geregeld op een knieval betrappen, maar ook Richards zoekt alle kantjes op om toch maar op de fiets en haar benen te blijven.
20:48
De UCI leek eerst voor 4 rondjes te opteren, maar heeft die voorbarige beslissing gelukkig bijgesteld. Tussen Nash en Richards blijft het verschil nagenoeg status quo.
20:47
De vrouwen zullen "maar" 3 rondjes rijden. Dat lijkt ons op deze drassige omloop meer dan genoeg.