Laurens Sweeck eindigt als een raket en wint opener in Eeklo

  Laurens Sweeck is de eerste winnaar van het nieuwe crossseizoen en spoelde zo in Eeklo zijn tegenvallende vorige seizoen door. De man van Pauwels Sauzen-Bingoal schoot als een duiveltje-uit-een-doosje in de laatste zandbakstrook voorbij ploegmaat Eli Iserbyt. Een sterke Belgische kampioen Toon Aerts eindigde op de vierde plaats in de 1e Ethias Cross.

  Het beloven speciale eerste crossmaanden te worden zonder Mathieu van der Poel en Wout van Aert, de protagonisten van de voorbije jaren. De inzet voor de rest is nu niet de 3e plaats, maar het hele podium.

   

  Ondanks een stevige regenbui vanochtend lag de omloop in Eeklo er droog en heel snel bij. Eli Iserbyt dook als eerste het veld in met Quinten Hermans in zijn wiel. Die twee zouden de hele koers vooraan bedrijvig zijn en ook het podium halen.

   

  Liefst 12 ronden moesten de crossers voor hun eerste opdracht van het seizoen afwerken. Ze zorgden voor een aantrekkelijke wedstrijd met wisselende kopgroepen. De constanten vooraan waren Iserbyt, Hermans en Aerts. Iserbyt dook de zandstrook kort voor het einde van de omloop vaak het eerst in en dicteerde zo de wet.

   

  Iserbyt en Hermans kregen soms Aerts mee, soms Meeusen en Soete, ook Michael Vanthourenhout kwam vooraan aansluiten. Aerts miste op een gegeven moment de boot en moest rondenlang achtervolgen op de 5. Hij slaagde daar uiteindelijk in en bracht daarbij Sweeck mee. Het ploegenspel tussen Pauwels Sauzen-Bingoal en Telenet-Baloise Lions speelde volop.

   

  Iserbyt en Aerts maakten er een duel van om de kopgroep achter te laten. Om beurten trokken ze de kop, Iserbyt was telkens even los in de zandbak. In de slotronde stopte Soete goed af voor Iserbyt, zodat die enkele seconden uitliep.

   

  Maar uitgerekend in de laatste ronde kende Iserbyt zijn slechtste passage door het zand, waardoor Sweeck vanuit de achtergrond plots als een raket voorbij zijn ploegmaat kon vliegen. De kersverse papa had op het asfalt nog de tijd om zichzelf op de borst te kloppen.

  Uitslag Ethias Cross Eeklo:
  1. Laurens Sweeck in 1u01'18"
  2. Eli Iserbyt op 4"
  3. Quinten Hermans 6"
  4. Toon Aerts z.t.
  5. Daan Soete 9"
  6. Michael Vanthourenhout 12"
  7. Jens Adams 15"
  8. Tom Meeusen 26"
  9. Jim Aernouts 30"
  10. Gianni Vermeersch 59"
  11. Lars van der Haar  
  12. Corné van Kessel  

  Sweeck: "Juiste inspanning op juiste moment"

  Laurens Sweeck (25) wachtte lang om de beslissende move te doen: "Het was van cruciaal belang om de juiste inspanning op het juiste moment te leveren", legde hij uit. "Ik denk dat dat gelukt is. Ik reed een hele cross vooraan, maar mengde me bewust niet in de debatten. Tot we aan de zandbak kwamen en ik mijn moment gekomen achtte. De wind speelde een bepalende factor, vandaar ook dat ik me wat in de luwte hield."

   

  "Eigenlijk zaten we met de ploeg de hele cross in polepositie. Er was wel steeds iemand van ons team vooraan terug te vinden. Onze aanvallende manier van koersen is beloond."

   

  Zijn vorige seizoen viel tegen, nu haalt hij 1 op 1: "Het is natuurlijk fijn om zo aan het seizoen te beginnen. Ik trek me hieraan op, maar het seizoen is nog zeer lang. Al wil iedereen zo wel beginnen. Ik vertrek komende week dan ook met een zeer goed gevoel naar Amerika voor de wereldbekercrossen."

   

  Iserbyt leek op weg naar de zege, tot de laatste zandbak. "Ik reed een heel goede cross, maar misschien leverde ik net iets te veel werk op kop. Bij de laatste passage in de zandbak was het alles of niets. Ik moest net iets te veel corrigeren. Ik woekerde misschien iets te veel met mijn krachten, waardoor het op het einde een beetje op was. Maar ik ben tevreden met de tweede plaats, ik had vooraf niet gedacht zo'n bepalende rol te spelen."

  Sweeck: "Heb lang gewacht om op te schuiven"

  Iserbyt: "Het is helemaal anders koersen zonder Wout en Mathieu"

  Hermans: "Heb nog niet zo veel in het bos getraind"

  Kaptheijns zorgt voor 2 op 2

  Pauwels Sauzen-Bingoal mocht ook bij de vrouwen juichen. Maud Kaptheijns toonde zich de sterkste van een groepje van drie. De Nederlandse hield landgenote Inge van der Heijden en de Britse Anna Kay enkele meters achter zich. De koers was nochtans niet goed begonnnen voor Kaptheijns, die haar start miste en heel hard moest werken om voorin te raken.

   

  "Die kloof dichten kostte me een pak energie", aldus de Nederlandse. "Uiteindelijk raakten we met zijn drieën voorop. Zo'n eerste cross is altijd raar en zwaar. Deze prestatie geeft vertrouwen voor wat nog komt. Ik was gebrand op deze zege, vorig jaar moest ik daar veel te lang op wachten."  

  Kapetheijns: "Wou tonen dat ik een goeie zomer heb gehad"

  Fase per fase

  1. 16 uur 01. Laurens Sweeck triomfeert. De hele koers zagen we hem niet op kop, maar wel op het belangrijkste moment: in de laatste zandbak rijdt hij als een raket Iserbyt voorbij. Sweeck spoelt zo zijn slechte vorige seizoen door. Hij laat collega Eli Iserbyt enkele seconden achter zich. Toon Aerts spurt nog naar de 3e plaats voor Daan Soete. Michael Vanthourenhout is 5e.
  2. 16 uur . Zandstrook 12 is voor Sweeck. In de laatste zandbak snelt Laurens Sweeck plots Iserbyt voorbij. Die staat stil tegen zijn ploegmaat. .
  3. 15 uur 59. Iserbyt is los. Soete houdt Aerts even op en Iserbyt is gevlogen. Hij heeft enkele seconden. Het spel der ploegen is nu ook belangrijk.
  4. 15 uur 58. Aerts duelleert. Daar is de Belgische kampioen weer op de eerste rij. Maar in de aanloop naar de zandstrook zakt hij er wat door.
  5. 15 uur 57. 7 koplopers. Aerts mist nog wat explosiviteit en moet 5 man laten terugkomen. Iserbyt springt weer naar 1, gevolgd door Aerts en Hermans. Soete en Vanthourenhout roeren zich ook.
  6. 15 uur 56. Aerts trekt door bij ingaan laatste ronde. Op de schuine kant duikt hij voorbij Iserbyt, waarna de kampioen stevig doortrekt op het asfalt richting finish. Enkel Iserbyt kan mee.
  7. 15 uur 55. Zandstrook 11. Iserbyt moet van de fiets, Aerts peddelt rustig als 2e mee. De kampioen zoekt naar een gaatje, want hij beseft wellicht dat hij de sterkste man in de koers is.
  8. 15 uur 52. Vanthourenhout zet Iserbyt onder druk. Volgens zijn ploegleider Gianni Meersman zal Michael Vanthourenhout aan het langste eind trekken. Die laatste is alvast voorbij Iserbyt gegaan. Maar Aerts is niet ver. De Belgische kampioen is duidelijk de sterkste, maar is hij ook de behendigste op deze omloop?
  9. 15 uur 51. Nog 2 ronden. Vanthourenhout heeft zijn ploegmaat Iserbyt bijna te pakken. Toon Aerts is snel hersteld van zijn schuivertje en zit op een 50-tal meter met nog een 5-tal renners in zijn wiel.
  10. Iserbyt probeert alleen weg te raken. 15 uur 48.
  11. 15 uur 46. Zandstrook 10. Iserbyt moet toch even van de fiets in de 10e passage van de zandbak. Eerste achtervolger Toon Aerts gaat er de mist in.
  12. 15 uur 44. Zandstrook 9. Iserbyt speelt met het zand. Opnieuw duikt hij als eerste de bak in en hij lost een haperende Aerts, die de rest ophoudt. Iserbyt heeft 7 seconden voorsprong bij het ingaan van de 10e ronde.
  13. 15 uur 43. Aernouts is de 8e leider. Het sloopwerk van Toon Aerts levert voorlopig niets op. Jim Aernouts komt aansluiten.
  14. 15 uur 41. Aerts meteen op kop. De kopman van Telenet-Baloise Lions neemt niet even rust, maar zet zich meteen aan de leiding van de kopgroep en trekt door.
  15. 15 uur 40. Zandstrook beloont Aerts en Sweeck. Van 5 naar 7 vooraan: in de zandstrook sluiten de rijdende Aerts en Laurens Sweeck bij de kop aan. 4 ploegmaats tegen 3 ploegmaats en 1 enkeling.
  16. 15 uur 36. Aerts, Sweeck en Aernouts viseren top 5. Toon Aerts is nu al rondelang de jacht aan het voeren op de vluchters. Het verschil bedraagt nog maar 6 seconden.
  17. 15 uur 35. 8e ronde. 12 seconden bedraagt het verschil tussen de kopgroep en het groepje met Aerts. Bij de passage aan de finish werken Iserbyt en Hermans zich opnieuw los. Zij zijn duidelijk de sterksten vooraan.
  18. Iserbyt en Hermans nemen even voorsprong. 15 uur 35.
  19. 15 uur 33. Toon Aerts ment vruchteloze achtervolging? Zit de winnaar vooraan? Toon Aerts volgt met 3 renners in zijn wiel op 100 meter. Aerts weet dat hij Hermans moet bijstaan tegen 3 concurrenten van Pauwels Sauzen.
  20. 15 uur 31. 5 leiders. De zandstrook heeft weer zijn rol gespeeld en de 3 groepjes/enkelingen vooraan bollen met zijn vijven samen de 7e ronde in: Iserbyt, Soete, Vanthourenhout, Meeusen en Hermans.