• home
 • video
 • pas verschenen

  Van der Poel laat ook kruimels in Parkcross niet liggen, geen geluk voor Van Aert in laatste cross

  Mathieu van der Poel zet ook na het WK zijn zegetocht voort. Op 2 ronden van het einde liet hij Toon Aerts, Michael Vanthourenhout en Lars van der Haar achter. Wout van Aert schoot in zijn laatste cross bij de start uit zijn pedaal en kwam nooit meer vooraan.

  Van der Poel trekt pas in slotfase alle registers open

  Het was even wennen aan de nieuwe truien bij de start: Wout van Aert zag zijn regenboogtrui nu om de schouders van Mathieu van der Poel hangen, zelf droeg hij voor het eerst (en voor het laatst) de zwarte trui van Cibel. Die bracht hem weinig geluk, want na een slippertje bij de start was zijn wedstrijd (en meteen ook zijn crossseizoen) al voorbij.

   

  In de openingsfase was vooral Michael Vanthourenhout erg bedrijvig, terwijl Mathieu van der Poel lang de kat uit de boom keek. Net als op het WK kwam Toon Aerts pas laat onder stoom. Hij nam over van Vanthourenhout in de spits, maar toen hij zich vastreed in het zand was dat het sein voor Van der Poel om al zijn troeven op tafel te gooien.

   

  Van der Poel legde zo'n verschroeiend tempo op, dat het al meteen duidelijk was dat de anderen voor de 2e plaats moesten rijden. Het is zijn 28e zege in zijn 30e cross.

   

  Het gevecht om plaats 2 werd gekenmerkt door 2 slippertjes: eerst zag Aerts zijn kansen in rook opgaan door een uitschuiver en in de laatste bocht tikte Van der Haar het wiel aan van Vanthourenhout, waardoor hij alsnog van het podium viel.

  Van der Poel: "Het was glad en dat maakte het technisch"

  Mathieu van der Poel is de eerste wereldkampioen in meer dan 10 jaar tijd die in zijn regenboogtrui op het hoogste schavotje staat in Maldegem. "Ik vind dit een leuke cross. Als het regent, kun je het verschil maken."

   

  "Het was vooral glad en dat maakte het technisch. Ik was bewust op gewone banden gestart, waardoor ik moest opletten in de bochten. Maar zo kon ik in het eerste deel van de wedstrijd wel krachten sparen. Toen ik wisselde naar rhino's ging het een stuk beter."

  Uitslag bij de mannen

  1. Mathieu van der Poel (Ned)
  2. Michael Vanthourenhout op 15" 
  3. Toon Aerts - 15"
  4. Lars van der Haar (Ned) - 25"
  5. David van der Poel (Ned) - 38"
  6. Eli Iserbyt - 38"
  7. Michael Boros (Tsj) - 1'10"
  8. Wout van Aert - 1'21"
  9. Tom Meeusen - 1'35"
  10. Felipe Orts (Spa) - 1'46"

  Betsema wint bij de vrouwen: "Wou wat rechtzetten"

  Bij de vrouwen was de Parkcross een prooi voor een verbeten en gebeten Denise Betsema. "Ik had wat recht te zetten na het NK en WK, waar ik telkens 4e was." Door foutjes van de concurrentie bleven iets voorbij halfweg ploeggenotes Betsema en Verdonschot over. De Nederlandse was niet van plan om cadeautjes uit te delen en reed Verdonschot er genadeloos af.

   

  Sanne Cant kwam 3 dagen na haar wereldtitel niet in het stuk voor. "In de eerste zandstroken was er wat gesukkel en verlies ik meteen voeling met de kopgroep. Daarna kwam ik ook niet meer dichterbij."

  Uitslag bij de vrouwen

  1. Denise Betsema (Ned)
  2. Laura Verdonschot
  3. Annemarie Worst (Ned)
  4. Yara Kastelijn (Ned)
  5. Alice Maria Arzuffi (Ita)
  6. Sanne Cant
  7. Katie Compton (VS)
  8. Ellen Van Loy

  Fase per fase

  1. 15 uur 57. Van Aert bolt als 8e over de finish. Zijn crossseizoen is officieel voorbij.
  2. 15 uur 56. Van der Poel wint! Van der Poel mag zijn armen in de lucht steken, maar achter hem gaat Van der Haar nog spectaculair onderuit. Zo krijgen Vanthourenhout en Aerts de andere podiumplaatsen in de schoot geworpen.
  3. 15 uur 54. Vanthourenhout neemt toch weer over van Van der Haar. Alles is nog speelbaar. Voor plaats 2 dan, want Van der Poel is voor de zoveelste keer aan een soloslim bezig. Op naar zijn 28e zege van het seizoen.
  4. 15 uur 53. Van der Haar neemt Vanthourenhout te grazen in een bocht en zet meteen door. Was dat de move die hem de 2e plaats oplevert?
  5. 15 uur 53. Aerts geeft het nog niet op, maar hij heeft moeite om zijn grote vermogen aan te spreken op het stilaan glibberige parcours.
  6. 15 uur 52. Val Aerts. Flashback naar het WK voor Toon Aerts: in 2e positie gaat hij andermaal onderuit. Hier lijkt de Belgische kampioen zijn podiumplaats te verliezen, want Vanthourenhout en Van der Haar wachten niet.
  7. 15 uur 50. Slotronde. Met een voorsprong van 13 seconden vat Van der Poel de laatste ronde aan.
  8. 15 uur 48. De beer is nu helemaal los. Met de klap heeft Van der Poel meer dan 10 seconden voorsprong. De strijd om de 2e plaats is losgebarsten.
  9. 15 uur 47. De vleugels van Van der Poel waren al een tijdje aan het klapperen, maar nu is hij echt gaan vliegen. De beslissende kloof lijkt geslagen.
  10. Van der Poel laat Aerts en Vanthourenhout achter. 15 uur 47.
  11. 15 uur 44. Aerts rijdt zich vast in het zand en loopt op een counter van Van der Poel, die nu alle registers opentrekt. Was dat het beslissende moment?
  12. 15 uur 44. Nog 2 ronden. Aerts en Van der Poel gaan samen de laatste 2 ronden in. Vanthourenhout volgt op een 3-tal seconden, Van der Haar heeft nog een paar seconden extra aan de broek.
  13. 15 uur 43. Aerts heeft nu toch een hogere versnelling gevonden. Van der Haar vliegt overboord en ook Vanthourenhout hangt tussen zijn kader.
  14. 15 uur 41. Toon Aerts bepaalt nu voor het eerst in deze cross het tempo. Vanthourenhout, Van der Poel en Van der Haar volgen vlot.
  15. 15 uur 39. Het tempo vooraan wordt nu toch weer gedrukt, waardoor ploegmaats Aerts en Van der Haar zich toch weer melden in de spits.
  16. 15 uur 37. Vanthourenhout plooit zich dubbel om naar Van der Poel toe te rijden. De wereldkampioen kijkt even om en lijkt gas terug te nemen.
  17. 15 uur 35. Het gaatje tussen Van der Poel en de rest wordt groter, ook omdat Vanthourenhout niet voorbij Van der Haar geraakte.
  18. 15 uur 32. Nog 4 ronden. Enkel Van der Haar, Vanthourenhout en Aerts kunnen de tempoversnelling van Van der Poel beantwoorden. Iserbyt en broer Van der Poel lijken het slachtoffer te worden.
  19. 15 uur 31. Mathieu van der Poel deelt een prik uit. Wie kraakt er in zijn wiel?
  20. 15 uur 28. In de kopgroep hebben we 3 koppeltjes: Aerts en Van der Haar voor Telenet-Fidea, de broers Van der Poel voor Corendon en Vanthourenhout en Iserbyt voor Marlux.
  21. 15 uur 27. Van 3 naar 6. Het groepje met Aerts is er dan toch in geslaagd zich bij de eerste 3 renners te voegen. We lijken nog 6 kandidaten te hebben voor de dagzege, want Van Aert blijft wat hangen.
  22. 15 uur 23. Het is nu Van der Haar die er de pees oplegt. Hij wil voorkomen dat het groepje met Iserbyt, Aerts en David van der Poel kan terugkeren.
  23. 15 uur 20. Wout van Aert is na de 3e ronde opgeschoven in het pak, maar niet qua tijd. Het verschil met de kop, waar Van der Haar is komen aansluiten, is 21 seconden.
  24. 15 uur 17. Na wat nieuwe schermutselingen zijn Vanthourenhout en Van der Poel toch weer komen bovendrijven. Zij lijken de beste 2 renners in koers.
  25. Van der Poel en Vanthourenthout zetten de concurrentie onder druk. 15 uur 17.
  26. 15 uur 14. Van der Poel leidt. Van der Poel neemt de kop over van Vanthourenhout. Is zijn moment aangebroken?
  27. 15 uur 13. Het verschil tussen de kop en achtervolger Van Aert is in de 2e ronde nagenoeg stabiel gebleven: 17 seconden.
  28. 15 uur 13. Aerts maakt de sprong naar de 2 leiders. Het tempo stokt niet vooraan en dat is nefast voor Van Aert, die ook nog eens een foutje maakt op de balkjes. Het ziet er penibel uit voor Van Aert.
  29. 15 uur 12. Vanthourenhout en Mathieu van der Poel zetten de rest op een paar lengtes.
  30. 15 uur 06. Het verschil tussen de kop van de wedstrijd, nu aangevoerd door Iserbyt en Vanthourenhout, en Van Aert is 17 seconden.
  31. 15 uur 04. Opgave Adams. Voor Jens Adams zit de wedstrijd er nu al op. Hij is in de eerste ronde onderuit gegaan en druipt af.
  32. 15 uur 04. Toon Aerts roept David van der Poel weer tot de orde. Van Aert houdt zich op rond de 20e positie. Hij moet hopen dat het eens stilvalt om meer te kunnen opschuiven.
  33. 15 uur 01. Met de zegen van zijn broer mag David van der Poel een beetje voorsprong nemen.
  34. 15 uur . Wout van Aert schoot uit zijn pedaal bij de start. Hij bevindt zich in de buik van het peloton. Een drama op dit snelle parcours.
  35. 15 uur . Start. De mannen zijn vertrokken. Van der Poel duikt meteen als eerste de bocht in, geflankeerd door zijn broer David.
  36. 14 uur 59.
  37. 14 uur 48. "Ik had hier graag nog een laatste keer geknald, maar vanochtend voelde ik mij niet helemaal 100%". Wout van Aert.
  38. 14 uur 31.
  39. 14 uur 26. Betsema voor Verdonschot en Worst. Betsema plaatst haar naam op de erelijst in Maldegem. Ze blijft haar ploeggenote Verdonschot voor. Plaatsen 3 tot 5 zijn voor Steylaerts, met Worst, Kastelijn en Arzuffi. Cant klopt Compton in de sprint om plaats 6.
  40. 14 uur 25. Betsema maakt geen foutjes. Ze is zegezeker.
  41. 14 uur 22. Betsema is op weg naar haar 11e zege van het seizoen. Afgelopen zondag eindigde ze nog op de ongelukkige 4e plaats.
  42. 14 uur 19. Slotronde. Verdonschot ziet Betsema verder wegrijden. De posities lijken vast te liggen: Betsema op 1, Verdonschot op 2 en Worst op 3.
  43. 14 uur 19. Het wordt moeilijk voor Kastelijn om het podium te halen, want ze maakt opnieuw een foutje.
  44. 14 uur 17. Betsema is niet van plan om Verdonschot op haar bagagedrager mee te nemen. Verdonschot won dit seizoen 2 crossen, helemaal in het begin van het seizoen 2 kleinere crossjes in Tsjechië en Zwitserland.
  45. 14 uur 13. Door een foutje van Kastelijn in het zand zijn ploeggenotes Verdonschot en Betsema toch weer ribbedebie. Het is nu 2 rensters van Marlux tegen 2 rensters van Steylaerts.
  46. 14 uur 12. Europees kampioene Worst lijkt het grootste slachtoffer te worden van haar eigen foutje. Kastelijn kan vooraan wel weer aansluiten.
  47. Kunnen Verdonschot en Betsema voorop blijven? 14 uur 10.
  48. 14 uur 09. Worst blijft haken in een bocht en houdt zo Kastelijn op. De 2 vrouwen van Marlux zijn zo los.
  49. 14 uur 08. Verdonschot sluit weer aan. Vooraan hinderen de vrouwen elkaar een beetje in het zand, waardoor Verdonschot op karakter toch weer kan aansluiten. Het is nu de jonge Yara Kastelijn die het tempo bepaalt.
  50. 14 uur 07. Cant deemstert weg. Sanne Cant, daar mogen we een kruis over maken. Ze is nu ook door Arzuffi en Compton voorbijgestoken.
  51. 14 uur 01. Cant moet nu ook weer Van Loy laten rijden. Dat is geen goed teken.
  52. 14 uur 01. Vooraan hangt Verdonschot aan het rekkertje. We lijken af te stevenen op een Nederlands podium, met Betsema, Worst en Kastelijn. Afwachten wat de volgorde aan de finish wordt.
  53. 14 uur . 3e ronde. Bij het ingaan van de 3e ronde kunnen we de schade voor Cant opmeten: 23 seconden is het verschil. Dat lijkt al aanzienlijk.
  54. 13 uur 59. Het komt vooraan weer samen. De inhaalrace van Cant was van vrij korte duur. Het gat lijkt weer groter te worden.
  55. 13 uur 54. De Nederlandse vrouwen nemen nu toch wat afstand vooraan. Betsema en Worst zetten Verdonschot op enkele meters. In de achtergrond is Cant aan het oprukken.
  56. 13 uur 52. Het verschil tussen het kwartet aan de leiding en het duo Van Loy-Cant lijkt groter te worden. Wanneer slaat de turbo van de wereldkampioene aan? Of is de titelviering toch in haar benen gekropen?
  57. Sanne Cant komt ten val in het zand. 13 uur 50.
  58. 13 uur 49. Intussen laat Betsema er geen gras over groeien. Logisch op dit zandparcours. Ze is ploeggenote Verdonschot voorbijgesneld. Worst en Kastelijn proberen nog te volgen. Daarachter gaapt al een kloofje naar Van Loy en Cant.
  59. 13 uur 47. Valpartij Cant. Ook Cant gaat over de kop in het zand. Ze mag aan een inhaalrace beginnen als ze voor een 3e keer wil winnen in Maldegem.
  60. 13 uur 46. In de eerste zandstrook wordt er meteen gevallen. Compton is het bekendste slachtoffer.
  61. 13 uur 45. Start. Verdonschot heeft de pikstart, met Worst en Betsema in haar zog. Cant kijkt nog even de kat uit de boom.
  62. 13 uur 43. Vrouwen. Over enkele minuten beginnen we aan de wedstrijd bij de vrouwen. Wereldkampioene Sanne Cant zal vooral tegenstand kunnen verwachten van Denise Betsema en Annemarie Worst.
  63. Van der Poel maakt zich klaar om het parcours te verkennen in zijn regenboogtrui. 12 uur 59.
  64. Van Aert in zijn trui van Cibel. Een unicum, want vanaf volgend seizoen rijdt hij in het veld voor Jumbo-Visma. 12 uur 58.
  65. Het frame van Sanne Cant wordt later nog bijgewerkt, met een plaatsje voor haar 3e titel. Zal ze straks nog plaats genoeg hebben? 12 uur 28.
  66. Sanne Cant in de regenboogtrui, een vertrouwd gezicht. 12 uur 15.
  67. De regenboogfiets van Van der Poel staat al klaar. 12 uur .
  68. 11 uur 38. Mooi deelnemersveld. Met Van der Poel, Van Aert, Aerts, Vanthourenhout, Sweeck en Van der Haar tekent de volledige top 6 present in Maldegem. Voor Wout van Aert is het de laatste cross van het seizoen. Hierna bereidt hij zich voor op het wegseizoen.