Van der Poel laat ook kruimels in Parkcross niet liggen, geen geluk voor Van Aert in laatste cross

  Mathieu van der Poel zet ook na het WK zijn zegetocht voort. Op 2 ronden van het einde liet hij Toon Aerts, Michael Vanthourenhout en Lars van der Haar achter. Wout van Aert schoot in zijn laatste cross bij de start uit zijn pedaal en kwam nooit meer vooraan.

  Van der Poel trekt pas in slotfase alle registers open

  Het was even wennen aan de nieuwe truien bij de start: Wout van Aert zag zijn regenboogtrui nu om de schouders van Mathieu van der Poel hangen, zelf droeg hij voor het eerst (en voor het laatst) de zwarte trui van Cibel. Die bracht hem weinig geluk, want na een slippertje bij de start was zijn wedstrijd (en meteen ook zijn crossseizoen) al voorbij.

   

  In de openingsfase was vooral Michael Vanthourenhout erg bedrijvig, terwijl Mathieu van der Poel lang de kat uit de boom keek. Net als op het WK kwam Toon Aerts pas laat onder stoom. Hij nam over van Vanthourenhout in de spits, maar toen hij zich vastreed in het zand was dat het sein voor Van der Poel om al zijn troeven op tafel te gooien.

   

  Van der Poel legde zo'n verschroeiend tempo op, dat het al meteen duidelijk was dat de anderen voor de 2e plaats moesten rijden. Het is zijn 28e zege in zijn 30e cross.

   

  Het gevecht om plaats 2 werd gekenmerkt door 2 slippertjes: eerst zag Aerts zijn kansen in rook opgaan door een uitschuiver en in de laatste bocht tikte Van der Haar het wiel aan van Vanthourenhout, waardoor hij alsnog van het podium viel.

  Van der Poel: "Het was glad en dat maakte het technisch"

  Mathieu van der Poel is de eerste wereldkampioen in meer dan 10 jaar tijd die in zijn regenboogtrui op het hoogste schavotje staat in Maldegem. "Ik vind dit een leuke cross. Als het regent, kun je het verschil maken."

   

  "Het was vooral glad en dat maakte het technisch. Ik was bewust op gewone banden gestart, waardoor ik moest opletten in de bochten. Maar zo kon ik in het eerste deel van de wedstrijd wel krachten sparen. Toen ik wisselde naar rhino's ging het een stuk beter."

  Uitslag bij de mannen

  1. Mathieu van der Poel (Ned)
  2. Michael Vanthourenhout op 15" 
  3. Toon Aerts - 15"
  4. Lars van der Haar (Ned) - 25"
  5. David van der Poel (Ned) - 38"
  6. Eli Iserbyt - 38"
  7. Michael Boros (Tsj) - 1'10"
  8. Wout van Aert - 1'21"
  9. Tom Meeusen - 1'35"
  10. Felipe Orts (Spa) - 1'46"

  Betsema wint bij de vrouwen: "Wou wat rechtzetten"

  Bij de vrouwen was de Parkcross een prooi voor een verbeten en gebeten Denise Betsema. "Ik had wat recht te zetten na het NK en WK, waar ik telkens 4e was." Door foutjes van de concurrentie bleven iets voorbij halfweg ploeggenotes Betsema en Verdonschot over. De Nederlandse was niet van plan om cadeautjes uit te delen en reed Verdonschot er genadeloos af.

   

  Sanne Cant kwam 3 dagen na haar wereldtitel niet in het stuk voor. "In de eerste zandstroken was er wat gesukkel en verlies ik meteen voeling met de kopgroep. Daarna kwam ik ook niet meer dichterbij."

  Uitslag bij de vrouwen

  1. Denise Betsema (Ned)
  2. Laura Verdonschot
  3. Annemarie Worst (Ned)
  4. Yara Kastelijn (Ned)
  5. Alice Maria Arzuffi (Ita)
  6. Sanne Cant
  7. Katie Compton (VS)
  8. Ellen Van Loy

  Fase per fase

  1. 15 uur 57. Van Aert bolt als 8e over de finish. Zijn crossseizoen is officieel voorbij.
  2. 15 uur 56. Van der Poel wint! Van der Poel mag zijn armen in de lucht steken, maar achter hem gaat Van der Haar nog spectaculair onderuit. Zo krijgen Vanthourenhout en Aerts de andere podiumplaatsen in de schoot geworpen.
  3. 15 uur 54. Vanthourenhout neemt toch weer over van Van der Haar. Alles is nog speelbaar. Voor plaats 2 dan, want Van der Poel is voor de zoveelste keer aan een soloslim bezig. Op naar zijn 28e zege van het seizoen.
  4. 15 uur 53. Van der Haar neemt Vanthourenhout te grazen in een bocht en zet meteen door. Was dat de move die hem de 2e plaats oplevert?
  5. 15 uur 53. Aerts geeft het nog niet op, maar hij heeft moeite om zijn grote vermogen aan te spreken op het stilaan glibberige parcours.
  6. 15 uur 52. Val Aerts. Flashback naar het WK voor Toon Aerts: in 2e positie gaat hij andermaal onderuit. Hier lijkt de Belgische kampioen zijn podiumplaats te verliezen, want Vanthourenhout en Van der Haar wachten niet.
  7. 15 uur 50. Slotronde. Met een voorsprong van 13 seconden vat Van der Poel de laatste ronde aan.
  8. 15 uur 48. De beer is nu helemaal los. Met de klap heeft Van der Poel meer dan 10 seconden voorsprong. De strijd om de 2e plaats is losgebarsten.
  9. 15 uur 47. De vleugels van Van der Poel waren al een tijdje aan het klapperen, maar nu is hij echt gaan vliegen. De beslissende kloof lijkt geslagen.
  10. Van der Poel laat Aerts en Vanthourenhout achter. 15 uur 47.
  11. 15 uur 44. Aerts rijdt zich vast in het zand en loopt op een counter van Van der Poel, die nu alle registers opentrekt. Was dat het beslissende moment?
  12. 15 uur 44. Nog 2 ronden. Aerts en Van der Poel gaan samen de laatste 2 ronden in. Vanthourenhout volgt op een 3-tal seconden, Van der Haar heeft nog een paar seconden extra aan de broek.
  13. 15 uur 43. Aerts heeft nu toch een hogere versnelling gevonden. Van der Haar vliegt overboord en ook Vanthourenhout hangt tussen zijn kader.
  14. 15 uur 41. Toon Aerts bepaalt nu voor het eerst in deze cross het tempo. Vanthourenhout, Van der Poel en Van der Haar volgen vlot.
  15. 15 uur 39. Het tempo vooraan wordt nu toch weer gedrukt, waardoor ploegmaats Aerts en Van der Haar zich toch weer melden in de spits.
  16. 15 uur 37. Vanthourenhout plooit zich dubbel om naar Van der Poel toe te rijden. De wereldkampioen kijkt even om en lijkt gas terug te nemen.
  17. 15 uur 35. Het gaatje tussen Van der Poel en de rest wordt groter, ook omdat Vanthourenhout niet voorbij Van der Haar geraakte.
  18. 15 uur 32. Nog 4 ronden. Enkel Van der Haar, Vanthourenhout en Aerts kunnen de tempoversnelling van Van der Poel beantwoorden. Iserbyt en broer Van der Poel lijken het slachtoffer te worden.
  19. 15 uur 31. Mathieu van der Poel deelt een prik uit. Wie kraakt er in zijn wiel?
  20. 15 uur 28. In de kopgroep hebben we 3 koppeltjes: Aerts en Van der Haar voor Telenet-Fidea, de broers Van der Poel voor Corendon en Vanthourenhout en Iserbyt voor Marlux.