• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Topfavoriet Van der Poel zet in Bogense de kers op de taart

  Mathieu van der Poel (24) heeft zijn tweede wereldtitel bij de profs te pakken. De Nederlander kreeg de regenboogtrui aanvankelijk niet cadeau, maar veegde uiteindelijk toch iedereen op een hoopje. Wout van Aert en Toon Aerts eisten het zilver en het brons op.

  Mathieu van der Poel rekent af met de Belgen in Bogense en wordt wereldkampioen

  Het WK veldrijden in een notendop

  • Sleutelmoment: Wout van Aert rijdt iets voor halweg koers na een intens duel naar Mathieu van der Poel, maar gaat op de schuine kant in de fout en ziet zijn rivaal opnieuw wegrijden. Voorgoed deze keer.

   

  • Man van het Seizoen: Mathieu van der Poel had dit seizoen bijna elke cross gewonnen waar hij aan de start stond, maar toch was hij het aan zichzelf verplicht om dit te bekronen met WK-goud. Met een Europese titel, een wereldtitel en de vermoedelijke eindzege in de Superprestige en DVV-trofee is Van der Poel overduidelijk de Man van het Seizoen.

   

  • Opvallend: Wout van Aert staat voor het 5e jaar op een rij op het podium van het WK. Enkel de Fransman Dufraisse (8), Mario De Clercq (7) en Erik De Vlaeminck (6) doen beter.

  Duel Van der Poel-Van Aert duurt te kort door foutje titelverdediger

  De dooi en de felle wind hadden het parcours in Bogense nog sneller gemaakt. De wedstrijd bij de beloften vrouwen had de Belgen gesterkt dat het misschien tóch mogelijk was om de onverslaanbare Mathieu van der Poel het vuur aan de schenen te leggen.

   

  In de eerste rondes leek dat scenario ook uit te komen. Als een slang kronkelde het veldritpeloton over de Deense modder. Had Van der Poel net als vorig jaar weer geen superdag?

   

  De Belgen zetten de Nederlanders elk op een beurt onder druk, maar een foutje van Aerts op de schuine kant lanceerde Van der Poel. Aerts probeerde de kloof eerst zelf te beperken, maar toen dat niet lukte nam Van Aert over.

   

  Een ronde lang kregen we een schitterend duel tussen de 2 oude rivalen. Van Aert slaagde er zowaar naar Van der Poel toe te rijden. Zou het toch weer zo'n WK worden?

  Aerts hapert op de schuine kant, Van der Poel gaat er alleen vandoor

  Aerts rijdt Van Aert voorbij, maar valt toch nog

  Van der Poel en Van Aert ging samen de 2e koershelft in, maar een slechte passage op de schuine kant deed de uittredende kampioen de das om. Opnieuw moest hij een gat dichten, maar door een nieuwe fout op de schuine kant was het pleit beslecht.

   

  Van Aert vocht nog voor wat hij waard was, maar een foutloze Van der Poel was te sterk. In de achtergrond was de diesel van Aerts alsnog aangeslagen. Van Aert moest stilaan zijn eerdere inspanningen bekopen en zag de Belgische kampioen op en over hem komen.

   

  Maar met het zilver in zicht ging Aerts plots onderuit. Van Aert kreeg zo alsnog vrije baan naar de 2e podiumplaats. Ook de andere Belgen reden een uitstekende koers. Ze eindigden allemaal in de top 11.

  Aerts komt ten val in de slotronde en moet het zilver aan Van Aert laten

  Van der Poel valt in de armen van zijn vriendin

  Van der Poel pronkt met wereldkampioenentrui op het podium in Bogense

  Van der Poel krijgt telefoontje van Nederlandse premier: "Het werd nog eens tijd, hé"

  Uitslag

  1. Mathieu van der Poel (Ned) 1u09'20"
  2. Wout van Aert 16"
  3. Toon Aerts 25"
  4. Michael Vanthourenhout 50"
  5. Laurens Sweeck 1'01"
  6. Lars van der Haar (Ned) 1'10"
  7. Quinten Hermans 1'24"
  8. Marcel Meisen (Dui) 1'29"
  9. Jens Adams 1'31"
  10. Gianni Vermeersch 1'33"
  11. Tim Merlier 1'46"
  12. Felipe Orts (Spa) 1'59"
  13. Joris Nieuwenhuis (Ned) 2'18"
  14. Michael Boros (Tsj) 2'25"
  15. Sieben Wouters (Ned) 2'27"
  16. Gioele Bertolini (Ita) 2'31"
  17. Corné van Kessel (Ned) 3'09"
  18. Stan Godrie (Ned) 3'11"
  19. Fabien Canal (Fra) 3'12"
  20. David van der Poel (Ned) 3'13"

  Reacties van de hoofdrolspelers

   

   

   

  • Michael Vanthourenhout (4e): "Het is natuurlijk niet tof als je net naast het podium valt, maar ik heb toch een goed en regelmatig seizoen gereden. Als land hebben we ook ons best gedaan, maar Mathieu kreeg perfect wat hij wou met een man-tegen-man-gevecht met Wout. Dat wil ook zeggen dat de sterkste renner gewonnen heeft vandaag."

   

  • Laurens Sweeck (5e): "De Belgische blokvorming pakte de eerste rondes goed uit, maar meer was niet mogelijk. Mathieu rijdt dan wel weg op die technische passage, maar hij heeft het daarna ook niet cadeau gekregen. Hij heeft er voor gewerkt. Ik denk dat iedereen op zijn plaats is geëindigd."

   

  • Quinten Hermans (7e): "Ik reed in de eerste ronde mijn ketting eraf en moest vanaf de 35e plaats opnieuw beginnen. Er zat dus niet meer in dan een achtervolgingsrace. In de belangrijkste wedstrijden had ik altijd pech dit jaar. Jammer, want ik voelde mij echt goed."

   

  • Jens Adams (9e): "Het gevoel was goed, maar ik had wat pech met een lekke band. Ik heb in ieder geval getoond dat ik mijn selectie waard was."

   

  • Giannie Vermeersch (10e): "Een tiende plaats was het hoogst haalbare. Ik was niet mee in het begin en dan is het moeilijk om terug te komen. We hadden op voorhand een plannetje, maar het is moeilijk om dat helemaal uit te voeren als je op zo'n sterke Mathieu botst."

  Fase per fase

  1. 16 uur 20. Van der Poel komt niet meer in de problemen in de slotronde en is wereldkampioen.

   Van der Poel komt niet meer in de problemen in de slotronde en is wereldkampioen

  2. 16 uur 15. Aerts komt ten val in de slotronde en moet het zilver aan Van Aert laten.

   Aerts komt ten val in de slotronde en moet het zilver aan Van Aert laten

  3. 16 uur 14. Vanthourenhout en Sweeck leggen beslag op de 4e en 5e plaats.
  4. 16 uur 14. Huilende Van der Poel. De emoties laaien hoog op bij Van der Poel, die tegen de tranen moet vechten wanneer hij over de finish komt. 16 seconden later komt Van Aert over de finish. Het brons is voor Aerts.
  5. 16 uur 13. Val Aerts! Toon Aerts gaat op een schijnbaar ongevaarlijke plaats onderuit. Van Aert vlamt hem ongenadig voorbij. Toch nog zilver voor de titelverdediger.
  6. 16 uur 13. Van der Poel viert. Van der Poel gooit zijn vuisten al in de luchten. Hij weet dat het binnen is.
  7. 16 uur 12. Aerts maakt een klein foutje op de laatste passage aan de schuine kant. Van Aert komt zo een beetje dichter.
  8. 16 uur 12. Van der Poel laat het een beetje lopen en neemt geen risico meer. Het verschil loopt een beetje terug, naar 25 seconden.
  9. 16 uur 11. Van Aert ziet Aerts wegrijden. Hij laat het hoofd niet hangen, maar het lijkt vruchteloos. Het zilver is weggelegd voor Aerts.
  10. 16 uur 10. Aerts zet Van Aert op een paar meter. Die laatste moet voor de zoveelste keer vandaag een gaatje proberen te dichten. Kan hij dat?
  11. 16 uur 10. Aerts heeft Van Aert te pakken in de voorlaatste ronde.

   Aerts heeft Van Aert te pakken in de voorlaatste ronde

  12. 16 uur 09. Zelfs Adrie van der Poel begint er stilaan in te geloven. In de materiaalpost moedigt hij zijn zoon een laatste keer aan.
  13. 16 uur 08. Slotronde. We zijn al 3 minuten voorbij het uur, maar toch doen we er nog een laatste ronde bij. Voor Van der Poel wordt het een ereronde. Hij zal zijn wonderseizoen bekronen met een wereldtitel.
  14. 16 uur 06. Duel Aerts-Van Aert. Aerts gaat op en over Van Aert en zet hem op de schuine kant meteen onder de druk. De uittredende kampioen laat het niet aan zijn hart komen en rijdt er voor een keer wel eens vlot door.
  15. 16 uur 06. "Ik denk dat Wout nu wat bekoopt dat hij in het begin dat gat op Mathieu heeft dichtgereden. Daar kan Toon van profiteren.". Bondscoach Sven Vanthourenhout.
  16. 16 uur 05. Aerts krijgt de tweede plaats van Van Aert in het vizier.

   Aerts krijgt de tweede plaats van Van Aert in het vizier

  17. 16 uur 04. Omdat Van der Poel al een tijdje ribbedebie is, focussen we ons op de strijd om het zilver. Aerts kan Van Aert bijna een schouderklopje geven.
  18. 16 uur . Nog 2 ronden. In de lange rechte lijn naar de finish ziet Aerts Van Aert rijden. Van der Poel rijdt weer een paar seconden verder weg.
  19. 15 uur 59. Toon Aerts zit al op 11 seconden van Wout van Aert. "Hij ziet zijn prooi!".
  20. 15 uur 58. "Krijgen we nog een strijd om plek 2? Ik denk het wel!". Michel Wuyts.