• home
 • video
 • pas verschenen

  Van der Poel zet zegetocht voort in Otegem, Van Aert blijft tricolore Aerts voor

  Mathieu van der Poel heeft voor het 4e jaar op een rij de cross in Otegem gewonnen. Wout van Aert legde hij lang het vuur aan de schenen, tot hij een foutje maakte. Kersvers Belgisch kampioen Toon Aerts legde beslag op de laatste podiumplaats.

  Ruim verslag van de veldrit in Otegem

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  Toon Aerts had er na de vele verplichtingen en het feestje geen goed oog op in Otegem. De Belgische kampioen kwam dan ook traag op gang. Mathieu van der Poel en Wout van Aert waren toen al de pijp uit.

   

  Voor het eerst sinds lang kregen we een ouderwets duel tussen de 2 titanen. Tot Van Aert zich op een hellend stukje verkeek en bleef haken. Van der Poel ging meteen voluit en de wereldkampioen brak zowel fysiek als mentaal.

   

  Achter het duo was de diesel van Aerts toch nog onder stoom gekomen. Iserbyt leek lange tijd op weg naar de 3e podiumplaats, maar ook hij bleef steken op het klimmetje en moest zelfs met een pijnlijke enkel opgeven. Zo kregen we uiteindelijk 3 truien op het podium: de Europese kampioen op 1, de wereldkampioen op 2 en de Belgische kampioen op 3.

  Uitslag Otegem

  1. Mathieu van der Poel (Ned)
  2. Wout van Aert
  3. Toon Aerts
  4. Tim Merlier
  5. Dieter Vanthourenhout
  6. Gianni Vermeersch
  7. Daan Soete
  8. Nicolas Cleppe
  9. Kevin Pauwels
  10. Laurens Sweeck

  Van Aert: "Leuk om nog eens met Mathieu de finale te kunnen rijden"

  • Mathieu van der Poel: "Het was toch een lastige race. Ik voelde de cross van gisteren - en het feestje achteraf - nog wat in de benen. Maar uiteindelijk ging het toch nog best goed. Zonder het foutje van Wout hadden we misschien tot het einde samen gestreden, al had ik ook het gevoel dat ik nog een versnelling in huis had."
  • Wout van Aert: "Ik was eigenlijk niet zo heel goed, maar het was leuk om nog eens met Mathieu rond te kunnen rijden tot de finale. Bij iemand anders had ik dat foutje misschien nog kunnen rechtzetten, maar Mathieu trekt dan meteen door en is gaan vliegen. Ik denk dat ik anders ook wel 2e was geworden, want ik had het gevoel dat Mathieu nog overschot had."
  • Toon Aerts: "Ik moest in het begin passen, maar halverwege de cross kwam ik er dan toch nog door. Ik werd heel hard aangemoedigd en kreeg veel felicitaties. Dat doet plezier."

  Betsema wint bij de vrouwen

  Ook bij de vrouwen deed de Belgische kampioen niet mee voor de dagzege. Sanne Cant had een offday en eindigde uiteindelijk maar 9e. De overwinning was voor Denise Betsema, die al vroeg in de wedstrijd het verschil maakte. Haar landgenote Alvarado kon haar het langste volgen, maar ook zij moest uiteindelijk passen.

  Fase per fase

  1. 16 uur 03. Ook voor Van Aert en Aerts zit de werkdag erop. Het was minder zwaar dan gisteren, maar de rust zal toch deugd doen.
  2. 16 uur 02. 25e zege voor Van der Poel. Mathieu van der Poel zet zijn zegetocht voort.
  3. 16 uur 01. Van Aert heeft de strijd al een tijdje gestaakt, waardoor het verschil nog bijna een minuut zal zijn voor Van der Poel.
  4. 15 uur 58. Soepele zege voor Van der Poel. Van der Poel lijkt er weer een trainingstochtje van te maken, zo soepel wentelt hij voorbij en over alle hindernissen. Hij had dan wel een foutje van Van Aert nodig om zijn rivaal af te schudden, maar daarna bouwde hij zijn voorsprong stelselmatig uit.
  5. 15 uur 57. De plaatsjes liggen vast. Van Aert heeft een beetje revanche beet op Aerts, al zal niemand verwacht hebben dat die na een loodzwaar BK hoenderfris was geweest. Wie wel week na week hoenderfris oogt, is Mathieu van der Poel.
  6. 15 uur 51. Nog 2 ronde. Van der Poel heeft een goeie halve minuut voorsprong op Van Aert. Intussen heeft Aerts Iserbyt achterwege gelaten. De jonge West-Vlaming heeft op een hellend stukje een fout gemaakt en heeft daarbij zijn enkel geblesseerd. Hij geeft er zelfs meteen de brui aan.
  7. 15 uur 49. Voor Mathieu van der Poel zou het zijn 4e zege op een rij zijn in Otegem. Vorig jaar won hij voor Van Aert en Aerts. Ook nu kunnen we datzelfde podium krijgen, want de diesel van Aerts is toch op gang gekomen.
  8. 15 uur 44. In de strijd om de 3e plaats heeft Eli Iserbyt zich gemeld. Toon Aerts legt zich er wel niet zomaar bij neer.
  9. 15 uur 43. Van der Poel heeft zijn voorsprong kunnen uitbouwen. De Nederlander is op weg naar zijn 19e zege op een rij.
  10. Van Aert maakt een foutje en moet Van der Poel laten gaan. 15 uur 40.
  11. 15 uur 39. Nog 4 ronden. Van Aert komt na de 7e ronde 6 seconden na Van der Poel over de finish.
  12. 15 uur 39. Foutje Van Aert afgestraft. Wout van Aert blijft met zijn voorwiel steken op een kleine helling. Van der Poel lijkt eerst nog even in te houden, maar gaat dan toch voluit. Is de vogel gaan vliegen?
  13. 15 uur 36. "Dat Mathieu nog sneller kan dan hij nu rijdt? Dat weet ik niet. Als hij écht beter is, vind ik dat hij ervan weg moet rijden.". Adrie van der Poel.
  14. 15 uur 34. Strijd om 3e plaats ligt open. Toon Aerts ment de achtervolgers op een kleine minuut van het leidersduo. De eerste 2 plaatsen lijken al vast te liggen - op de volgorde na - maar de strijd om plaats 3 ligt nog helemaal open.
  15. Otegem krijgt een tweestrijd tussen Van Aert en Van der Poel. 15 uur 33.
  16. 15 uur 28. Nog 6 ronden. We zijn halverwege de koers en het ziet er naar uit dat we voor het eerst dit seizoen een écht duel tussen Van der Poel en Van Aert krijgen.
  17. 15 uur 24. Van Aert heeft het commando overgenomen van Van der Poel. Het verschil met de achtervolgers is zeker 20 seconden. Daarbij zien we ook de Belgische kampioen. Het ziet er niet naar uit dat Klaas Vantornout een opvolger krijgt. Hij is de laatste die in zijn tricolore trui kon winnen in Otegem.
  18. 15 uur 20. Van der Poel zet Van Aert onder druk in de technische zones in het veld, maar die laatste kan op de asfaltstroken - soms al sprintend - de kloof telkens weer dichten.
  19. 15 uur 19. Iserbyt. Iserbyt lijkt de enige te zijn die zich niet meteen wil neerleggen bij het meesterschap van Van der Poel en Van Aert. Hij probeert het verschil te beperken tot een kleine 10 seconden.
  20. 15 uur 17. Het verschil tussen Van Aert en Van der Poel en de rest is al 50 meter. Hoe lang kan de wereldkampioen zich vastbijten in het wiel van de Europese kampioen? Dit zou wonderen kunnen doen voor zijn moreel.
  21. 15 uur 15. Het is nu Van der Poel die op zijn beurt aan de boom schudt. Van Aert nestelt zich in zijn wiel, daarachter valt een gat.
  22. 15 uur 11. Het slibt allemaal toch weer samen, met eerst Daan Soete en daarna ook Aerts en co.
  23. 15 uur 10. Van Aert en Van der Poel. Van Aert geeft er een serieuze snok aan, enkel Van der Poel kan zijn versnelling beantwoorden. Aerts in het defensief.
  24. 15 uur 08. 3 truien op 1-2-3. Wereldkampioen Van Aert leidt nu de dans, voor Europees kampioen Van der Poel en Belgisch kampioen Aerts. Daarachter volgen de "gewone" truien.
  25. 15 uur 06. Er heeft zich een groepje van 10 renners gemeld aan het einde van de eerste ronde. Het tempo wordt bepaald door Dieter Vanthourenhout. Van der Poel, Van Aert en Aerts houden zich in het bolletje schuil.
  26. 15 uur 05. Van der Poel rijdt nu al aan de leiding, met in zijn zog Daan Soete. Van Aert fietst in 4e positie rond.
  27. 15 uur 04. Pech voor Sweeck. Laurens Sweeck zal geen vervolg kunnen breien aan zijn snelle start, want ergens is hij zijn ketting verloren. Hij moet nu lopen tot aan de materiaalpost. Een ramp.
  28. 15 uur 02. Het is voorlopig treintje rijden. Ergens helemaal in het midden van het pak, zien we de driekleur van Aerts. De Belgische kampioen doet het voorlopig rustig aan.
  29. 15 uur . Start. Sweeck, geprikkeld na zijn matige BK, draait als eerste de eerste bocht in, met naast hem zijn ploegmaat Soete. Daarachter volgt al Mathieu van der Poel.
  30. 14 uur 59.
  31. 14 uur 59. Belgische trui in Otegem. Voor het eerst in 3 jaar zien we de Belgische driekleur aan de start in Otegem. Wout van Aert was er de voorbije jaren wel bij, maar hij was toen verplicht om in zijn regenboogtrui te starten.
  32. 14 uur 55. "Nieuwe dag, nieuwe kansen. Ik had het liever anders gezien gisteren, maar we moeten vooruitkijken. Ik hoop het goed te doen en de knop snel om te kunnen draaien.". Wout van Aert.
  33. 14 uur 33. "Ik wou er een leuke cross van maken, maar de benen wilden gewoon niet mee vandaag". Sanne Cant (9e).
  34. 14 uur 30.
  35. 14 uur 29. Betsema wint bij de vrouwen! Denise Betsema heeft na een soloslim de cross bij de vrouwen gewonnen. Belgisch kampioene Sanne Cant kwam er niet aan te pas, ze haalde zelfs het podium niet. Loes Sels eindigde net als gisteren 2e, de Nederlandse Alvarado was 3e.
  36. 11 uur 03. 4 op een rij voor Van der Poel? Met 18 zeges op een rij en 3 overwinningen na elkaar in Otegem lijkt het een evidentie om de naam van Mathieu van der Poel nu al in potlood in de uitslag in te vullen. De tegenstand zal onder meer van Toon Aerts moeten komen, maar de Belgische kampioen won sinds 2000 maar 2 keer een dag na zijn titel: Klaas Vantornout in 2013 en Sven Nys in 2008.