• home
 • video
 • pas verschenen

  Kevin Pauwels gaat op en over Pidcock in Zonnebeke

  Kevin Pauwels heeft zijn 2e zege van het seizoen geboekt: in de modder van Zonnebeke haalde de 34-jarige Belg in de voorlaatste ronde de ontsnapte Tom Pidcock (19) terug. Diether Sweeck reed naar de 3e plaats. De Belgische WK-selectie en Mathieu van der Poel ontbraken in de 35e Kasteelcross.

  Samenvatting: Pauwels wint in Zonnebeke

  Als losse cross en zo dicht bij het WK passen de grote namen wel vaker voor Zonnebeke. Wietse Bosmans had dan ook zijn zinnen gezet op een hattrick in de Kasteelcross.

   

  Hij zat mee vooraan, maar een lekke band half koers net voorbij de materiaalpost deed Bosmans de das om. Hij moest een halve ronde lopen en weg zegekansen. Een sterke Meisen had tot dan de hoofdrol opgeëist.

   

  De Duitse kampioen ging er telkens alleen vandoor. Na 4 van de 8 ronden telde Meisen 4 man in zijn wiel: Pidcock, Tim Merlier, Pauwels en Diether Sweeck. De jonge Brit kwam zijn benen testen voor het WK bij de beloften volgende week en draaide de gashendel open vanaf de 5e ronde.

  Pauwels op de grote molen

  Sweeck en Pauwels achtervolgden met de moed der wanhoop, Meisen schoof onderuit en Merlier was eraan voor de moeite. Pidcock stak op het gladde parcours zijn hand uit naar zijn eerste zege bij de elite buiten Engeland, maar dat was zonder de waard Pauwels gerekend.


  Sweeck kreeg het gat niet toe, dus deed Pauwels dat maar. Op de grote molen ging de 34-jarige Belg op zoek naar de 19-jarige Brit. Kleine foutjes van beide heren maakten het razend spannend, maar in de voorlaatste ronde was de inhaalbeurt toch een feit. Pauwels duwde door, Pidcock probeerde nog, maar boog finaal het hoofd. Voor Pauwels is het de eerste keer dat hij de Kasteelcross wint. Na Hasselt is het zijn tweede overwinning van het seizoen.

  Top 10:

  1. Kevin Pauwels in 1u01'06"
  2. Thomas Pidcock (GBr) op 22"
  3. Diether Sweeck - 43"
  4. Tim Merlier - 1'09"
  5. Marcel Meisen (Dui) - 1'16"
  6. Michael Boros (Tsj) - 1'25"
  7. Nicolas Cleppe - 1'49"
  8. Vincent Baestaens - 2'12"
  9. Felipe Orts Lloret (Spa) - 2'31"
  10. Yannick Peeters - 2'55"

  Pauwels: "Was vandaag niet met WK-selectie bezig"

  Pauwels mag niet mee naar het WK, maar reageerde met de pedalen. "Dat was een ontgoocheling, maar vandaag was ik er niet mee bezig. Het is altijd plezant om te winnen, maar het was niet makkelijk. In de voorlaatste ronde ging ik bijna over de kop bij de gracht, dus ben ik daar maar afgestapt in de laatste ronde. Pidcock is nog heel jong, maar gaat nog veel verbeteren. Dat komt helemaal goed met die jongen. Ik ga met een goed gevoel naar Hoogerheide, maar de zware cross van vandaag zal nog wel in de benen zitten." 

  Pidcock: "Dit geeft me meer vertrouwen voor volgende week"

  Tom Pidcock toonde dat hij in vorm is voor het WK bij de beloften volgende week. "Het was een zware race, die ik uit handen gaf in de laatste ronden. Ik voelde me goed, maar maakte wat foutjes. Toen Kevin over mij ging, deed hij het goed. Hij sprak zijn ervaring aan en was sterker. De ambitie dit seizoen was om op het podium te staan van een elitecross, dus dat is binnen. Mijn vorm is goed. Dit geeft me vertrouwen voor volgende week. We zullen wel zien wat het WK wordt."

  Diether Sweeck: "Ik moest van ver komen"

  Fase per fase

  1. 16 uur 01. Primeur: Pauwels wint 35e Kasteelcross. Kevin Pauwels steekt vol modder zijn handen in de lucht: de 34-jarige wint een eerste keer in Zonnebeke. Tom Pidcock (19) is blij met een tweede plaats, Diether Sweeck, vorig jaar 2e, mag nog mee op het podium.
  2. 15 uur 58. Een echte cross. Tom Pidcock stak zijn hand uit naar een eerste profzege buiten Engeland, maar botst op een sterke Pauwels. Die zal zijn naam voor het eerst bijzetten op het palmares van de Kasteelcross. Het is een echte cross geworden met koude, modder en glijpartijen. De verschillen zijn dan ook groot.
  3. 15 uur 55. Pidcock kraakt. Kevin Pauwels is op weg naar zijn 2e zege van het seizoen. Op het grote verzet is de kloof plots meer dan 100 meter. Zonder fouten kan de 34-jarige Belg na Hasselt nog eens zijn armen in de lucht steken. Pidcock neemt ook geen risico meer.
  4. 15 uur 53. Tweestrijd in laatste ronde. Pauwels gaat bijna over het stuur in de gracht, maar telt bij de bel voor de laatste ronde 10 seconden voorsprong op Pidcock. Een foutje is snel gebeurd en kan over winst en verlies beslissen. Diether Sweeck ligt op de derde plaats, maar te ver om nog een rol te spelen vooraan.
  5. 15 uur 51. Bosmans uit de koers? Wietse Bosmans is niet meer in de koers te bespeuren. Heeft de 2-voudige titelhouder er de brui aan gegeven.
  6. 15 uur 49. Pauwels erop en erover. Op de grote molen overbrugt Pauwels de laatste meters met Pidcock. Hij laat de Brit meteen ter plaatse en stoomt door. Pidcock leek even het hoofd te buigen, maar vindt weer het goeie ritme. Alles kan nog.
  7. 15 uur 46. 5 seconden. Dat is de kloof tussen Pidcock en Pauwels bij het ingaan van de voorlaatste ronde. Diether Sweeck telt 15 tellen achterstand, daarna volgt Tim Merlier.
  8. 15 uur 43. Foutje Pauwels. Nu is het de beurt aan Pauwels om even te missen. De kloof wordt 50 meter, maar de 34-jarige Belg geeft niet op in de achtervolging op zijn 15 jaar jongere concurrent.
  9. 15 uur 42. Eerste profzege voor Pidcock in België? Pauwels moet nog 20 meter overbruggen. De Belg van Marlux-Bingoal ziet Pidcock haperen op de laatste boomstam. De Brit gaat het lint in.
  10. 15 uur 38. Pauwels leidt achtervolging op Pidcock. Sweeck kon kloof niet dichten en laat Pauwels passeren. Bij het ingaan van de 6e van 8 ronden telt Pauwels 5 seconden achterstand. Sweeck, Merlier, Boros en Meisen liggen in verspreide slagorde wellicht in een verloren positie.
  11. 15 uur 37. Nieuwe fiets Bosmans (en een val). Eindelijk: na 6 minuten kan Bosmans van fiets wisselen. Hij komt bij de eerste boomstampassage wel meteen ten val.
  12. 15 uur 35. Pidcock sukkelt tussen boomstammen. Maar de Brit is een kunstenaar en blijft recht. Hij wipt ternauwernood over de laatste boomstam en gaat met 50 meter voor aan de kop.
  13. 15 uur 32. Halfweg: Pidcock leidt. Pidcock komt oefenen voor het WK bij de beloften van volgend weekend. De jonge Brit draait op volle toeren. Diether Sweeck en Kevin Pauwels volgen elk op een 10-tal meter van hun voorganger. Meisen schuift op de 4e plaats onderuit.
  14. 15 uur 31. Bosmans lek net na materiaalpost. Drama voor Bosmans. De tweevoudige titelverdediger zit met een lekke achterband net na de materiaalpost. Hij moet een halve ronde voort op een platte tube. Over en uit voor Bosmans op het einde van de 4e ronde.
  15. 15 uur 27. Spectaculaire gracht. Pidcock stort zich in de gracht en neemt weer wat meters. Diether Sweeck houdt het kloof het kleinst.
  16. 15 uur 27. 6 koplopers. Meisen laat 5 man terugkeren: Pidcock, Merlier, Pauwels, Diether Sweeck en Bosmans. Het gaat goed vooruit.
  17. 15 uur 26. Bosmans op kop. Maar het is maar van korte duur. Meisen gaat in de modder snokkend weer naar voren, Bosmans probeert te volgen. .
  18. 15 uur 24. Meisen en Bosmans duwen door. Na 3 ronden heeft Meisen weer de kop gepakt. Bosmans is aan zijn beste cross van het seizoen bezig en volgt in het zog van de Duitser. Met zijn tweeën rijden ze met kleine voorsprong op Pauwels, Merlier en Pidcock.
  19. 15 uur 18. Geen Boom meer. In de 2e ronde lag Boom nog in de voorste gelederen, maar ondertussen vertoeft de oud-wereldkampioen al in de achtergrond. Hij is 11e op meer dan een minuut.
  20. 15 uur 18. Boomstammen - daar is Bosmans. Meisen gaat weer van de fiets. Merlier, Pidcock én Bosmans springen er met hun fiets over. Bosmans, 2-voudig winnaar, voelt zich in zijn sas op het parcours in Zonnebeke. Komt er een hattrick?
  21. 15 uur 16. Pidcock in nadarhekken. De jonge Brit wil het tempo hoog houden om Meisen af te houden, maar vliegt daarbij uit de bocht de nadar in. Zonder erg evenwel.
  22. 15 uur 16. Meisen sluit aan bij begin 3e van 8 ronden. Door het oponthoud komt Meisen bij het ingaan van de 3e ronde aansluiten bij het kopduo Pidcock-Merlier. De jury stelt 8 ronden voor. Cleppe voert een achtervolgend groepje aan.
  23. 15 uur 15. Merlier komt bij Pidcock. In het bos heeft Tim Merlier zijn zevenmijlslaarzen aangetrokken. De man die nog niet zeker is van het WK zit plots voor Pidcock. De twee hebben Meisen op een 30-tal meter gezet.
  24. 15 uur 13. Cleppe valt. Nicolas Cleppe was aan een goeie cross bezig. Hij reed gestaag vooruit en reed in 4e positie rond, toen hij ten val kwam.
  25. 15 uur 11. Pidcock wipt over boomstammen. Meisen viel bij de opwarming, toen hij over de boomstammen wou springen, en gaat in de koers van de fiets. Merlier springt er wel over mét de fiets. Maar Pidcock loopt zo nog wat meer uit.
  26. 15 uur 10. Pidcock valt aan. Bij het ingaan van de 2e ronde ziet Pidcock zijn moment gekomen: de 19-jarige Brit laat Ortz en Meisen ter plekke en schiet ervandoor. Hij neemt een 10-tal meter. Meisen en Merlier proberen de kloof te dichten.
  27. 15 uur 08. Meisen 1e na 1e ronde. Meisen sprint met doodsverachting naar de finishlijn na de 1e ronde. Pidcock, Ortz, Merlier, Cleppe, Pauwels, Boros zitten in zijn wiel. Boom volgt pas in de 2e groep.
  28. 15 uur 02. Meisen wisselt van fiets en komt op kop. Marcel Meisen doet het sluw. De Duitse kampioen gaat meteen van fiets wisselen en kan zo Tim Merlier voorbij naar de kop. Pidcock volgt op drie. Maar we hebben nog een kopgroep van 10 man, met Boom die als elfde nog komt aansluiten.
  29. 15 uur 01. Braam Merlier best weg. Hij duikt als eerste het veld in voor broer Tim, Pauwels, Pidcock, Bosmans en Meisen.
  30. 14 uur 53. Wietse Bosmans voor hattrick. In 2017 en 2018 is Wietse Bosmans de beste in Zonnebeke. Dat wil de geplaagde crosser opnieuw doen. Kevin Pauwels, Diether Sweeck, Tom Pidcock en Marcel Meisen willen hem tegenhouden. Bosmans kan rekenen op de steun van ploegmaat Tim Merlier, die nog in de wachtkamer zit voor het WK in Bogense.