GOUD! Nina Derwael is weer de WK-koningin van de brug met ongelijke leggers

  Nina Derwael (19) heeft haar wereldtitel op de brug met ongelijke leggers verlengd. De topfavoriete was heer en meester in de finale en hield met een duidelijk verschil de Britse Downie en de Amerikaanse Lee achter zich.

  Kijk naar de gouden oefening van Nina Derwael:

  Derwael in stijl naar nieuwe wereldtitel

  Na haar sterke prestatie in de teamcompetitie en in de meerkamp moest hét onderdeel van Nina Derwael op het WK turnen in Stuttgart nog komen. Onze landgenote domineert de laatste twee jaar aan de brug met ongelijke leggers en was ook nu opnieuw topfavoriete voor de wereldtitel.

   

  Alleskunster Simone Biles mocht de finale openen. De Amerikaanse verraste vorig jaar met een tweede plaats aan dit toestel en pakte ook nu uit met een foutloze oefening. Haar lage moeilijkheid bezorgde haar een score van 14.700, geen directe bedreiging voor Derwael.

   

  De volgende in de rij was Rebecca Downie. De Britse, op papier de grootste concurrente voor Derwael, pakte uit met dezelfde moeilijkheid in haar oefening als Derwael. Downie gaf ook weinig weg in haar uitvoering en kreeg een hoge 15.000 score toegekend. "Derwael kan zich nu geen enkel foutje veroorloven", wist commentator Inge Van Meensel.

   

  De Russische toppers Melnikova en Spiridonova stelden teleur, dus wist Derwael - die als laatste van de finalistes aan de bak mocht - dat ze beter moest doen dan de 15.000 van Downie om haar wereldtitel te verlengen. En dat deed ze ook.

   

  Onze landgenote pakte uit met een foutloos geturnde oefening en ook bij haar afsprong landde ze perfect. Met een topscore van 15.233 verlengt Derwael zo haar wereldtitel op de brug met ongelijke leggers. Downie en de Amerikaanse Lee grepen op ruime afstand van Derwael het zilver en het brons.

  Derwael: "Dit went niet, het voelt altijd opnieuw aan als de eerste keer"

  Na haar fantastische prestatie klonk Derwael vooral opgelucht. "Het is een enorme opluchting. Ik had toch heel wat stress, want ik was pas als laatste aan de beurt en moest lang wachten. Al was ik wel voorbereid op het wachten."

   

  Had de hoge score van Downie wat angst ingeboezemd bij Derwael? “Ik wist niets van de andere scores. Ik had dan ook niets gezien van de wedstrijd. Ik heb enkel gefocust op mijn wedstrijd en wat mij te doen stond. Ik heb enkel de score van Spiridonova meegekregen omdat zij voor me kwam en ik moest natuurlijk wel kijken wanneer ik mocht beginnen. Over een paar dagen zal  ik misschien de wedstrijd eens bekijken om te zien hoe de rest het gedaan heeft.”

   

  Derwael wist wat haar te doen stond en klaarde de klus. Wat ging er door haar heen na de succesvolle afsprong? "Het is een onbeschrijfelijk gevoel, weten dat je een goede
  oefening hebt gedaan. Het was dan nog eventjes wachten op de score, maar ik wist dat ik met die oefening normaal gezien wel op het podium zou staan. Al wist ik natuurlijk wel niet hoe de rest het gedaan had."

   

  Na Doha vorig jaar volgt Derwael in Stuttgart zichzelf dus op als wereldkampioene. Was de beleving vergelijkbaar? "Vorig jaar was het mijn eerste wereldtitel, dat blijft toch
  speciaal. Nu kom je anders de wedstrijd binnen omdat je een titel moet verdedigen, al waren de verwachtingen toen ook wel al hoog. Dit went niet, het voelt altijd opnieuw
  aan als de eerste keer."

   

  Met een nieuwe wereldtitel sluit Derwael een mooie week voor het Belgische turnen met een grote knaller af. Al liep het eerder dit jaar niet altijd op wieltjes. "Ik heb inderdaad wel een mindere periode gehad. Op de Europese Spelen viel ik nog aan de brug, dus dat zit toch ergens wat in je hoofd. Maar ik heb die knop meteen kunnen omdraaien."

  Bekijk het verslag:

  Herbekijk de podiumceremonie van Nina Derwael: "De bekroning voor zo veel hard werk"

  Fase per fase

  1. 19 uur 08. Turk Ibrahim Colak is primus aan de ringen. Ook de laatste finale van de avond, die van de mannen aan de ringen, was van een hoogstaand niveau. De Turk Colak turnde de beste oefening en gaat met het goud aan de haal. De Italiaan Lodadia grijpt met 0.033 maar nipt naast het goud, maar is dolgelukkig met zijn zilveren medaille. De Fransman Ait Said kaapt het brons weg.
  2. 18 uur 33. Hier moeten we toch even van bekomen! We hadden het verwacht, maar je moet het toch maar doen. Inge Van Meensel.
  3. 18 uur 33. Bekijk de gouden oefening van Nina Derwael: "Hier moeten we even van bekomen".

   Bekijk de gouden oefening van Nina Derwael: "Hier moeten we even van bekomen"

  4. 18 uur 32. GOUD: Derwael is opnieuw wereldkampioen! Met een fenomenale score van 15.233 heeft Derwael haar favorieterol meer dan waargemaakt. Ze houdt de Britse Downie en de Amerikaanse Lee achter zich. Wat een prestatie van onze landgenote!
  5. 18 uur 29. Derwael doet het! Het fenomeen aan de brug turnt een perfecte oefening en ook bij de landing staat ze perfect in balans. Het is nog even wachten op de score maar dit wordt opnieuw goud voor Derwael!
  6. 18 uur 28. Derwael staat klaar. Kan ze haar wereldtitel verlengen?
  7. 18 uur 28. Spiridonova stelt teleur. De Russin werd vooraf gezien als podiumkandidate maar maakt te veel fouten. Zij staat voorlopig vijfde, maar Nina Derwael komt er nu aan.
  8. 18 uur 26. De Chinese Liu Tingting scoort middelmatig met 14.400. Nog één turnster te gaan en dan is het aan Nina Derwael. De spanning is te snijden. Kan onze landgenote beter doen dan de knappe 15.000 van Rebecca Downie?
  9. 18 uur 21. Geen 24e WK-medaille voor Biles. De Russin Melnikova is de volgende in de rij die het erg goed doet. Met een score van 14.733 stoot ze Simone Biles alvast van het podium. Geen 24e WK-medaille dus voor Biles vandaag. Morgen op de vloer en op de balk krijgt de Amerikaanse twee nieuwe kansen.
  10. 18 uur 20. De Duitse Elisabeth Seitz gaat bij een wissel in de fout en moet voet aan de grond zetten. Jammer voor de Duitse want ze was bezig aan een goede oefening. Haar medaillekansen zijn op slag weg.
  11. 18 uur 17. Hoogstaande finale. Het niveau in deze finale ligt enorm hoog. Na de topoefening van Downie pakt nu ook de Amerikaanse Lee uit met een knappe oefening. Met haar score van 14.800 vormt ze normaal gezien wel geen bedreiging voor goud.
  12. 18 uur 14. Met die score van Downie zal Nina zich geen enkel foutje mogen veroorloven. Dit wordt heel spannend. Inge Van Meensel.
  13. 18 uur 12. Wordt Downie dé concurrente van Derwael voor goud: "Nina kan zich geen enkel foutje veroorloven".

   Wordt Downie dé concurrente van Derwael voor goud: "Nina kan zich geen enkel foutje veroorloven"

  14. 18 uur 11. Britse Downie pakt uit met fantastische oefening. Wordt dit dé concurrente van Derwael voor goud? De Britse Rebecca Downie turnt met een even hoge moeilijkheid als Nina Derwael. Ook haar uitvoering was uitstekend. Met een score van 15.000 zal ze er dicht bij zijn.
  15. 18 uur 08. Biles doet het voortreffelijk.

   Biles doet het voortreffelijk

  16. 18 uur 07. Biles opent foutloos. Simone Biles won vorig jaar zilver op het WK na Nina Derwael. Ook nu doet ze het voortreffelijk. De Amerikaanse turnt met een lagere moeilijkheid dan Derwael, maar op de uitvoering was niets aan te merken. Met een score van 14.700 zal Biles echter niet meedingen naar de wereldtitel.
  17. 18 uur 06. Derwael sluit de rij. Nina Derwael komt zo meteen als laatste van de 8 finalistes aan de beurt. Concurrente Simone Biles mag als eerste aantreden. Wordt het opnieuw een hoogdag voor de Belgische turnsport?
  18. 18 uur 03. Nina Derwael is de enige van de finalistes die ik niet heb zien opwarmen in de sporthal. Dat is toch opmerkelijk. Co-commentator Dirk Van Esser.
  19. 18 uur . Zo meteen is het aan Derwael & co. Na het paard met bogen is het opnieuw aan de dames. Nina Derwael mag zo dadelijk proberen haar wereldtitel te verlengen op de brug met ongelijke leggers. De sfeer in Stuttgart zit er alvast goed. We zien onder andere papa Derwael al gretig dansen. Mag hij dat straks opnieuw doen bij een nieuwe wereldtitel voor zijn dochter?