• home
 • video
 • pas verschenen

  Balk kan Belgische turnsters zuur opbreken voor olympische kwalificatie: "Stress"

  De Belgische turnsters willen zich, met Nina Derwael als speerpunt, op de teamcompetitie op het WK plaatsen voor de Olympische Spelen van Tokio. Drie toestellen lang liep het goed voor Nina Derwael en co, maar door foutjes op de balk is het tot zaterdagavond bang afwachten. "Stress, stress en nog eens stress", reageert de bondscoach.

  Top 12 bij de landen, dat is nodig om een olympisch ticket als ploeg te boeken. Daarvoor hadden de Belgische coaches uitgerekend dat 162 punten het doel moest zijn. Met goeie oefeningen aan de grond, de balk én de brug met ongelijke leggers leek dat ook haalbaar.

   

  Maar op het laatste toestel, de verraderlijke balk, ging het toch fout. Stress en zenuwen veroorzaakten foutjes, ook bij Nina Derwael. Zo behaalden de Belgische turnsters 161,238 punten en wordt het bang afwachten of dat voldoende is voor top 12. Na de 1e van 2 dagen staat België op een 5e plaats.

   

  "De stress is pas gekomen bij de eerste oefening, dan voel je die druk", reageert Derwael, die zo goed als zeker is van de individuele allroundfinale en de finale aan de brug. "Iedereen had stress, omdat we weten hoe belangrijk dit is."

   

  "We hebben gemerkt dat de jury streng is. We hebben een marge van 3 punten op Australië en Oekraïne, twee concurrenten. Je weet nooit wat andere teams doen. Het wordt afwachten, maar ik denk niet dat er teams voor een grote verrassing zullen zorgen."

  VIDEO: Reacties uit het Belgische kamp

  "Stress, stress en nog eens stress"

  "We krijgen hier maar één kans om ons te kwalificeren. Dat betekent stress, stress en nog eens stress", reageert bondscoach Yves Kieffer. "Niet iedereen heeft zich optimaal kunnen voorbereiden wegens blessurelast. Daarom mogen we best trots zijn op onze prestatie."


  "We hadden iets meer verwacht, maar met 161 punten mogen we ook al tevreden zijn. Met die score mogen we toch dromen van Tokio. Onze concurrenten zullen nu een perfect parcours moeten lopen. En dat gaan er niet te veel doen", denkt Kieffer.

   

  Nina Derwael speelt een grote rol in het team. Kieffer: "Ze krikt ons totaal flink op, maar dat is niet het enige. Dankzij haar stijgt ook het zelfvertrouwen van de andere gymnastes. Ook Nina had het niet gemakkelijk, maar dat is begrijpelijk. Ook zij kreeg maar een kans. Deze kwalificatie is veel zwaarder dan die voor Rio."

  VIDEO: Het verslag in het journaal

  Trainster Marjorie Heuls: "Zit met dubbel gevoel"

  Fase per fase

  1. 12 uur 18. We maken nog een kans op die olympische kwalificatie, maar het wordt bang afwachten. We hadden graag wat meer marge gehad. Inge Van Meensel.
  2. 12 uur 15. Eindscore: 161,238 punten. Het wordt heel spannend om de olympische kwalificatie binnen te halen. De Belgische ploeg haalt in totaal 161,238 punten. De foutjes aan de balk wegen zwaar door in het eindresultaat. Er is wat peptalk nodig van coach Marjorie Heuls.
  3. 12 uur 14. Met 160 punten wordt het kantje-boordje. Het wordt bang afwachten tot zaterdagavond. Inge Van Meensel.
  4. 12 uur 13. Senna Deriks heeft ook enkele haperingen in haar oefening en dus lijkt een echt goeie score ook niet aannemelijk. .
  5. 12 uur 10. Het gaat maar net goed op de balk voor Nina Derwael.

   Het gaat maar net goed op de balk voor Nina Derwael

  6. 12 uur 09. "Een beteuterd gezicht bij Maellyse Brassart." Brassart valt van de balk en dat kan een dure fout worden in het grote olympische verhaal. Nu moet Senna Deriks een foutloze oefening turnen.
  7. 12 uur 09.
  8. 12 uur 05. Er slopen wat foutjes in de oefening van Nina Derwael aan de balk. Ze kan een val vermijden, maar met 13,200 punten scoort ze niet zo hoog als gehoopt.
  9. 12 uur 02. Oei, ook Nina Derwael heeft duidelijk last van de stress. Dit was nipt. cocommentator Dirk Van Esser.
  10. 12 uur . Naast de teamkwalificatie staat ook kwalificatie voor de individuele allroundfinale en de toestelfinales op het spel. Derwael is goed op weg om zich te plaatsen voor de allroundfinale en de finale op de brug met ongelijke leggers.
  11. 11 uur 59. Aan de balk wordt bepaald of de Belgische ploeg naar Tokio zal mogen gaan. cocommentator Dirk Van Esser.
  12. 11 uur 55. Nina Derwael scoort goed op de brug met ongelijke leggers.

   Nina Derwael scoort goed op de brug met ongelijke leggers

  13. 11 uur 54. Na drie toestellen telt de Belgische ploeg 123,008 punten. Vooraf was als doel gesteld om 162 punten behalen. De Belgen moeten dan nog 39 punten pakken aan de balk.
  14. 11 uur 49. De jury is streng in de voormiddag. Ik had eigenlijk een hogere score verwacht. cocommentator Dirk Van Esser.
  15. 11 uur 47. Nina Derwael maakt haar naam waar op de brug: met 15,141 zet ze een topresultaat neer.
  16. 11 uur 47. Senna Deriks is heel tevreden met 13,733 punten. En met Nina Derwael hebben de Belgen nog hun beste troefkaart achter de hand.
  17. 11 uur 40. Maellyse Brassart is de eerste Belgische aan de brug met ongelijke leggers. Met een Comaneci-afsprong haalt ze 13,133 punten.
  18. 11 uur 37. Het worden sowieso twee lange en bange dagen. cocommentator Dirk Van Esser over olympische kwalificatie.
  19. 11 uur 34. Het is wachten op het volgende toestel voor de Belgische turnsters. Nina Derwael en co mogen dan in actie komen op de brug met ongelijke leggers, het favoriete onderdeel van Derwael.
  20. 11 uur 33. Jade Vansteenkiste haalt de hoogste Belgische score op de sprong.

   Jade Vansteenkiste haalt de hoogste Belgische score op de sprong

  21. 11 uur 25. Met 80,998 punten zitten we op schema voor de beoogde 162 punten. We hebben al een voorsprong op Australië en Oekraïne. Inge Van Meensel.
  22. 11 uur 23. Jade Vansteenkiste maakt haar foutje van de grond goed op de sprong. Met 14,100 punten tekent ze voor de beste Belgische score. .
  23. 11 uur 22. Voor de sprong zijn we niet bang. De Belgische turnsters nemen hier weinig risico. cocommentator Dirk Van Esser.
  24. 11 uur 20. De Belgische turnsters zijn doorgeschoven naar de sprong. Senna Deriks bijt de spits af en dankzij een goeie uitvoering haalt ze 13,566 punten.
  25. 11 uur 17. Bekijk de grondoefening van Nina Derwael .

   Bekijk de grondoefening van Nina Derwael

  26. 11 uur 12. Door een val wordt de score van Vansteenkiste (12,200 punten) geschrapt. De Belgische vrouwen beginnen dus met 39,732 punten na de grondoefening.
  27. 11 uur 08. Jade Vansteenkiste is de laatste Belgische turnsters aan de grond. Ze kan vertrouwen putten uit de oefeningen van Nina Derwael en Margaux Daveloose. Die scoorden met 13,600 en 13,366 goed.
  28. 11 uur . De uitzending op Canvas en de livestream zijn begonnen. Het commentaar is van Inge Van Meensel en Dirk Van Esser. De Belgische vrouwen beginnen met de grondoefening. .
  29. 10 uur 05. We hebben een heel goede voorbereiding achter de rug. Het is ons doel zo dicht mogelijk bij 162 punten te geraken. Met die score zouden we normaal gezien eenvoudig een olympisch teamticket moeten veroveren. Turncoach Marjorie Heuls.
  30. 10 uur 04. Het is D-day vandaag voor de Belgische turnsters. Vanaf 11u treden ze aan in de kwalificaties op het WK turnen in Stuttgart. Met een plaats in de top 12 zouden ze zeker moeten zijn van een olympisch ticket. .
  31. 04-10-2019.