Derwael maakt val in brugfinale goed met goud op balk

  De turncompetitie op de Europese Spelen in Minsk fungeert voor de Belgen vooral als opstapje naar het WK in oktober. Nina Derwael pakte goud op de balk, nadat ze gevallen was op de brug. Senna Deriks (6e allround) tankte vertrouwen, Jimmy Verbaeys eindigde 16e allround.

  Fase per fase

  1. 16 uur 38. Heuls: "Nina heeft nog maar eens haar temperament van kampioene getoond".

   Heuls: "Nina heeft nog maar eens haar temperament van kampioene getoond"

  2. 16 uur 35. "Ervaring rijker". "Ik ben al weer een ervaring rijker die ik meeneem naar de toekomst. Ik heb nog enkele maanden tot het WK in oktober, dus kan ik hier veel van leren", zegt Nina Derwael nog.
  3. 16 uur 32. De namiddag begon slecht door mijn val op de brug, maar daardoor was ik misschien wat agressiever op de balk. Ik ben blij dat ik meteen de klik heb kunnen maken en het heb kunnen afwerken. Op de brug was ik het slachtoffer van een klein momentje van onoplettendheid. Dat kan gebeuren, maar het was dom. Enerzijds is het goed dat het nu gebeurt, dan ben ik wakker geschud.". Nina Derwael.
  4. 16 uur 15. Derwael: "Val op brug heeft me geholpen om agressiever te zijn op de balk".

   Derwael: "Val op brug heeft me geholpen om agressiever te zijn op de balk"

  5. 15 uur 54. Brabançonne weerklinkt voor gouden Nina Derwael in Minsk.

   Brabançonne weerklinkt voor gouden Nina Derwael in Minsk

  6. 15 uur 02. De gouden oefening van Derwael in Minsk.

   De gouden oefening van Derwael in Minsk

  7. 14 uur 53. Zesde medaille voor België. Nina Derwael pakt de zesde plak voor België, het vierde goud na de 2 in het acrogym vorig weekend en de judotriomf van Matthias Casse (-81 kg). Er was nog een acrozilver voor hetzelfde vrouwelijke team en een judobrons voor Jorre Verstraeten (-60 kg).
  8. 14 uur 51. Derwael neemt revanche met goud op balk. Nina Derwael heeft gereageerd als een kampioene op haar val in de brugfinale. Ze pakt het goud op de balk met 13.766, haar hoogste score ooit op dat toestel. Ze laat zo de Russin Angelina Melnikova, de winnares op de brug én de allroundkampioene, achter zich. Die haalt 13.600. .
  9. 14 uur 26. Derwael heeft nog kans aan balk. Nina Derwael kan haar ontgoocheling mogelijk nog goedmaken op de balk. Ze turnt straks nog de finale met de beste score uit de kwalificaties.
  10. 14 uur 23. Goud aan brug voor Russin Angelina Melnikova. Door haar val in de finale van de brug komt wereldkampioene Nina Derwael uit op 13.933. Het was dan al zeker dat de Britse Becky Downie voorbij haar zou gaan. Haar 14.400 was evenwel goed voor zilver. De Russin Angelina Melnikova, die als laatste in actie kwam, ging er met 14.466 nog over. Melnikova is ook de allroundkampioene. De Wit-Russin Anastasija Alistratava (14.233) vervolledigde het podium.
  11. 14 uur 18. De brugfinale van Nina Derwael, met haar val:.

   De brugfinale van Nina Derwael, met haar val:

  12. Nina Derwael valt uitgerekend bij haar eigen element. 14 uur 17.
  13. 14 uur 16.
  14. 14 uur 02. Nina Derwael valt in finale brug, geen goud, geen medaille. De Europese Spelen verlopen niet zoals Nina Derwael wel zou willen. Ze had aan de brug een hapering bij de kwalificaties en in de finale kwam ze zelfs ten val. Net toen ze haar Derwael-element turnde viel ze van het toestel. Dat is de eerste keer dat dit de wereldkampioene overkomt in competitie. Een val betekent -1. Drie andere turnsters deden beter dan Derwael, ze valt net naast het podium.
  15. 30-06-2019.
  16. 16 uur 44. "Tevreden dat ik moed niet heb opgegeven". "Top 16 is leuk, maar ik had zelf gehoopt op top 12", zegt Verbaeys. "Kleine foutjes hebben me punten gekost. Ik ben tevreden dat ik na die foutjes de moed niet heb opgegeven. Deze ervaring zal me mentaal sterker maken. Ik weet nu aan welke zwakke punten ik kan werken." .