Ga naar de inhoud
" "
Stefanos Tsitsipas is het eerste reekshoofd in Antwerpen.

ATP klassement

naampunten
1
Novak Djokovic
9990
2
Jannik Sinner
8660
3
Carlos Alcaraz
8145
4
Daniil Medvedev
7085
5
Alexander Zverev
5425
6
Casper Ruud
4480
7
Stefanos Tsitsipas
4030
8
Andrey Rublev
3830
9
Hubert Hurkacz
3675
10
Grigor Dimitrov
3640

Gefocuste Tsitsipas heeft maar dik uur nodig in Antwerpen, in halve finale wacht spectaculaire Fils

 vr 20 oktober 2023 21:39
European Open
Stefanos Tsitsipas (7, 1)
Yannick Hanfmann (58, 5)
einde
6
set 1
3
6
set 2
3

Stefanos Tsitsipas heeft zichzelf en de organisatie blij gemaakt door de Duitser Yannick Hanfmann vlot te vloeren in de kwartfinales van de European Open in Antwerpen: 6-3, 6-3 in 1 uur en 10 minuten. Morgen wacht de spectaculaire jonge Fransman Arthur Fils, die in minder dan een uur de Peruaan Juan Pablo Varillas wegzette met 6-0, 6-3.

De logica in de Lotto Arena werd gerespecteerd, maar feit was wel dat Stefanos Tsitsipas sinds juli geen 2 matchen op een rij had kunnen winnen. Bovendien had Duitser de Griek enkele maanden geleden op het gras van Mallorca verslagen. Maar dat is - zoals geweten - een specifieke ondergrond.

De nummer 7 en de nummer 56 van de wereld hielden elkaar aanvankelijk in evenwicht met stevige slagen en af en toe een technisch hoogstandje. De spelletjes bleven kort.

Tsitsipas sloeg uitstekend op en stond geen enkel breakpunt toe. Zelf dwong hij er bij 3-2 eentje af en dat was meteen voldoende om de eerste set binnen te halen: 6-3.

Hanfmann, die gisteren 2u41' op de baan stond tot bijna middernacht tegen Dominic Thiem en in de eerste ronde Alexander Blockx had gewipt, won het eerste spelletje van set 2 en zo moest de Griek achtervolgen.

Tsitsipas moest ook 2 keer een breakbal wegwerken, dat deed hij telkens koel, waarna hij vrij onverwacht en makkelijk de 4-3-break forceerde.

De Duitser was de kluts kwijt en zag zijn zaak verloren. Enkele minuten later was het afgelopen, al kon hij bij 0-40 nog 3 matchballen wegwerken, maar een 4e was er te veel aan.

(reactie onder video)

"Trots op mezelf"

Tsitsipas kon dus nog eens een winstreeksje neerzetten. En was daar blij mee: "Ik ben heel tevreden over mijn prestatie vanavond. Het was uitdagend en plezierig tegelijk."

"Ik zocht het goeie tennis in mij en ben trots dat ik van het eerste tot het laatste punt de focus kon houden."

"Dat was nodig en daar moet je klaar voor zijn. Ik bleef op de belangrijke momenten (lees: de breakballen) heel kalm en speelde toen heel precies. Anders was het misschien anders uitgedraaid."

(lees Fils-Varillas onder video)

Dominante Fils pleziert fans met 6-0 in set 1

De laatste kwartfinale van de avond was een match op twee snelheden. De jonge Fransman Arthur Fils, als vierde geplaatst, won de eerste 7 spelletjes tegen Juan Pablo Varillas, die eerder een gravelspeler is.

Na 25 minuten had de 19-jarige nummer 38 van de wereld al de eerste set op zak. Het ging te snel voor de 28-jarige Peruviaan (ATP-69).

Met een explosieve forehand - geheel naar zijn spectaculaire speelstijl - maakte Fils de set uit. In de tweede set zette Varillas zich op het scorebord, maar Fils brak aan 100 procent, maakte er 3-1 van en haalde de match makkelijk binnen.

In een kort en krachtig interview bedankte hij zijn vrienden die vanuit Parijs waren afgezakt: "Ik heb ongelooflijk goed gespeeld", zei hij zelf. "Veel beter dan in mijn eerste match. Tegen Tsitsipas zal ik mijn best doen, hij speelde al grandslamfinales. We hebben samen al goed getraind. We zien wel wat het wordt."

De twee spelen niet voor 17.30 uur hun halve finale. De eerste halve finale gaat tussen Aleksander Boeblik, het derde reekshoofd, en qualifier Maximilian Marterer. Zij beginnen om 15.30 uur.