Ga naar de inhoud

Sprookjesachtige Roland Garros krijgt geen happy end voor dubbelduo Vliegen en Gillé: "Teleurstelling"

Roland Garros

Ivan Dodig (76)Austin Krajicek 
Sander Gillé Joran Vliegen 
6
1
3
6
2
1

Joran Vliegen en Sander Gillé zijn er niet in geslaagd als tweede Belgische duo het dubbeltoernooi bij de mannen op Roland Garros te winnen. Ivan Dodig en Austin Krajicek waren in de finale duidelijk een klasse te sterk.

Ivan Dodig en Austin Krajicek arriveerden met heel wat adelbrieven in de finale van Roland Garros. De 38-jarige Dodig had voor zaterdag al 6 grandslamtitels in het dubbelspel (bij de mannen en in het gemengd dubbel) op zijn naam staan, Krajicek (een verre neef van Wimbledon-winnaar Richard) kon bij winst de nummer 1 van de wereld worden.

Dat staat in schril contrast met de Belgen Joran Vliegen en Sander Gillé, die al een aantal jaar het dubbelcircuit afschuimen, maar in de grandslamtoernooien nooit verder kwamen dan een kwartfinale.

Vliegen en Gillé hadden dus een afspraak met de geschiedenis. Lange tijd was er ook geen sprake van een klassenverschil tussen beide duo's.

Maar de break in het altijd cruciale 7e spelletje sloeg in als een bom bij de Belgen. Hierna zouden ze nog maar 1 game winnen, het eerste van de tweede set.

"Het was een teleurstellende match met een teleurstellend resultaat", jammerde Gillé. "We hebben niet goed gespeeld. In de eerste set konden we tot 3-3 gelijke tred houden, in de tweede krikten ze hun niveau op. Wij niet. Ze hebben ook meer ervaring."

"Dit doet heel erg veel pijn, maar we moeten dit stap voor stap bekijken. Ik ben zeker dat we hier ooit opnieuw zullen staan."

"Uiteraard is dit een bittere ontgoocheling, maar wie had gedacht dat we hier zouden staan toen we in 2015 als duo begonnen?", voegde Vliegen eraan toe. "Dromen worden op termijn doelen. Laat ons hard werken om volgende keer in het winnende kamp te kunnen staan."

"Er is ook veel positiefs te onthouden. We hebben een flinke stap voorwaarts gezet, verscheidene reekshoofden geklopt en zullen ook op de ranking klimmen, zodat we aan Masters 1.000-toernooien kunnen deelnemen."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Fase per fase

 1. 20 uur 39. Dodig/Krajicek pakken de titel! De Belgische ballon is helemaal leeggelopen in de tweede set. Met een nieuwe break veroveren Dodig en Krajicek de titel op Roland Garros. .
 2. 20 uur 36. Dodig/Krajicek op 1 game van toernooiwinst. Vliegen en Gillé blijven ervoor knokken - het laatste game duurde meer dan 7 minuten - maar uiteindelijk zijn het toch weer Dodig en Krajicek die aan het langste eind trekken. Ze hebben nog 1 spelletje nodig voor een eerste grandslamtitel als duo. .
 3. 20 uur 30. Gillé en Vliegen zijn een goed dubbelduo, maar dit is baas boven baas. Dirk Gerlo.
 4. 20 uur 29. Nieuwe break voor Dodig/Krajicek. Het gaat nu steil bergaf, want na Gillé verliest nu ook Vliegen zijn opslag, waardoor Dodig en Krajicek op 4-1 komen. .
 5. 20 uur 25. 3-1. Dodig en Krajicek bevestigen de break. Je krijgt het gevoel dat het nu plots snel kan gaan. .
 6. 20 uur 20. Break voor Dodig/Krajicek! Het ziet er benard uit voor Vliegen en Gillé, want op de opslag van Gillé pakt het 4e reekshoofd meteen een break. Kunnen ze dit nog goedmaken? .
 7. 20 uur 16. Dodig/Krajicek maken geen fout: 1-1. Voorlopig blijven Dodig en Krajicek soeverein op hun eigen opslag. .
 8. 20 uur 12. Belgen pakken 1e game. Niet zonder de nodige moeite komen Vliegen en Gillé op voorsprong in de tweede set. Kunnen ze dit psychologische voordeel in de loop van de set uitbuiten? .
 9. 20 uur 04. Set 1 voor Dodig/Krajicek. Tot 3-3 ging het gelijk op, maar één momentje van onachtzaamheid en de val klapte dicht voor Joran Vliegen en Sander Gillé. Dodig en Krajicek pakken de eerste set met 6-3. Wat is het antwoord van de Belgen? .
 10. 20 uur 02. De foutjes van Vliegen werden afgestraft door Dodig/Krajicek. Dirk Gerlo.
 11. 20 uur 01. Break voor Dodig/Krajicek: 5-3. Het lijkt een zorgeloos spelletje te worden voor de Belgen (40-15), maar ze werken zich toch nog in de nesten. Een eerste breakpunt kunnen ze nog wegwerken, maar bij het tweede hebben ze wel het spek aan hun been. Krajicek kan nu serveren voor setwinst. .
 12. 19 uur 55. Dodig/Krajicek werken breakpunt weg: 4-3. Vliegen en Gillé krijgen een eerste breakpunt, maar het mag niet baten. De Kroatisch-Amerikaanse tandem fietst zich uit de problemen. Nog altijd geen breaks in deze finale. .
 13. 19 uur 52. Het is al een spannende finale geweest tot nu toe. Dirk Gerlo.
 14. 19 uur 48. Weer gelijk: 3-3. Ook bij Joran Vliegen stopt de muziek niet. Hij brengt de score op 3-3. De Belgen zitten wel helemaal in de match. Van een groot niveauverschil is helemaal geen sprake. .
 15. 19 uur 43. Nog altijd geen breaks: 3-2. Ook bij zijn tweede opslagspel begaat Austin Krajicek geen fout. Hij wint zelfs met iets meer gemak dan de eerste keer. Wie kraakt als eerste? Hopelijk niet Joran Vliegen, die zo meteen mag serveren om er 3-3 van te maken. .
 16. 19 uur 37. 2-2. Geen problemen voor Sander Gillé, die met wat hulp van zijn partner aan het net vlot zijn opslagspelletje binnenhaalt. .
 17. 19 uur 29. 2-1 voor Dodig/Krajicek. Ook de ervaren Ivan Dodig laat zich niet op een foutje betrappen op zijn eigen opslag. Voorlopig zijn we nog altijd on serve. .