Elise Mertens staat in halve finales Monterrey, sterke Bonaventure grijpt er net naast

  Abierto GNP Seguros

  Elise Mertens (39, crown4)
  Elisabetta Cocciaretto (49, crown8)
  6
  1
  2
  6
  2
  2

  Elise Mertens staat bij de laatste 4 in Monterrey (hard/259.303 dollar). Ze zette de 5 jaar jongere Italiaanse Elisabetta Cocciaretto in 2 sets opzij: 6-2, 6-2. Ysaline Bonaventure legde het derde reekshoofd Donna Vekic het vuur aan de schenen, maar ging na 3 felbevochten sets onderuit: 2-6, 7-5, 7-6 (7/5).

  Mertens is de nummer 42 van de wereld en het 4e reekshoofd in Mexico, Cocciaretto de nummer 49 en het 8e reekshoofd. Mertens maakte er korte metten mee. Ze sloeg liefst 7 aces en hield het hoofd koel op de penibele momenten. Bij 5-1 voor in de 1e set werkte ze 3 breakballen weg en de 2 stuks bij een 3-1-voorsprong in de 2e set eveneens.

  Na 1 uur en 20 minuten stond de kwalificatie vast. In de halve finales wacht de Française Caroline Garcia (WTA-5). Het eerste reekshoofd was met 6-0, 6-4 te sterk voor de Egyptische Mayar Sherif (WTA-53).

  Het staat 4-2 in de onderlinge duels voor de 29-jarige Garcia tegen de 27-jarige Mertens. Hun laatste ontmoeting dateert van vorig jaar in Cincinnati, toen de Française met 6-4, 7-5 aan het langste eind trok.

  "Ik denk dat ik een heel solide wedstrijd heb gespeeld", reageerde Mertens. "In mijn opslagspelletjes heb ik niets laten liggen. Daarnaast heb ik nooit de armen laten zakken en ben ik mentaal sterk gebleven, want ik wist dat als ik goed aan een punt zou beginnen, ik de bovenhand zou halen."

  "Ik ben heel blij met de manier waarop ik heb opgeslagen en over hoe ik met de derde bal (de slag na de eerste return van de tegenstander, red) ben omgegaan. Zo kon ik het spel bepalen in de balwisselingen."

  "Dat was heel belangrijk, want Cocciaretto is een vrij explosieve speelster die heel goed gekruist kan spelen. Ik mocht het niet zover laten komen. Op het einde maakte ik weinig foutjes en ik heb ook de kansen gegrepen die zich aandienden."

  Garcia wordt wel andere koek. De Française won de WTA Finals vorig jaar. "Het wordt zeker een moeilijke match, maar ik probeer het positief te benaderen. Er komen twee grote toernooien aan (Indian Wells en Miami, red) en het wordt in dat opzicht een mooie kans om mij te meten met een tegenstander die in de top tien staat.

  "Het wordt een wedstrijd waaruit ik zal leren, en uiteraard zal ik alles proberen om te winnen. Gisteren stond ik lang op de baan (in haar kwartfinale tegen Ruse, red) maar ik heb getoond dat ik mentaal sterk ben. Dit jaar kon ik mij nog niet tonen, behalve met een derde ronde op de Australian Open, maar ik weet dat ik moet verbeteren en ik wil genieten van de mooie momenten. Ik zal niets te verliezen hebben. En je bent nooit op voorhand verloren."

  Bonaventure moet nipt hoofd buigen tegen derde reekshoofd Vekic

  Met Ysaline Bonaventure (WTA-96) stond er nog een tweede Belgische bij de laatste 8. Ze toonde zich meteen weerbaar, maar Vekic (WTA-31) liep toch snel met de eerste set heen: 6-2 na een dubbele break.

  Bonaventure moest er tegen het derde reekshoofd voor knokken: zo kreeg ze 15 breakpunten tegen, maar daar werkte ze er liefst 12 van weg.

  In de tweede set gaf ze geen enkel breakpunt weg en sloeg ze zelf toe bij haar eerste: 6-5, waarna ze het op love uitmaakte.

  In de beslissende set pakte Bonaventure meteen de opslag van Vekic af, die wel 2-2 kon gelijkmaken. Vekic dicteerde weer wat meer de wet, maar Bonaventure weerde zich knap. Bij 5-6 achter werkte ze op haar opslag 2 breakpunten en dus matchballen weg.

  In de tiebreak liep ze 3-1 uit, maar ging Vekic daarna naar 3-6. Vekic' 5e matchbal was de goede.