Ga naar de inhoud
Wimbledon
ATP klassement
naampunten
1
Novak Djokovic
11245
2
Carlos Alcaraz
8855
3
Daniil Medvedev
7600
4
Jannik Sinner
6490
5
Andrey Rublev
4805
6
Stefanos Tsitsipas
4235
7
Alexander Zverev
3985
8
Holger Rune
3660
9
Hubert Hurkacz
3245
10
Taylor Fritz
3100

David Goffin sneuvelt met de halve finale in zicht na thriller tegen Cam Norrie

 di 5 juli 2022 20:20
Wimbledon
David Goffin (111)
Cameron Norrie (18, 9)
einde
6
set 1
3
5
set 2
7
6
set 3
2
3
set 4
6
5
set 5
7

David Goffin is er niet in geslaagd om voor het eerst in zijn carrière de halve finale van een grandslamtoernooi te bereiken. Tegen publiekslieveling Cam Norrie had onze landgenoot voldoende kansen, maar uiteindelijk trok de Brit aan het langste eind na een razend spannende vijfsetter. 

Evenwichtig begin

Twintig jaar. Zo lang was het geleden dat een Belgische man nog eens in de halve finale van een grand slam stond. Tegen Cam Norrie kreeg Goffin op Wimbledon de kans om in de voetsporen van Xavier Malisse te treden, maar tegen de chouchou van het Britse publiek zou het in geen geval een sinecure worden.

 

Goffin, die voor de vierde maal in zijn carrière in de kwartfinale van een grandslamtoernooi stond, had wel het voordeel van de ervaring. Norrie stond voor het eerst in de kwartfinale van een major. 

 

Het begin was veelbelovend voor Goffin. Met uiterst solide tennis greep hij vlot de eerste set. De linkshandige Norrie draaide gaandeweg warm en leverde in set twee veel meer strijd. Goffin breakte als eerste, maar Norrie rechtte de rug en draaide de rollen nog helemaal om. Met 7-5 hing hij de setstand weer in evenwicht.

Inzinking op slechtst mogelijke moment

Goffin, in Wimbledon bezig aan een ijzersterk toernooi, toonde in set drie waarom hij ooit de nummer 7 van de wereld was. Met dominant tennis, sterke basisslagen en veel variatie smeerde hij Norrie een 6-2 aan. Maar met de steun van het publiek stikte hij Goffin in set vier van hetzelfde laken een broek: 3-6.


In de zenuwslopende vijfde set gaven beide spelers mekaar niets toe. Tot 5-5 werd er geen enkel opslagspel afgenomen, maar op het meest cruciale moment kwam Goffin op de proppen met een belabberde game. Norrie breakte op love, de Belg deed een schietgebedje.


Goffin liet Norrie nog even spartelen en werkte nog een matchbal weg, maar de nummer 12 van de wereld serveerde het uiteindelijk met succes uit. Zo komt er een einde aan het tennissprookje van Goffin in Londen. Norrie mag het in de halve finale opnemen tegen titelverdediger Novak Djokovic.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Norrie: "Goffin liet me alle kleuren van de regenboog zien"

Cam Norrie bekende na afloop dat hij diep in zijn krachtenarsenaal had moeten tasten om David Goffin te verslaan.

 

"Eerlijk gezegd weet ik niet wat te zeggen. Ik ben zó gelukkig dat ik dit kan realiseren met de hulp van een geweldige ploeg, familie en vrienden. In het begin liep het niet zoals ik wilde. Ik voelde me niet goed en raakte de bal niet goed, maar alle verdienste was voor David. Hij speelde heel goed en liet me alle kleuren van de regenboog zien."

 

"Ik slaagde er niet in mijn eigen spel te spelen. Met dank aan het publiek bleef ik geduldig en op het einde was het op adrenaline. Ik kon de bal in het terrein houden en het is super dat ik er doorheen ben gekomen."

 

"Zo'n wedstrijd winnen doet mij terugblikken op al het werk doorheen de winter en de opofferingen die ik gedaan heb. Het is het allemaal waard geweest."

Fase per fase
20:19
Over en out

Goffin kan nog één matchbal wegwerken, maar de tweede is de goede. Goffin sneuvelt met de halve finale in zicht.

20:14
Norrie breakt

Ai ai ai ... Goffin speelt plots een erg belabberd spel, Norrie profiteert gretig en gaat blanco door de opslag van onze landgenoot. Goffin moet nu hetzelfde doen om het hoofd boven water te houden.

20:10

Norrie blijft sterk serveren en zet de bordjes op 5-5. 

20:09
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
20:07

Met een opslagbehoud op love tankt Goffin nog wat vertrouwen. Goffins coach Germain Gigounon slaat ondertussen wat bleekjes uit, ook voor hem is deze partij een absolute nagelbijter. Een break zou nu meteen het einde betekenen voor Norrie. 

20:03

Na een eerder slordige game van Goffin behoudt Norrie relatief gemakkelijk zijn opslag. Onze landgenoot heeft in deze set nog niet vaak druk kunnen zetten op de opslag van de Brit. De verschillen blijven enorm klein.

19:59

Goffin heeft even de tennisgoden aan zijn kant - een winner valt maar nét op de lijn - maar daarna maakt hij het na een heerlijke rally af. 4-3, wanneer komt die break er?

19:56

Norrie brengt het met een love game op 3-3. De spanning is stilaan aan het culmineren, er is nu geen ruimte voor fouten meer.

19:53

Met een aartsmoeilijke maar perfect uitgevoerde smash zet Goffin zich op 3-2. Hij kan opnieuw proberen breaken. Beide spelers waren voorlopig in deze vijfde set aan elkaar gewaagd, wie struikelt als eerste?

19:46

Met een spelletje van amper één minuut behoudt Goffin zijn opslag. Kan hij nu opnieuw druk zetten?

19:43

Norrie zet de score op 1-1, al had dat anders kunnen lopen. Goffin leek een breakpunt te gaan omzetten, maar met een vermijdbare misser in het net wierp hij Norrie nog een levenslijn toe. De Brit keerde daarna de rollen om.

19:36

Met een mislukt dropshot schenkt Norrie Goffin het eerste spel van set vijf. De ondergaande zon speelt ondertussen ook zijn rol, al is de hele baan stilaan al in schaduw gehuld.

19:33
We krijgen een vijfde set

Norrie doet wat moet en maakt de set af op eigen opslag. Een bittere pil voor Goffin, die vaak in de games het betere van het spel had. Onze landgenoot moet de knop snel omdraaien, want nu is het money time.

19:27
Norrie met gouden break

Een achtste game met een portie(tje) drama. Goffin lijkt het spel uit te serveren, maar een challenge van Norrie beslist daar anders over. Norrie zweept het publiek gretig op voor de tweede opslag van Goffin, niet heel erg sportief. Goffin wringt daarna nog enkele kansen de nek om, Norrie gaat uiteindelijk met de buit lopen. 5-3 voor Norrie, hij kan de set nu gaan uitserveren.

19:26
19:16

Onder het toeziend oog van Kate Middleton en Prins William blijft Norrie vechten. De Brit pept zichzelf en het publiek nog eens op, hij moet door de opslag van Goffin zien te gaan.

19:13

Norrie probeert Goffin weg te drukken, maar onze landgenoot verdedigt bij momenten subliem en blijft de controle behouden. 3-3.

19:04

Voorlopig geven beide spelers niets toe in set vier: 2-2. Wie gaat als eerste in de fout?