Ga naar de inhoud

Ashleigh Barty zorgt voor Australisch volksfeest met grandslamzege down-under

Australian Open

Ashleigh Barty (1, crown1)
Danielle Collins (34, crown27)
6
1
3
7
7
2
6
2

Ashleigh Barty heeft voor eigen volk haar favorietenrol waargemaakt op de Australian Open. De nummer 1 van de wereld versloeg voor een extatisch publiek de Amerikaanse Collins in twee sets: 6-3 en 7-6. Ze is de eerste Australische sinds 1978 die de Australian Open wint.

Barty zonder setverlies in finale

Ash Barty begon zaterdag als torenhoge favoriete aan de finale van de Australian Open. De nummer 1 van de wereld had tijdens het toernooi nog geen set verloren en kon de eerste thuisspeelster worden sinds Chris O'Neil in 1978 die de Australian Open wint.

 

Daarvoor moest ze wel voorbij Danielle Collins geraken. De 28-jarige Amerikaanse, die onderweg onder andere Elise Mertens had uitgeschakeld, stond voor het eerst in een grandslamfinale. Barty stond in haar derde finale en had de vorige twee ook gewonnen.

 

In set één toonde dat verschil in ervaring zich. Barty bleef uiterst solide op eigen opslag, met een winstpercentage van 94 procent, en liet zich op weinig foutjes betrappen. Ze had aan één break genoeg om set één te pakken: 6-3.

Volksfeest na remonte in set twee

In set twee keerde het wedstrijdbeeld plots. Collins dreef met haar harde slagen vanop de baseline Barty naar achteren. De thuisfavoriete oogde plots veel minder stabiel, wat resulteerde in een achterstand van twee breaks. 


Collins kon bij 1-5 serveren voor de tweede set, maar plots kwam het beest in Barty weer los. Ze ging door de opslag van Collins en rook bloed. Met vier games op een rij maakte ze er na een indrukwekkende remonte 5-5 van.


Beide speelsters behielden daarna hun service, dus moest een tiebreak voor de beslissing in set twee zorgen. Daarin duldde Barty geen tegenstand. Met 7-2 knalde ze naar setwinst in set twee en kon het volksfeest in Australië losbarsten.

Barty: "Een droom die uitkomt"

"Ik ben een beetje sprakeloos", vertelde Barty na afloop van de finale. Ik heb het vaak gezegd hoe dankbaar ik wel niet ben dat hier zoveel mensen zijn om me te steunen."

 

"Dit publiek heeft me zoveel vreugde gegeven. Ik ben zo blij om Australiër te zijn. Dit is een droom die uitkomt", besloot ze.

Het matchpunt:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Fase per fase

  1. 11 uur 12. Barty doet het! Met een heerlijk passingshot maakt ze het af in de tiebreak. Ze pakt voor eigen volk de oppergaai in twee sets na een straffe comeback in set twee: 6-3 en 7-6. .
  2. 11 uur 06. Tiebreak. Beide speelsters maken nu geen fout meer op eigen service. We krijgen een tiebreak. Maakt Barty het af in twee sets of gaan we "all the way" in deze partij? .
  3. 10 uur 58. Barty veegt achterstand weg. Aangevuurd door het thuispubliek ontsnapt Barty nog uit haar benarde situatie. Meer wijfels bij Collins en minder twijfels bij Barty zorgen voor een ommekeer: Barty werkt haar achterstand van twee breaks weg. Daarna behoudt ze netjes haar opslag. 5-5, krijgen we een tweesetter of een driesetter?  .
  4. 10 uur 42. Dubbele break voor Collins. Waar het in set één nog zo vlot ging voor Barty, oogt het nu allemaal een pak minder stabiel bij de Australische. Ze wisselt knappe punten af met onnodige fouten. Dankzij twee dubbele fouten op haar opslag staat Barty opnieuw een break toe. Collins balt de vuisten, set twee ligt binnen handbereik. .
  5. 10 uur 29. Collins vecht terug. Met veel grinta en energie gaat Collins voor het eerst in deze partij door de opslag van Barty, nadat ze zelf haar service had behouden: 0-2. Ze lanceert nog een stevige kreet richting tennishemel, kan ze het tij in deze wedstrijd keren? .
  6. 10 uur 24. Barty autoritair naar setwinst. Het publiek joelt, want hun lieveling staat op één set van toernooiwinst. Barty ging bij 3-2 voor het eerst door de opslag van Collins. Een break die ze niet meer afgaf. Bij 5-3 maakte ze het op eigen opslag helemaal af. Barty sloeg iets meer winners, maar toonde zich vooral onklopbaar op eigen opslag, met een winstpercentage van maar liefst 94 procent. .
  7. 10 uur 04. 3-2. Voorlopig zijn we nog on serve in de eerste set, maar Barty kwam zonet voor het eerst in de problemen op haar service. Collins dwong het eerste breakpunt van de match af, maar liet de kans onbenut.  .
  8. 09 uur 21. Hardhitter Collins heeft een agressieve stijl. Laatbloeier Danielle Collins schakelde op weg naar de finale onder meer Elise Mertens uit. De nummer 27 van de wereld aast op haar eerste grandslamzege. Het staat 3-1 in de onderlinge resultaten tegenover Ashleigh Barty, maar Collins won vorig jaar wel de laatste match: 6-3, 6-4 in de 1/8e finales van... de Australian Open. .
  9. 09 uur 19. Eerste Australische eindzege sinds 1978? Ashleigh Barty doet zo meteen een gooi naar een derde grandslamzege en een 15e WTA-titel. In 2019 won Barty Roland Garros, vorig jaar was ze de beste op Wimbledon.  Op de Australian Open was een halve finale, in 2020, tot vandaag haar beste resultaat.     Dit jaar verloor Barty in Melbourne nog geen enkele set. In de 6 partijen die ze speelde - de halve finale inbegrepen -, liet ze slechts 21 spelletjes vallen, waarvan één eigen servicegame. Het is overigens al van 1980 geleden dat een thuisspeelster de finale haalde van de Australian Open. Toen was het Wendy Turnbull, die verloor van de toenmalige Tsjechoslowaakse Hana Mandlikova.  De laatste Australische die het toernooi won, is Chris O'Neil in 1978.   .