Ga naar de inhoud

Alexander Zverev botst op Shapovalov: ook nu geen 1e grandslamtitel

Australian Open

Alexander Zverev (10, crown3)
Denis Shapovalov (31, crown14)
3
1
6
6
5
2
7
7
3
3
6

Nummer 3 van de wereld Alexander Zverev zal nog wat langer moeten wachten op zijn eerste grandslamtitel. De 24-jarige Duitser ging eruit in de 1/8e finales van de Australian Open. De Canadees Denis Shapovalov (ATP-14) was in 3 sets te sterk: 6-3, 7-6 (7/5), 6-3.

Nu nummer 1 Novak Djokovic niet meedoet, gold Zverev samen met nummer 2 Daniil Medvedev als een van de topfavorieten. De olympische kampioen won in de herfst ook al voor de 2e keer de Masters.

Maar op een van de 4 grandslamtoernooien wil het voorlopig maar niet lukken. Zverev had nog geen set verloren in Melbourne, maar toen kwam Shapovalov. Tegen het 14e reekshoofd; die nog nooit door de derde ronde geraakt was in Australië, kwam de opgeschoten Duitser nooit in zijn ritme.

Zverev was passief en weinig agressief en onderging het gekende spectaculaire spel van de Canadese linkshandige (35 winners, 37 directe fouten), die er na 2 uur en 21 minuten een eind aan maakte.

"Ik speelde slim", luidde het bij Shapovalov. "De match draaide al vrij snel uit in mijn voordeel, al verloor ik even de controle over de partij. Ik moest knokken om dat weer om te draaien."

Bij de laatste 8 wacht de Spanjaard Rafael Nadal. Die kende de laatste maanden heel wat fysieke problemen (voetblessure, corona), maar lijkt naar zijn beste vorm toe te groeien in de jacht op zijn 21e grandslamtitel. Dat zou een record zijn. Nadal (ATP-5) zette in 3 sets de Fransman Adrian Mannarino (ATP-69) weg: 7-6 (16/14), 6-2, 6-2.

Zverev: "Verdien het niet om nummer 1 te zijn"

"Ik was naar hier gekomen om het toernooi te winnen en eventueel nummer 1 van de wereld te worden", reageerde Zverev. "Maar als ik niet beter speel dan vandaag, dan verdien ik dat niet. Zo simpel is het."

"Na een match als vandaag is het te gek om over de nummer 1 te praten. Ik moet me eerst herpakken. Dit is alleen mijn fout, niet die van mijn coach, mijn entourage of iemand anders. Als nummer 3 van de wereld ben ik verantwoordelijk voor wat ik doe of niet doe."

Tweets over de match:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.