Voormalige dubbelpartner houdt Elise Mertens uit kwartfinale op US Open

  US Open

  Elise Mertens (32, crown15)
  Aryna Sabalenka (2, crown2)
  4
  1
  6
  1
  2
  6

  Elise Mertens is er niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de kwartfinales van het enkelspel op de US Open. In de 1/8e finales was ze niet opgewassen tegen 2e reekshoofd Aryna Sabalenka, haar voormalige dubbelpartner. "In de eerste set was ik er dichtbij", reageert Mertens.

  Tot en met de Australian Open van dit jaar vormden Mertens en Sabalenka een succesvolle tandem in het dubbelspel, maar de Wit-Russin wou zich volledig concentreren op het enkelspel en met succes. Ze klom op naar plaats 2 op de wereldranglijst.

   

  In de eerste set hielden de twee vriendinnen elkaar in evenwicht. Sabalenka worstelde met haar tweede opslag, maar Mertens kon slechts 1 break forceren om een vroege achterstand ongedaan te maken.

   

  Sabalenka speelde agressief en legde veel risico in haar spel en dat loonde bij 5-4 in set 1. Ze dwong Mertens in de fout en brak op love om de eerste set binnen te halen.

   

  De Wit-Russin ging in de tweede set door op haar elan. Met haar krachtige slagen ging ze bij elk punt voluit voor de winner. Na de 1-1 kwam Mertens vooral op haar tweede opslag niet meer onder de druk uit.

   

  Mertens vond geen antwoord op de kracht van Sabalenka en die toonde geen genade. Onze landgenote kon het eerste matchpunt nog op een knappe manier wegwerken, maar het tweede was wel raak: 6-4, 6-1.

   

  Voor het eerst sinds 2018 haalt Mertens niet de kwartfinales in New York, maar dat belette haar niet om haar vriendin oprecht geluk te wensen en te omhelzen aan het net. Voor Sabalenka is het de eerste keer dat ze de laatste 8 haalt op de US Open. 

  Mertens: "Met hart en ziel gestreden"

  "Het was een moeilijke wedstrijd", zei Mertens. "Aryna speelt heel goed momenteel. De eerste set ging gelijk op en kon beide kanten op. In de tweede set heeft ze me echt overrompeld. Ze speelde erg agressief."

   

  "Aryna's tennis is zeer krachtig, ze is een van de sterkste speelsters op het circuit. Wanneer haar opslag draait, is het echt lastig om punten te winnen. Ik was er dichtbij in de eerste set, maar ik kon het niet verzilveren. Dat helpt natuurlijk niet tegen een speelster als Aryna."

   

  Mertens bereikte op de US Open toch voor de 15e opeenvolgende keer in haar carrière de 3e ronde van een grandslamtoernooi, wat haar regelmaat op hoog niveau aantoont. "Ik ben trots op die statistiek. Ik denk dat ik graag grandslamtoernooien speel", glimlachte ze.

   

  "Dit zijn de belangrijkste toernooien op het circuit. Nu wilde ik natuurlijk meer. Ik ga  proberen om bepaalde aspecten van mijn spel te verbeteren. Als je de titel wil winnen, kwartfinales of halve finales wil spelen, dan moet je in staat zijn om deze topspeelsters te verslaan."

   

  De US Open zit er echter nog niet op voor Mertens. Met de Taiwanese speelster Hsieh Su-Wei neemt ze het in de derde ronde van het dubbelspel nog op tegen Greet Minnen en Alison Van Uytvanck. Inzet: een plaats in de kwartfinales.

  Ik ga  proberen om bepaalde aspecten van mijn spel te verbeteren. Als je de titel wil winnen, kwartfinales of halve finales wil spelen, dan moet je in staat zijn om deze topspeelsters te verslaan.

  Elise Mertens