Voor Elise Mertens eindigt Roland Garros net als vorig jaar in de 3e ronde

  Roland Garros

  Maria Sakkari (6, crown17)
  Elise Mertens (29, crown14)
  7
  1
  5
  6
  2
  2
  7
  7
  6
  3
  2

  Elise Mertens (WTA-15) heeft zich niet kunnen plaatsen voor de tweede week van Roland Garros. De beste Belgische tennisster verloor een spannende en slopende wedstrijd tegen de Griekse Maria Sakkari (WTA-18). Alle Belgen zijn nu uitgeschakeld in het enkelspel.

  Elise Mertens en Maria Sakkari kennen elkaar uit hun jeugd en die herinneringen hadden ze goed opgeslagen in hun koker. Het duo gaf elkaar geen duimbreed toe en zou er een slopende wedstrijd van bijna 3 uur van maken.

   

  Onze landgenote dwong tijdens de aangename wedstrijd voldoende breakkansen af, maar liet te veel momentjes liggen. Zo opende ze set 1 en set 2 telkens met een break, maar Sakkari gaf zich nooit gewonnen.

   

  In de eerste set resulteerde dat in 7-5 voor de Griekse, in het tweede bedrijf viel het dubbeltje de kant op van Mertens. De sterke service van Sakkari haperde zowaar in de tiebreak, Mertens schreeuwde het uit na de 6-7.

   

  Maar het momentum ging meteen verloren bij Mertens, die haar service onmiddellijk aan Sakkari overhandigde. 

   

  De Griekse, die meer initiatief nam en net iets meer lef toonde, rook bloed en bewaarde de buffer. 

   

  Die werd na een tweede break nog comfortabeler en Mertens, die maar geen eerste services aan de lopende band kon produceren, wist hoe laat het was.

   

  De ontgoocheling droop na 6-2 in de slotset van Mertens' gezicht, maar Sakkari heeft de overwinning zeker niet gestolen. Ze neemt het nu op tegen Sofia Kenin, vorig jaar verliezend finaliste in Parijs.

  "Moeilijk om te zeggen waar ik iets heb laten liggen"

  "Maria had veel krachtige slagen en die kwamen er op het einde nog altijd door", analyseerde Elise Mertens haar nederlaag. "Ze maakte weinig fouten."

   

  "Ik probeerde in de match te blijven en dat is ook gelukt in de tweede set. Het niveau was vrij hoog en kende geen dipje."

   

  "Het is moeilijk om nu al te zeggen waar ik iets heb laten liggen. Ze speelde en verdedigde gewoon goed. Ik vond moeilijk een oplossing."

   

  Mertens dubbelt morgen(vroeg) in Parijs, is "niet ontevreden" over haar niveau tijdens het gravelseizoen en lonkt zachtjes naar Wimbledon en Tokio. 

   

  Over een dubbelverhaal met Alison Van Uytvanck heeft ze nog geen zekerheid. "Mijn lichaam moet ook nog meekunnen", hield ze een slag om de arm.

  Fase per fase

  1. 19 uur 08. 6-2. Einde verhaal voor Elise Mertens. Na bijna 3 uur buigt ze het hoofd voor Maria Sakkari.  .
  2. 19 uur 07. Sakkari heeft een eerste matchpunt. .
  3. 19 uur 05. De kansen zijn heel klein, maar een remonte mag je natuurlijk nooit uitsluiten... Dirk Gerlo.
  4. 19 uur 03. 5-2. Mertens verlengt haar verblijf nog even. Sakkari kan zo meteen zelf de klus klaren.  .
  5. 19 uur . 5-1. Dit zien we niet meer kantelen: Sakkari is gewoon oppermachtig op haar opslag. Mertens staat nu helemaal met de rug tegen de muur. .
  6. 18 uur 55. 4-1. Het water staat Mertens nu echt wel aan de lippen. Ze levert maar geen eerste services aan de lopende band en dan is elk opslagspel een overlevingsstrijd. 3 breakpunten kan ze nog uitwissen, het 4e is er te veel aan. Sakkari steekt haar hand nu zeer nadrukkelijk uit naar de zege.  .
  7. 18 uur 49. Het is meer en meer tussen hangen en wurgen bij Elise Mertens. Dirk Gerlo.
  8. 18 uur 46. 3-1. De service van Sakkari haperde in de tiebreak, maar draait nu weer op volle toeren. Ze laat zich op geen foutjes betrappen en pept zichzelf nog wat extra op.  .
  9. 18 uur 45. Mertens en Sakkari staan momenteel 2u30' op het terrein. Ze kennen elkaar uit de jeugd en blijkbaar hebben ze die lessen wel heel goed uit het hoofd geleerd. Het verschil is piepklein en dan krijg je natuurlijk zo'n "close game".  .
  10. 18 uur 42. 2-1. Onze landgenote toont zich weer veerkrachtig. De schade loopt niet nog meer op.  .
  11. 18 uur 39. 2-0. Elise Mertens moppert en straalt ontgoocheling uit. Ze forceert geen rebreak en moet nu echt wel bij de les zijn.  .
  12. 18 uur 37. Is dit een beetje decompressie na de setwinst? . Dirk Gerlo.
  13. 18 uur 34. 1-0. De derde set begint met een domper. Elise Mertens geeft haar opslag uit handen. Verliest ze meteen het momentum?  .
  14. 18 uur 26. Elise Mertens pakt de tweede set! Onze Belgische nummer twee schreeuwt het uit. Sakkari had duidelijk last van de zenuwen in de tiebreak, Mertens maakte het koelbloedig af. .
  15. 18 uur 25. Sakkari miskijkt zich op een bal van Mertens, 6-1 voor Mertens. .
  16. 18 uur 24. Weer een dubbele fout van Sakkari, 4-1 voor Mertens. .
  17. 18 uur 23. 0-3 Mertens met een ace! .
  18. 18 uur 22. Dubbele fout van Sakkari. Mertens wint wel haar punt, 2-0 voor Mertens. .