David Goffin laat 3 matchballen liggen: "Dacht dat ik ging winnen"

  Qatar ExxonMobil Open

  David Goffin (53, crown6)
  Taylor Fritz (9)
  1
  1
  6
  7
  2
  5
  6
  9
  3
  7
  11

  Voor de 2e week op een rij is de 2e ronde het eindstation van David Goffin (ATP-14). Onze landgenoot begon in Doha erg slecht tegen de Amerikaan Taylor Fritz (ATP-33), maar leek daarna op weg naar de zege. Hij kon een 4-1-voorsprong in de slottiebreak niet binnenhalen, 3 matchballen waren niet genoeg.

  De partij kon niet slechter beginnen voor Goffin. In een dramatische 1e set, met amper 43 procent goeie 1e opslagen, kon hij geen enkel servicegame winnen. Hij kwam enkel op het scorebord (1-6) door zelf door de opslag van Fritz te gaan, die hij in hun enige vorige duel in 2019 kon verslaan.

   

  Goffin wist dat het veel beter moest, en zorgde daar ook voor vanaf de 2e set: zijn 1e opslagpercentage ging naar 73 procent. Hij opende de set met een servicegame op love. Hij moest wel als eerste weer een break toestaan, maar maakte die snel goed (3-3). Daarna liep het vlot, hij kon met een 2e break de setbordjes gelijk hangen: 7-5.

   

  In de 3e set toonde Goffin zich perfect wisselvallig op zijn opslag: 6 aces, maar ook 5 dubbele fouten, 50% 1e opslagpercentage. Hij moest nu weer vaak achter de feiten aanlopen (6 breakballen tegen), maar slaagde er andermaal in om een break achter uit te gommen.

   

  Bij 5-5 hield hij ternauwernood zijn eigen opslag vast, dubbele fouten speelden hem parten, op de opslag van Fritz kreeg hij zijn 1e matchbal. Vergeefs.

   

  De Amerikaan sleepte een tiebreak uit de brand, waarin Goffin met 4-1 zegezeker leek. Maar in tennis moet elk punt gespeeld. Fritz draaide de rollen om en versierde eveneens een 1e matchbal. Zo ging het nog een paar keer over en weer. Bij 7-6 en 9-8 liet Goffin het liggen, Fritz maakte het bij zijn 3e matchbal wel uit: 9-11.

  Fritz neemt het in de kwartfinale op tegen de Canadees Denis Shapovalov (ATP-11). Door zijn nederlaag mist Goffin een mogelijke halve finale tegen Roger Federer (ATP-6). De Zwitser maakt in Doha na meer dan een jaar afwezigheid zijn comeback op het circuit. Hij treft woensdag in de tweede ronde de Brit Daniel Evans (ATP 28).

  "Ik dacht dat ik er wel zou doorkomen"

  "Het was een match die ik dacht te winnen, zelfs na de matchballen", reageert David Goffin. "Ik dacht dat ik er wel zou doorkomen."

   

  "Het was een mooi gevecht waarin het verschil miniem was. Op een van de matchballen sla ik een goeie return en belandt zijn forehand op de lijn. Er viel ook een dropshot van mij op de netrand om 6-3 te maken in de tiebreak. Voor hetzelfde geld was het in mijn voordeel uitgedraaid. Uiteindelijk is het nu voor hem."

   

  Ook op de Australian Open eerder dit jaar liet Goffin tegen de Australische youngster Alexei Popyrin matchpunten liggen. "Ja, dat is zo. Maar het is niet erg", suste hij.

   

  "Mijn tennis is aanwezig. Ik blijf vooruitgaan. Fysiek lijkt het te gaan."

   

  "Ik blijf nu buiten trainen om een goed toernooi in Dubai te spelen. Het wordt een ATP 500, een belangrijker toernooi en ik probeer er progressie te blijven maken."

  Het is niet erg. Mijn tennis is aanwezig, ik blijf vooruitgaan en fysiek lijkt het te gaan.

  David Goffin